• 7

Sollicitatieverhaal: het sollicitatiegesprek

En dan mag je op gesprek. Je krijgt tegenwoordig negen van de tien keer een telefoontje als je op gesprek mag komen. Als je een brief of mail krijgt, weet je eigenlijk al genoeg. Dan ben je het niet geworden!

Ik kreeg dus telefoon en mocht op gesprek komen. Blij dat ik was, eindelijk weer een keer op gesprek. In de vier maanden dat ik thuis ben nu, ben ik elke maand een keer ergens op gesprek geweest. Weet niet of dat een goed of slecht gemiddelde is in de huidige tijd, maar ik doe in elk geval mijn best en het is een paar keer beloond zullen we maar zeggen.

Gematigd blij was ik in eerste instantie. Het telefoontje kwam toen ik net buiten kwam lopen bij het UWV, had daar mijn eerste evaluatiegesprek gehad. Een gesprek over hoe het allemaal gaat en wat je nog meer kunt doen dan dat je al doet om aan werk te komen.  Het gaat helemaal goed met me, volgens het UWV. Kan niet beter, alleen zou ik nog meer mensen uit mijn netwerk aan kunnen spreken. Of ik dan eens een keer mag komen kijken waar ze werken en dan vragen of ze nog iemand nodig hebben. Prima dat er meegedacht wordt, maar ik heb er mijn twijfels over. Als een bedrijf een functie vrij heeft, zetten ze een vacature uit op LinkedIn of via een uitzendbureau. Oké, je kunt geluk hebben dat je contactpersoon net iets heeft opgevangen…

Maar verder met mijn verhaal. Gematigd blij dus, omdat ik bij een ander bedrijf ook een keer op gesprek mocht komen en ze me de dag voor het gesprek belden dat er een interne kandidaat was en ik dus alsnog niet hoefde te komen. Met heel veel excuses, dat wel. En toch weten die mensen niet wat dat op dat moment met je zelfvertrouwen doet. Maar deze keer is het doorgegaan, de afspraak stond vast.

Zenuwen

Ter voorbereiding op het gesprek heb ik de vacature nog een keer opgevraagd en goed doorgenomen. Wat zijn de functie-eisen en wat ga ik daadwerkelijk doen. Daarna de website goed doorgespit en me verdiept in het bedrijf waar ik op gesprek ga. Of er belangrijke kenmerken zijn die naar voren komen, kernwaarden bijvoorbeeld. Jaarverslag even vluchtig doorkijken, of er nog meer vestigingen zijn en wat zaken die je zelf belangrijk vindt opschrijven.

Ik spreek meestal even met mijn partner wat dingen door, wat ze zouden kunnen vragen en goede en slechte eigenschappen van mezelf op een rijtje zetten. Waarom je gesolliciteerd hebt op de betreffende functie staat meestal al in je motivatie, maar die probeer ik dan nog wat uitgebreider toe te kunnen lichten als ze erom vragen.

Ik had al snel de keuze voor kleding gemaakt en op naar het gesprek. Met gezonde zenuwen, gewoon een beetje een spannend gevoel.

Eerste indruk

Melden bij de balie, zo gezegd zo gedaan. Uiteraard (tenminste in mijn geval) was ik weer veel te vroeg. Maar ja, beter te vroeg dan een minuut te laat. Of ik plaats wilde nemen en dan zouden ze me komen halen. Gelukkig zijn er tegenwoordig telefoons met internet en Twitter, dan vermaak je je wel even een kwartiertje. Bij gebrek aan boekjes in elk geval.

Na een klein kwartier werd ik opgehaald en ik keek hoopvol achterom. Natuurlijk had ik al stiekem op LinkedIn gezocht en het beeld wat ik had klopte. Er kwam nog een persoon meer bij die me heel hartelijk begroette en met ons drietjes gingen we naar binnen.  Op de een of andere manier ben ik mijn zenuwen dan meteen kwijt en moet ik oppassen dat ik me niet meteen te goed thuis voel. Bescheiden opstellen Judith, mensen uit laten praten en vooral jezelf zijn. Dat zijn eigenlijk de dingen die ik me voor hield en dat is goed gelukt. En ja, de vragen over de positieve en negatieve kenmerken kwamen.  Zo ook de vraag waarom ik ook alweer gesolliciteerd had en er werden wat situaties geschetst waarvan ze wilden weten hoe ik zou reageren. Ik moet zeggen dat het gesprek echt goed liep, ik voelde me echt op mijn gemak. Een uur heb ik er gezeten. Of ik nog vragen had? Ja, wanneer hoor ik meer. Volgende week woensdag weet je meer…

Fijn gesprek

Einde gesprek, ligt je lot weer in handen van andere personen waar je geen enkele invloed meer op uit kunt oefenen. Er werd me nog wel gezegd dat het een heel prettig gesprek was geweest en dat ik zeker nog van ze zou horen. Oh ja, ik heb ook nog gevraagd hoeveel mensen er op gesprek mochten komen. Vijf in totaal, twee al geweest, ik en de volgende week nog twee. Spannend.

Of het me gelukt is? We zullen zien.