• Comments Off on

Het Europass-cv

Het Europass is een cv met een gestandaardiseerde lay-out en inhoud. Door deze standaardisatie moet het makkelijker zijn om te solliciteren in het buitenland.

Het Europass-cv is een initiatief van de Europese Commissie om de transparantie van een werknemer zijn kwaliteiten en kwalificaties te bevorderen binnen de Europese Unie. Hiermee wordt geprobeerd de mobiliteit van werknemers in de Europese Unie te bevorderen.

Met het Europass-cv is er een standaardopbouw voor het cv opgesteld en zijn vaardigheden zoals taal in diverse klassen van bekwaamheid ingedeeld. Door deze standaardisering van onder andere de lay-out wordt geprobeerd de mobiliteit van werknemers binnen de grenzen van de EU te bevorderen.

Met andere woorden, er wordt geprobeerd solliciteren in het buitenland makkelijker te maken.

Europese standaard voor het cv

Door deze cv-standaard is het voor een buitenlandse werkgever makkelijker vast te stellen wat jouw precieze vaardigheden zijn. Onder de standaardisering vallen ook vastgestelde criteria voor jouw specifieke kennis en kwaliteiten.

Een voorbeeld is de beheersing van taal. Deze is verdeeld in drie componenten: begrijpen, spreken en schrijven. De waardering van elk van deze vlakken gaat middels codes die reiken van basisgebruiker (A1) tot vaardig gebruiker (C2).

Je kwaliteiten komen beter naar voren in het buitenland

Zo wordt het voor een buitenlandse werkgever dus makkelijker gemaakt om een goede inschatting te kunnen maken.

Omdat er binnen de EU erg verschillende studiesystemen zijn (vooral Nederland is een geval apart) wordt ook het studieniveau aangegeven met een aparte code. Zo is het altijd duidelijk hoe hoog een opleiding aangeschreven staat en kan een werkgever deze vergelijken met studies van gelijke waardering in eigen land.

Wanneer gebruik je het Europass-cv?

Wanneer je solliciteert in Nederland en je zelf voldoende vaardig bent in de taal om deze te schrijven, dan is het verstandiger om een normaal cv te gebruiken. Dit geeft jou namelijk meer vrijheid om de punten te benadrukken die jij belangrijk vindt. De invloed van structuur van het cv kan een grote invloed hebben op de perceptie van jouw kwaliteiten.

Wanneer je solliciteert binnen de EU en niet bekend bent met de reguliere cv-lay-out van het land van bestemming, dan is het verstandig het Europass-cv te gebruiken. Ook wanneer je twijfelt of jouw opleiding op volle waarde zal worden geschat is het verstandig dit internationale cv te gebruiken.

Europass-cv-voorbeeld

Europass-cv

Zelf een Europass-cv opstellen

Op de website van de Europese Unie vind je een template voor elke Europese taal waarin je het Europass-cv wilt hebben. Je vindt daar ook voorbeelden van het cv in verschillende talen. Ook is er de mogelijkheid om je Europass-cv direct aan te maken met de Online Wizard. Deze kun je vervolgens opslaan zodat hij direct klaar is voor gebruik.

Verschillende soorten cv’s

Ondanks dat we vaak algemeen spreken over ‘het cv’ zijn er veel verschillende soorten cv’s beschikbaar. Welke het beste is voor jou hangt af van de situatie. Hieronder vind je een aantal variaties:

Comments are closed.