• Comments Off on

Het chronologische cv

Het chronologische cv is een type cv waarin de volgorde van gebeurtenissen de belangrijkste rol speelt voor de lay-out. Er wordt begonnen bij de eerste opleiding, gevolgd door de beroepsopleiding(en) en werkervaring.

Chronologisch betekent in volgorde van tijd. Het is dan ook niet verrassend dat het chronologisch cv sterk de nadruk legt op het tijdsverloop van je carrière.  

Er is geen ander type cv die je levens- en carrièreverloop beter weergeeft dan het chronologisch cv. Dat wil echter niet direct zeggen dat dit voor jou de beste lay-out is. Dit is namelijk afhankelijk van een aantal strategische aspecten. 

Cv-voorbeeld

Om een goed beeld te hebben van wat een chronologisch cv precies is, staat hieronder een voorbeeld weergeven.

chronologisch cv voorbeeld

Let op: de inhoud van dit cv is slechts illustratief voor het format. De getoonde inhoud en de relevantie daarvan is afhankelijk van persoon tot persoon.

Bekijk het curriculum vitae handboek voor de garantie op een uitstekend cv.

Voor wie is het chronologische cv?

Het chronologisch cv is vooral geschikt voor starters op de arbeidsmarkt en werkzoekenden die nog niet veel praktijkervaring hebben opgedaan. 

De reden hiertoe is van visuele aard en heeft een psychologisch fundament. Een recruiter krijg in de eerste seconden al direct een beeld van een kandidaat door te kijken naar het cv. En soms blijft het ook slechts bij die paar seconden. Cv’s die niet direct de interesse prikkelen zijn bij voorbaat kansloos. Je wilt dus meteen een goede indruk maken. 

De beste manier om een goede eerste indruk te maken met je cv, is door het meest belangrijke element als eerste te plaatsen: datgene waar het meeste waarde uitspreekt voor jou. 

Als je al over enige jaren werkervaring beschikt, dan is je werkervaring waarschijnlijk je meest waardevolle pluspunt. In dat geval, zet je je werkervaring als eerste op je cv en kan je beter het teruglopend cv hanteren bij sollicitaties.

Ben je starter, en beschik je dus enkel over stages als werkervaring (of niet eens), dan is je meest waardevolle pluspunt je opleiding. Vanzelfsprekend is dat dan hetgene dat je als eerste plaatst op je cv. Het hanteren van hte chronologisch cv is dan een logisch gevolg. 

Groot nadeel: gat in cv valt snel op

Doordat bij het chronologisch cv zo sterk de nadruk ligt op het tijdsverloop, valt het sneller op wanneer je een gat in je cv hebt.

Een gat in je cv betekent dat je gedurende een bepaalde periode niet actief bent geweest op de arbeidsmarkt en als gevolg hiervan een ‘gat’ ontstaat in de tijdslijn. Een gat in het cv wekt vrijwel altijd argwaan bij recruiters; zeker wanneer deze groter is dan 3 maanden. 

Een gat in je cv kan (onterecht) de indruk wekken dat je geen competente werknemer bent. De recruiter kent jou hoogstwaarschijnlijk enkel van je cv. Op basis van jouw cv en sollicitatiebrief worden dan ook de beslissingen genomen. Probeer daarom dus zo goed mogelijk alle negatieve associaties te vermijden.

Mocht je zelf in de categorie vallen van werkzoekenden met een gat in het cv, dan is het vaardigheden cv zeker het overwegen waard.

Erg functioneel, niet erg persoonlijk

Het chronologisch cv is erg functioneel; in het speciaal wanneer je de letterlijke betekenis in ogenschouw houdt. Waar dit type cv niet erg sterk in is, is het communiceren van jouw persoonlijkheid. 

Doordat je strikt de tijdslijn volgt van je loopbaan, blijft er weinig ruimte over om jezelf wat meer in de picture te zetten. Om jezelf te profileren als persoonlijkheid.

Wie ben jij, wat kun je goed en wat zijn je interesses? Dit soort zaken zijn minder prominent aanwezig. Vind je het belangrijk dat je persoonlijkheid goed naar voren komt, dan kan je overwegen een ander soort cv te kiezen. Of je neemt wat elementen over uit het vaardigheden cv, zoals competenties. Op deze manier creëer je een soort hybride tussen de twee cv´s.  

Bekijk de andere soorten cv’s:

Comments are closed.