• 0

Het pad naar je nieuwe baan

Yes, ik heb een nieuwe baan. Ik kan wel zeggen dat het een tijdje geduurd heeft voordat ik het echt kon geloven. En dan ben ik uiteindelijk maar vier maanden thuis geweest, valt nog mee. De tijd waarbinnen je een nieuwe baan vindt schijnt op dit moment tussen de negen en twaalf maanden te liggen. Al met al zijn de vier maanden en de ervaringen binnen die tijd in elk geval lang genoeg geweest om niet zomaar te geloven dat het allemaal echt doorgaat.

Arbeidsvoorwaardengesprek

Tijdens het telefoongesprek waarin ik te horen kreeg dat ik de gelukkige was, is een afspraak gemaakt om alle details te gaan bespreken. Ik geloof niet dat een week ergens op wachten ooit zo lang heeft geduurd, maar eerder kon het gesprek simpelweg niet plaatsvinden. De reden waarom de week voor mij zo lang duurde was ook omdat je nog steeds de angst voelt dat er gebeld kan worden dat het niet doorgaat. Onzekerheid doet wat met je. Althans met mij.

In de advertentie waarop ik gereageerd had stonden uiteraard al een aantal zaken genoemd, waaronder het maximum salaris. En toch maakte ik me daar zorgen om, zeker omdat je van mensen om je heen hoort dat een nieuwe baan op dit moment ook inleveren van salaris betekent. Dat werkgevers zoveel aanbod hebben om uit te kiezen, dat ze kunnen ‘nemen’ wie ze willen en ook met salarissen kunnen stunten.

Dus ondanks het in de advertentie genoemde plafond van mijn salaris was ik toch bang dat ze bij het arbeidsvoorwaardengesprek met een aantal stappen lager in de schaal aan zouden komen. En dan ga je daar over nadenken…. Wat doe ik nu als ze me 200 Euro minder bieden, doen of niet doen? Ik heb wel weer werk dan, maar moet ik het wel doen? Als je op een school voor voortgezet onderwijs gaat werken, weet je wel dat alles verder goed geregeld zal zijn en dat is ook belangrijk. Denken, denken, denken.  Ik bedacht me dat ik het maar allemaal over me heen moest laten komen.

En daar zit je dan

Eindelijk was het een week verder en kon ik naar mijn nieuwe baas rijden. Ik had in de tussentijd eigenlijk ook nog niemand iets laten horen, gewoon omdat ik het zo erg zou vinden als ik erna weer zou moeten bellen dat de job niet doorging. Maar het begon ergens op te lijken.

Het gesprek ging vlot en leuk, ik heb een jaarcontract gekregen. Wat je eigenlijk overal krijgt nu, bij mijn vorige werkgever zelfs drie keer voordat het een vast contract werd. Maakt dus niet uit, ik heb werk voor in elk geval een jaar. Een maand proeftijd maakt ook deel uit van het contract. Uiteraard hoop ik dat het straks vast wordt…. “Maak jezelf maar zo snel mogelijk onmisbaar”, was de tip van de dame van HR. Als er dan vaste contracten te verdelen zijn, heb je de meeste kans dat je er snel bij kunt zitten. Dus ik weet wat me te doen staat.

Na de afspraak met HR ben ik nog naar mijn toekomstige teamleider gegaan om het een en ander af te spreken. Wanneer ik mocht beginnen, nog doorgesproken hoe de eerste weken eruit zullen zien. Ik heb gezegd dat ik er ontzettende zin in had om te beginnen. Dat was ook zo en is ook zo.  En wat ik nu kon gaan doen, was genieten van een paar weken vakantie. Nu had ik echt vakantie, omdat ik wist dat ik eind augustus werk had. Nu voelde het ook als vakantie.

Rondje geappt en gebeld

Nadat ik wegreed begon het tot me door te dringen dat het nu echt was, hoewel het contract nog thuisgestuurd zou moeten worden. Maar dat kon me niet meer tegenhouden om familie en vrienden het goede nieuws te brengen. Uiteraard was iedereen blij voor me. Maar ikzelf het meest…