• Comments Off on

Het arbeidsvoorwaardengesprek

Tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek, ook wel bekend als de salarisonderhandeling, maak je afspraken over je primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden.

Alsof een sollicitatiegesprek nog niet moeilijk genoeg is, valt de salarisonderhandeling voor veel mensen nog veel zwaarder. We vinden het vaak moeilijk om over geld te praten – helemaal wanneer het een afspiegeling is van de waarde die jij pretendeert waard te zijn voor je werkgever.

Tip van de redactie: bekijk de online cursus salarisonderhandelen

Het arbeidsvoorwaardengesprek

Het arbeidsvoorwaardengesprek is normaal gesproken het laatste gesprek dat je voert voordat je daadwerkelijk een contract ondertekent. In de meeste gevallen ben je in dit stadium van de sollicitatieprocedure de laatst overgebleven kandidaat. Je positie is hierdoor niet meer zo afhankelijk als tijdens eerdere gesprekken waardoor je niet bang hoeft te zijn om duidelijk uit te komen voor je wensen.

Om het maximale uit je arbeidsvoorwaardengesprek te halen is het van belang dat je van tevoren goed je huiswerk doet. Door enkele voorbereidingen te treffen maximaliseer je je kansen op een succesvolle onderhandeling.

Voorbereiding op het arbeidsvoorwaardengesprek

Een onderneming zal je zelden direct het maximale aanbieden. Het is dan ook zeker verstandig om niet zonder meer akkoord te gaan met het eerste aanbod. Om te weten of een aanbod in de juiste richting zit, is het verstandig om wat marktonderzoek te doen. Hoeveel verdienen anderen met een vergelijkbare achtergrond als jij in de functie waarop je solliciteert?

Een eenvoudige tool hiervoor is loonwijzer.

Nu je een idee hebt van wat anderen in een soortgelijke positie als jij verdienen, kan je beter inschatten wat een schappelijk loon is. Ook maakt dit het gemakkelijker om een antwoord te geven op de vraag: “Wat voor salaris heb je in gedachten?”. Je weet immers wat je (ongeveer) waard bent.

Hierbij is het wel verstandig om rekening te houden met de arbeidsmarktsituatie.

Primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden

Tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek wordt niet alleen gepraat over het loon dat je elke maand op je rekening gestort gaat krijgen. Het hele compensatiepakket is in principe bespreekbaar. Dit pakket bestaat uit de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden.

De primaire arbeidsvoorwaarden zijn de directe afspraken voor het verrichten van arbeid. Denk hierbij aan het aantal uur dat je werkt, de financiële vergoeding (salaris) die je hiervoor ontvangt, vakantiedagen en de duur van je arbeidscontract.

Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn de voorwaarden die niet direct terug te voeren zijn op je inkomen. Enkele voorbeelden:

  • Werktijden
  • Vakantieregelingen
  • Werkomstandigheden
  • Pensioenregelingen
  • Verlofdagen
  • Scholingsfaciliteiten
  • Etcetera…

Een arbeidsvoorwaardengesprek draait niet alleen om het salaris. De term salarisonderhandeling is dus eigenlijk maar een gedeelte van het arbeidsvoorwaardengesprek. In de praktijk blijkt er vaak weinig onderhandelingsruimte te zijn in de secundaire arbeidsvoorwaarden. Het echte onderhandelen is meestal alleen over het salaris en het aantal contracturen.

Dat er weinig onderhandelingsruimte is voor de secundaire arbeidsvoorwaarden wil echter niet zeggen dat je het niet moet proberen. Niet geschoten is altijd mis. Je kunt op zijn minst informeren naar de mogelijkheden – zeker wanneer je niet volledig tevreden bent over het geboden salaris.

Tip van de redactie: bekijk de online cursus salarisonderhandelen

Comments are closed.