• 0

Het effect van schoenen bij solliciteren

Er zijn directeuren en recruiters die bij de kennismaking kijken of jij je schoenen gepoetst hebt. Zij vinden dit een belangrijk signaal. Je zal misschien denken “Wat hebben je schoenen nou met solliciteren te maken?”. Mijn antwoord: Alles!

Laat ik eerst inhaken op het voorbeeld van de directeur die let op de schoenen van de sollicitant. De gedachte die hieraan ten grondslag ligt is dat: Als je niet goed voor jezelf kunt zorgen, waarom zou ik jou dan vertrouwen met de belangen van mijn bedrijf?

Een goede uiterlijke verzorging is sowieso een goede gewoonte, ook wanneer het je carrière betreft. Immers, heb je ‘s morgens gezorgd dat je je goed kleedt en er verzorgd uitziet dan hoef je daar de rest van de dag niet meer mee bezig te zijn. Zo kun je je gedurende de dag op je taken concentreren. Werkgevers hechten hier waarde aan en testen dit bij je sollicitatie gesprek.

Je schoenen maken of breken je uitstraling

Dat heb je vast wel eens gemerkt bij het passen van kleding in de winkel. Je gaat een kostuum kopen, terwijl je op sneakers loopt, of een jurk, terwijl je sportschoenen met sokken draagt. Als je schoenen een andere, minder nette uitstraling hebben dan je kleding, dan vallen ze uit de toon. Sterker nog: ze halen de uitstraling van de kleding naar beneden. En het leidt af. De juiste schoenen tillen de uitstraling van het geheel juist omhoog.

Schoenen tips voor mannen

Trek je een kostuum aan, kies dan schoenen die daarbij passen. Bij een donkerblauw of grijs pak zijn dat bij voorkeur zwarte schoenen. Bruine schoenen kunnen ook, maar alleen als je een minder formele look wilt creëren. Bruine schoenen bij een donkerblauw of grijs kostuum maken de uitstraling van het geheel wat minder formeel. Kies daarom bij twijfel voor zwarte schoenen en sokken in de kleur van je schoenen of de broek.

Koop je nieuwe schoenen, zoek er dan meteen een bijpassende riem in dezelfde kleur bij. Want dat hoort bij de zakelijke dresscode.

Solliciteer je bij een informeel bedrijf, dan kun je bij je gematigd casual kleding ook wel stevige stoere schoenen dragen, bijvoorbeeld met een rubberen zool.

Schoenentips voor vrouwen

Trek elegante schoenen aan als je gaat solliciteren binnen de zakelijke markt. Elegante slanke schoenen met een hakje of hak, afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren. Dat kunnen ook elegante laarzen zijn. Bij voorkeur in een kleur die in je kleding terugkomt of er mooi bij past. Laarzen staan vaak prima bij een broek. Wil je laarzen bij een rok dragen, trek dan ook een ondoorzichtige panty of dunne maillot aan in de kleur van de rok of van de laarzen. Zo gaat er geen aandacht naar het stukje been tussen de laarzen en de rok.

In het gebouw van de werkgever moet je soms wel een stukje lopen. Op torenhoge hakken verplaats je je niet makkelijk. De uitstraling ervan past ook niet zonder meer bij een kantoorbaan. Draag je toch hoge hakken, dan vooraf goed oefenen zodat je er elegant op loopt.

Moet je de trends volgen bij de keuze van je schoenen?

Trends zijn leuk om enigszins rekening mee te houden. Ga je in de modebranche solliciteren, dan is dat zelfs heel relevant. Maar voor de meeste sollicitanten is mijn advies: kies je schoenen in lijn met de uitstraling die je wilt hebben, en passend bij de kleding die je draagt. Als jij, je kleding en je schoeisel een zelfde boodschap afgeven, is je uitstraling optimaal congruent.

Op dit moment is het in de mode om schoenen in leuke felle kleuren te dragen. Rood, helderblauw of zelfs geel. Als je zulke schoenen aantrekt bij je sollicitatie, laat de kleur dan elders in je kleding, je sieraden of je tas terugkomen. Een felle kleur is namelijk behoorlijk dominant, en trekt snel de aandacht naar zich toe.

Laatste schoenentip

Draag bij een sollicitatiegesprek zo weinig mogelijk blikvangers. Die leiden de aandacht af. Opvallende schoenen horen hier ook bij.

Uiteindelijk gaat het toch om jou, en niet om je schoenen…

Tip van de redactie: bekijk de online cursus Zorgeloos op sollicitatiegesprek