fbpx
22 december 2020

Herstel aantal vacatures gestagneerd

vacatures gestagneerd

In Nederland is het herstel van het aantal vacatures gestagneerd. Het landelijk niveau ligt de afgelopen maand nu zestien procentpunt lager dan een jaar geleden. Vorige maand lag de vacaturetrend op hetzelfde niveau. Dat blijkt uit de maandelijkse data-analyse van Indeed.

Stijgende vraag naar ziekenhuispersoneel

Tussen al deze donkere cijfers, vinden alleen werkzoekers in de zorgsector een lichtpuntje. De reeds in maart ingezette stijging van de vraag naar zorgpersoneel heeft zich namelijk ook vorige maand doorgezet. De vacature voor IC-verpleegkundige staat wederom in de top vijf van vacatures met de grootste stijgingen. Opvallend is dat waar in oktober sprake was van een toenemende vraag naar verpleegkundigen voor de individuele gezondheidszorg, nu vooral vraag is naar verpleegkundigen voor de spoedeisende hulp en de intensive care.

“De vacaturetrend is een afspiegeling van de ontwikkelingen rondom COVID-19′

“Het afgelopen half jaar zien we dat de vacaturetrend een directe afspiegeling is van de ontwikkelingen rondom COVID-19”, zegt Kelly Oude Veldhuis, woordvoerder van Indeed. “De toenemende ziekenhuisopnames van de afgelopen paar weken is vrijwel direct zichtbaar in de vraag naar personeel in de zorg, waar al jaren een tekort aan personeel heerst.”

Vrije val horeca en toerisme houdt aan

Uit de cijfers blijkt dat optimisme in de sectoren horeca, toerisme en hospitality voorlopig nog niet op zijn plaats is. In augustus werd in die sectoren nog een kleine verbetering van de vacaturetrend gerapporteerd ten opzichte van de maand daarvoor. Sinds september loopt de trend weer terug. Het niveau van het aantal vacatures in de sector hospitality en toerisme ligt nu zestig procentpunt lager dan een jaar geleden. In de horeca is dit zelfs zeventig procentpunt.

De vacaturecijfers voor de sector kunst en cultuur toonde in de afgelopen drie maanden een stijgende lijn, waarmee de sector op weg leek naar het niveau van vorig jaar. Aan die groei is echter een abrupt einde gekomen. Afgelopen maand is het aantal vacatures in de sector met vijftien procentpunten gedaald ten opzichte van het niveau in de maand oktober. “De coronamaatregelen maken het heel moeilijk voor de sector om rendabel te kunnen zijn”, aldus Oude Veldhuis.

Kan jij ook geen vacatures vinden? Probeer Vacaturezoeker 2020 en vind acht keer zoveel vacatures als voorheen!

vacaturezoeker