• 0

Het effect van vele jaren werkervaring

Wat voor effect kan je ervaring hebben?

Met de zin waar ik mijn vorige artikel mee gestopt ben, ga ik nu weer beginnen, simpelweg omdat ik er nog niet klaar mee ben en mijn visie graag wil delen:

Zou een werkgever niet moeten zien wat je met je cv nog meer kunt, dan alleen wat je tot nu toe gedaan hebt?

Zoals in mijn vorige artikel aangegeven solliciteer ik me echt helemaal suf. Mijn ervaring gaat van afdelingssecretaresse toen ik 19 was tot aan corrector als laatste job. Gedurende deze 26 jaar heb ik ervaring opgedaan op alle mogelijke vlakken. Mijn werkzaamheden zijn begonnen met het letterlijk brieven uittypen en koffie halen voor mijn baas, je moet ergens beginnen en ervaring opdoen. Na mijn MEAO opleiding als secretaresse (nog echt 2 jaar opleiding voor gehad met machineschrijven (typen) en stenografie) was ik dolgelukkig met een baan als afdelingssecretaresse.

Alhoewel, ik had eigenlijk nog verder gewild met studeren, naar de HEAO en dan richting Communicatie, maar ik was 725e op de wachtlijst, zo ging dat destijds nog. Wat was ik boos dat ik niet mocht komen en een klasgenoot wel, die er vervolgens na een half jaar mee stopte.  Ik kan dus wel zeggen dat ik vanaf mijn eerste baan al wist dat ik helemaal geen secretaresse wilde zijn en een fout had gemaakt.

Verkeerde beroepskeuze?

Ik had gewoon op de MDS moeten zitten, de Middelbare Detailhandel School. Dat had me een aantal stappen en cursussen gescheeld in mijn loopbaan. Secretaresse zijn is in mijn ogen ook een stukje gedienstig zijn en behulpzaam. Niet dat ik dat niet ben, maar ik ben geen type die mijn baas er op een discrete manier op wijst dat hij een vlekje op zijn overhemd heeft en dan met een doekje aan komt rennen. Ik zou hem vragen wat hij de avond ervoor gegeten heeft en naar het vlekje wijzen. Tja, eigenlijk doe je dan hetzelfde maar toch op een andere manier. Overigens ben ik trots op de ‘echte’ secretaresses van Nederland, ik denk dat ze allemaal echt onmisbare krachten zijn voor hun baas. Complimenten!

Al tijdens mijn eerste baan ben ik gaan verder kijken wat ik dan wel wilde en wist al snel dat ik iets in de PR of communicatie wilde. Iets creatiever, maar ook weer niet te creatief. Overigens ben ik al bij mijn eerste baan geswitcht naar de afdeling Public Relations en wist dat ik daar verder in wilde. Ook wist ik dat ik niet bij het eerste bedrijf waar ik werkte wilde blijven ‘plakken’, ik had toen al een angst om ergens vastgeroest te raken.

Zo gezegd zo gedaan, ik ben gestopt bij mijn eerste baan (ik woonde nog thuis bij mijn ouders, welk risico liep ik), ben ergens anders gaan werken en ben allerhande opleidingen gaan doen, zoals PR-assistente en NIMA-A. Maar ook reclametekenen en etaleren en het toenmalige desktoppublishing via Teleac (soort voorloper van de Adobe programma’s en alle andere grafische programma’s). 

En nu?

Door mijn opleidingen na de MEAO ben ik uiteindelijk toch daar terechtgekomen waar ik wilde. Lekker uitvoerend bezig zijn in (vooral) de communicatiewereld. Wat heb ik ervan genoten om samen met mijn collega een soort van drukwerkbedrijfje te hebben binnen Avans Hogeschool en ik voornamelijk de huisstijl en het redigeren voor mijn rekening nam. Wat was het kicken dat ik overal nog wel iets uit haalde als er voor de laatste keer nog even nauwkeurig door mij overheen gekeken werd.

Naar mijn idee was mijn laatste stap voordat ik werkeloos werd een ideale. De hele dag (28 uur per week) bezig zijn met controle van tekst en advertenties. Mensen vragen me vaak wat ik daar toch zo leuk aan vind, tja. Ik zou het liefst nog een keer een boek willen controleren of punten en komma’s en goede leesbaarheid. Schrijven is ook een droom, maar daar ben ik inmiddels mee aan de slag gegaan.

Waar ik eigenlijk heen wil met mijn verhaal van deze week, is dat ik met mijn 26 jaar werkervaring veel meer kan dan wat ik gedaan heb. Maar ziet de werkgever waar ik mijn zoveelste sollicitatie heen stuur dat ook?

Waarschijnlijk wel, alleen heeft hij de keuze uit 400 personen waarvan er misschien maar 25 voor de volle 100% aan zijn functie-eisen voldoen, waarom zou hij moeite steken in die andere 375. Waar ik er dan helaas ook een van ben.

Of ziet een toekomstige werkgever het misschien juist niet? Voor mij een vraag..