• Comments Off on

Postbak- / in-basketassessment

De postbakmethode, ook wel in-basket genoemd, is een veelvoorkomende praktijksimulatie in assessmentcentra. Lees wat deze methode inhoudt en hoe je je hierop voor kunt bereiden.

De in-basket of postbakmethode is een praktijksimulatie van administratieve werkzaamheden. Je krijgt van de assessor een stapel post, mails en soms zelfs sms-berichten en notities op briefjes. Aan jou de taak om deze gedurende zo’n zestig tot negentig minuten te bekijken, te ordenen en te verwerken. Het is hierbij belangrijk om een duidelijk onderscheid te maken in prioriteiten en of zaken persoonlijk afgehandeld dienen te worden of gedelegeerd kunnen worden.

Tijdens dit assessment word je gevraagd om al je te ondernemen stappen op te schrijven. Wil je bijvoorbeeld persoonlijk reageren op een brief middels een telefoongesprek, dan geef je aan wie je belt, wanneer en waarom. Ditzelfde doe je voor de rest van je mails, memo’s en andersoortige berichten. Achteraf zal je gevraagd worden naar je methodiek, prioriteitstellingen en beslissingen.

Postpakmethode competenties

De postbakmethode simuleert een praktijksituatie waarbij een beroep wordt gedaan op een aantal specifieke competenties. De voornaamste competenties die getest worden, zijn:

  • analyseren
  • planmatig werken
  • informatie verwerken
  • flexibiliteit

Indirect wordt er tevens gelet op je zelfstandigheid, doorzettingsvermogen en tot slot zelfreflectie. Vaak word je gevraagd om de eerste vier competenties zelf te beoordelen op een schaal van 1 tot 3, waarbij 3 de maximale score is. De laatste drie competenties worden door de assessor aangevuld. De punten voor de competentiescores worden gegeven op basis van observatiepunten.

Postbakmethode competentiecritera

Voor elk van de competenties die wordt getest bij de postbakmethode zijn een aantal observatiepunten. Deze observatiepunten worden gebruikt om de respectievelijke competenties te beoordelen.

Analyseren:

competentie analyseren

Planmatig werken:

Flexibiliteit:

competentie flexibiliteit

Zelfstandigheid:

competentie zelfstandigheid

Doorzettingsvermogen:

competentie doorzettingsvermogen

Zelfreflectie:

competentie zelfreflectie

Andere assessments

Er zijn verschillende soorten assessments. Klik op de onderstaande links om meer te weten te komen over een specifiek assessmentonderdeel.

Comments are closed.