• Comments Off on

Het assessmentinterview

Het assessmentinterview is een vast onderdeel van elk assessment en zodoende de eerste kennismaking met je assessor(en). Net als bij een sollicitatie is het logisch dat de meeste kandidaten wat nerveus zijn. Het assessmentinterview begint dan ook vaak met wat luchtige praat over koetjes en kalfjes.

Het assessmentinterview lijkt erg op het kennismakingsgesprek van de sollicitatieprocedure. In de regel worden dit soort interviews afgenomen door gedragspsychologen en niet door hr-personeel zoals je gewend bent van sollicitaties. De inhoud komt echter wel redelijk overeen: de rode draad van je carrière, je ambities en ook je vaardigheden komen aan bod.

Zo verloopt het assessmentinterview over het algemeen:

 1. De kennismaking
 2. Vertel eens wat over jezelf
 3. Studie en loopbaan
 4. Ambities en motivatie
 5. Je competenties
 6. De afsluiting en verdere verloop assessment

1. De kennismaking

De kennismaking is het eerste moment waarop jij en de assessors elkaar ontmoeten. Om het ijs te breken wordt er vaak wat gepraat over alledaagse zaken, zoals je reis naar het interview en het weer. Wanneer je eenmaal op je gemak bent, vangt het gesprek gewoonlijk aan met je studie en loopbaan.

Het is van belang om al tijdens deze eerste kennismaking een goede indruk te maken. De eerste indruk bepaalt vaak het verdere verloop van een ontmoeting. Dit fenomeen wordt het halo- en het horn-effect genoemd.

2. Vertel eens wat over jezelf

Na de kennismaking verschuift het middelpunt van de aandacht naar jouw persoon. Ongetwijfeld heb je het volgende verzoek ook al gehad tijdens je kennismakingsgesprek: “Vertel eens wat over jezelf”.

De assessor wil graag dat je wat vertelt over wie je bent, wat je hebt gedaan en waarom de functie waarop je hebt gesolliciteerd je zo interessant lijkt. Er wordt direct al een beroep gedaan op je communicatieve- en reflectieve vaardigheden.

Het stante pede vertellen over jezelf kan moeilijk zijn zonder een degelijke voorbereiding. Ga hier dan ook van tevoren al mee aan de slag zodat je het maximale haalt uit deze mogelijkheid.

Tip: Lees meer over: “vertel eens wat over jezelf

3. Studie en loopbaan

Nadat je wat over jezelf hebt verteld, zal er gekeken worden naar je studies en loopbaanontwikkeling. De assessor is vooral geïnteresseerd in de belangrijkste pijlers van je huidige kennis en hoe je deze kennis hebt ontwikkeld. De assessor zal inhaken op je cv, een aantal momenten uit je loopbaan kiezen en je verzoeken wat meer te vertellen over de functie. Er worden vragen gesteld over wat je taken en je verantwoordelijkheden waren en hoe je om bent gegaan met verschillende soorten situaties.

Met name de ontwikkeling in je loopbaan is voor de assessor interessant. Hoe ben je gegroeid en op welke punten? Waar zit nog rek in en welke vaardigheden lijken te zijn gestagneerd? Waar ligt jouw kracht en wat zijn je zwakke punten?

4. Ambities en motivatie

Werving en selectie is tot op zekere hoogte een kwestie van sorteren. Er wordt in eerste instantie vooral gekeken naar je achtergrond (cv) en op basis daarvan bepaald of je goed past binnen het gestelde profiel. Tot dan toe is ambitie en kennis dus nog niet erg van belang. In het vervolgproces daarentegen kunnen ambitie en motivatie een doorslaggevende rol spelen.

Aangezien je uitgenodigd bent voor een assessment en de werkgever dus flink in je investeert, mag je ervan uitgaan dat je cv geen issue meer is. Je motivatie en ambitie zijn nu de doorslaggevende factoren.

Vragen die je kunt verwachten:

 • Waar zie je jezelf over 5 jaar?
 • En over 10 jaar?
 • Wat zijn je carrièredoelen?
 • Waarom heb je gesolliciteerd op deze functie?
 • Waar krijg je energie van in je werk?

Het is vooral belangrijk je enthousiast te tonen voor de functie. Gebruik concrete voorbeelden waaruit dit enthousiasme blijkt en vertel over je carrièredoelen. Je ambitie kun je overbrengen door je leergierigheid te tonen. Laat zien dat persoonlijke ontwikkeling belangrijk is voor je en dat je ontzettend graag wilt blijven groeien. Wees echter wel realistisch en probeer niet meedogenloos over te komen.

5. Je competenties

Je competentieprofiel is het geheel aan vaardigheden en kennis dat jou maakt wie je bent. Competentie betekent letterlijk vaardig zijn. Een woord dat vaker gebruikt wordt en wellicht duidelijker is dan competentie is bekwaamheid. Vaak verraadt het functieprofiel uit de vacature al naar welke competenties specifiek gekeken zal worden tijdens je assessments.

Wanneer er vragen gesteld worden over competenties, is het verstandig om antwoorden te geven met praktijkvoorbeelden.

Stel, je wordt gevraagd over je leidinggevende kwaliteiten, dan is een bewering als “ik kan erg goed leidinggeven” minder geloofwaardig dan: “In mijn vijf jaar als manager heb ik enkel goede functiebeoordelingen gehad, met name op het gebied van managen. Ik kenmerk me vooral als een echte ‘peoplemanager’, omdat ik de zachte elementen probeer te combineren met een sterke focus op efficiëntie.”

In wezen ontneem je zo al een gedeelte van het werk van de assessor, wat zorgt voor een prettig gesprek en het doet je communicatief vaardig overkomen. Deze techniek is een onderdeel van de STARR-methode.

Tip: Lees meer over competenties

6. De afsluiting en het verdere verloop

Nadat het inhoudelijke deel van het interview is afgerond, krijg je informatie over het verloop van de rest van de dag. Je krijgt hierbij informatie over de verschillende onderdelen van het assessment en hoe lang dit ongeveer zal duren.

Andere assessmentonderdelen

Er zijn verschillende soorten assessments. Klik op de onderstaande links om meer te weten te komen over een specifiek assessmentonderdeel.

Comments are closed.