• Comments Off on

Het teruglopend cv

Het teruglopend cv geeft het verloop van je professionele carrière weer in de omgekeerde chronologische volgorde. Je begint dus bij je huidige baan of laatste baan gevolgd door de baan ervoor, etc.

Heb je op het moment van schrijven geen baan, dan begint het cv met de laatste functie waarin je actief was, gevolgd door de functie daarvoor, etc., een weergave van je carrière in omgekeerde volgorde dus

De structuur van het teruglopend cv is tegengesteld aan de structuur van het chronologisch cv, waar de klassieke volgorde wordt aangehouden. Deze volgorde begint met de studies, gevolgd door de werkervaring.

Voor wie is het teruglopend cv?

De hoofdregel van een goed cv is dat het belangrijkste van jouw cv altijd als eerste komt. Want des te verder de informatie staat die jou een waardevolle kandidaat maakt, hoe groter de kans wordt dat dit over het hoofd wordt gezien. Om deze reden is het teruglopend cv vooral geschikt voor mensen met een aantal jaar relevante werkervaring.

Voorbeeldlay-out van het teruglopend cv

Om een goed beeld te hebben van wat een teruglopend cv precies is, staat hieronder een voorbeeld weergeven.

teruglopend cv voorbeeld

Let op: de inhoud van dit teruglopend cv is slechts illustratief voor het format. De getoonde inhoud en de relevantie daarvan is afhankelijk van persoon tot persoon.

Bekijk Het curriculum vitae handboek voor de garantie op een uitstekend cv.

De voor- en nadelen van een teruglopend cv

Doordat werkervaring zo prominent is weergegeven op dit type cv, kan dit een sterke positieve invloed hebben op het moment dat je laatste functie goed aansluit op de functie waarop je solliciteert. Dit geldt ook voor carrièretijgers die door goede prestaties snel zijn opgeklommen in functieniveau.

Het geeft dus direct weer wat je tot nu toe hebt gepresteerd in het bedrijfsleven.

Zoals gezegd, de nadruk bij het teruglopend cv ligt sterk op de werkervaring. Wanneer je laatste ervaring(en) niet nauw aansluit(en) op de functie waarvoor je solliciteert, dan kan dit mogelijk negatief werken. Strategisch gezien is het dan dus niet verstandig dit type cv te gebruiken.

Vanuit deze logica is het in de meeste gevallen ook niet een type cv dat erg geschikt is voor studenten. Als student of starter is het onwaarschijnlijk dat je voldoende relevante werkervaring hebt voor de functie waarop je solliciteert.

Wanneer je niet voldoende relevante werkervaring hebt, kun je daar maar beter niet de nadruk op leggen. Je kunt beter laten zien dat je door middel van scholing en andere leertrajecten over voldoende kennis beschikt om de functie uit te voeren. Het is dan dus verstandiger te beginnen met het benoemen van je scholing.

Je wilt immers altijd de nadruk leggen op je positieve kanten! Kies als student of starter daarom voor het chronologisch cv.

Kan nadelig zijn wanneer je al enige tijd werkloos bent

Wat je als eerste vermeldt, benadruk je en vormt de eerste indruk van jou als kandidaat. Wanneer de eerste indruk die je maakt negatief is of de beoordelaar sceptisch maakt, is de kans op succes klein.

Bekijk de andere soorten cv’s:

Comments are closed.