• 0

Herinner jij je de eerste keer nog?

Mag ik een persoonlijke vraag stellen? Herinnert u zich de eerste keer nog? Nee, die eerste keer bedoel ik niet. Dat is een onderwerp dat weinig tot niets te maken heeft met solliciteren, cv’s, loopbaancoaching en allerlei andere zaken die te maken hebben met de zoektocht naar werk.

Het gaat mij om een andere eerste keer, die van het eerste echte sollicitatiegesprek om precies te zijn.

U was klaar met leren en kwam vers van school of universiteit en betrad daarmee de arbeidsmarkt. Dat betekende toen ook al zoeken naar vacatures, cv opstellen en bij een leuke vacature in de pen klimmen om een goede en originele motivatiebrief te schrijven. Dat schrijven leidde in het begin veelal tot niets, maar uit deze inspanningen kwam onherroepelijk het moment voort dat het bedrijf in kwestie een positieve reactie stuurde en u uitnodigde voor een kennismaking. Het is precies dat gesprek waar ik het over wil hebben, het gaat namelijk over mijn eerste keer.

Na mijn studie Sociologie moest ik er in 2004 ook aan geloven. Ik had een academische graad, mocht mijzelf Drs. noemen en stapte de arbeidsmarkt op. Ik had wat kaas gegeten van onderzoek en analyses en richtte mij daarom op marktonderzoeksfuncties. Na een aantal afwijzingen op toegestuurde brieven en cv’s volgde na enkele maanden positief bericht vanuit Amsterdam. Een groot en gerenommeerd onderzoeksbureau vroeg mij om op gesprek te komen.

Blij? Jazeker! Nerveus? Nog veel meer. Vlak voor mijn gesprek had deze nerveuze toestand zijn hoogtepunt bereikt. Knikkende knieën en klotsende oksels kortom. Nu moest het namelijk gebeuren, dacht ik.

Mijn eerste sollicitatiegesprek

Het gebeurde echter niet. Deze eerste kennismaking met de wetten en regels van het sollicitatiegesprek draaide uit op een klein fiasco. Natuurlijk draaide het daarop uit zou ik haast willen zeggen. Een net afgestudeerde socioloog die aan tafel zit met drie mensen die ouder, wijzer en meer ervaren zijn dan ik. Dat kan haast niet tot een goed resultaat leiden. En dat terwijl ik direct na het gesprek denk ik best tevreden was.

Ik onderging de kennismaking als in een roes. Pas bij het telefoontje met de mededeling dat ik niet door was naar een volgende ronde werd duidelijk dat het toch niet zo goed was gegaan. Geen kans op die leuke baan en helaas weer terug naar de tekentafel om nieuwe brieven te sturen aan andere bedrijven.

Maar was dit eerste echte sollicitatiegesprek nu zo’n fiasco? In tegendeel zou ik haast zeggen. Achteraf bezien heb ik die dag een hele wijze les geleerd. Dat werd duidelijk toen ik te horen kreeg waarom ik niet door was naar de volgende ronde. Tijdens dit telefoontje kwam namelijk een voor mij zeer essentieel en verhelderend punt van kritiek aan het licht. Gedurende het eerste ronde gesprek heb ik geen van mijn gesprekspartners ook maar één keer aangekeken. Verbaal zal mijn communicatie best in orde zijn geweest. Non-verbaal was het helemaal mis. Ik straalde geen zelfvertrouwen en zelfverzekerdheid uit en liet op geen enkele manier zien dat ik deze baan echt ambieerde.

Een wijze les

Ik heb op die dag direct een wijze les geleerd en daar ben ik de mensen van dit grote bureau in Amsterdam nog altijd dankbaar voor. En negen jaar later heb ik er nog altijd profijt van. Ik probeer me voor een gesprek zo goed mogelijk voor te bereiden wat betreft mijn non-verbale communicatie. Dit is misschien nog wel belangrijker dan wat je allemaal zegt. Daarnaast bevat de motivatie waarom je niet bent geselecteerd voor een volgende ronde waardevolle informatie die gebruikt kan worden voor een volgend gesprek.

Natuurlijk is het niet leuk om na een sollicitatiegesprek een afwijzing te krijgen, dat besef ik me maar al te goed. Benut de feed back echter om jezelf te verbeteren. Het kan zomaar tot die ene droombaan leiden.

Sollicitatieverhaal door Eelco Markensteyn,  werkzoekende en blogger.

Tip van de redactie: bekijk de online cursus Zorgeloos op sollicitatiegesprek