• 0

Het tweede sollicitatiegesprek – hoe ziet dat eruit?

Je bent op sollicitatiegesprek geweest en ze hebben je uitgenodigd voor een tweede sollicitatiegesprek. Geweldig nieuws!

Maar wat houdt dat precies in?

In dit artikel gaan we in op het nut van het tweede gesprek (en hoe het verschilt met het eerste gesprek), het soort vragen dat je kan verwachten en hoe je je hierop het beste kunt voorbereiden.

Nut van een 2e sollicitatiegesprek

Voordat we direct starten met het tweede gesprek, is het goed om het volledige recruitmentproces in ogenschouw te nemen. Dit begint doorgaans met een beoordeling op basis van je curriculum vitae en sollicitatiebrief. Op basis van deze twee wordt een eerste inschatting gemaakt of je het werk zou kunnen doen.

Op het moment dat ze denken dat je het zou kunnen doen, mag je rekenen op een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek. Tijdens dit eerste gesprek willen ze overtuigd worden dat er sprake is van een goede ‘fit’. Ook zal je zien dat dit vaak nog niet is met mensen van de directie of je toekomstige leidinggevende. Veel vaker is dit eerste gesprek met een recruiter of iemand van HR.

Dit gesprek is om te bevestigen dat het vermoeden dat ze hebben (dat je het werk kunt doen) te bevestigen. Ook proberen ze te bepalen of er in grote lijnen sprake is van een culturele fit binnen de organisatie.

Indirect geeft dit ook het nut aan van het tweede gesprek. Waar het eerste gesprek hoofdzakelijk gezien kan worden als een kennismaking, wordt er doorgaans in de tweede ronde een stuk meer de diepte ingegaan. Ook verloopt dit gesprek meestal met andere mensen dan het eerste gesprek.

Als de eerste indruk goed is, mag je op korte termijn (meestal binnen een week) een bevestiging van een tweede sollicitatiegesprek verwachten.

De vraag is dan… wat wordt er tijdens zo’n tweede gesprek besproken?

Soort vragen tijdens het 2e sollicitatiegesprek

Een tweede sollicitatiegesprek is in grote lijnen vaak hetzelfde als het eerste. Behalve dat je een stuk meer de diepte ingaat. Dit kan meestal ook makkelijker omdat je niet meer spreekt met een recruiter of iemand van HR (eerste selectie) maar met mensen die specifiekere kennis hebben van het soort werk dat je gaat doen.

Zo is het in de consultancy vaak zo dat je een eerste gesprek hebt met een recruiter, gevolgd door een (aantal) assessment(s), gevolgd door een of twee sollicitatiegesprekken met directe collega’s, gevolgd door een gesprek met iemand van de directie.

Met andere woorden: hoe verder je komt in het proces, des te meer het draait om de details van je ervaring en wat je kunt betekenen voor hen. Aan dit voorbeeld zie je ook dat de senioriteit van je gesprekspartners geleidelijk stijgt. Waar je in het eerste gesprek misschien nog weg kunt komen met abstracte voorbeelden (omdat je gesprekspartner geen vakidioot is), zal hier in het 2e gesprek geen genoegen mee worden genomen.

Ook mag je tijdens deze fase van de sollicitatieprocedure rekening gaan houden met verdere vragen rondom je salarisverwachting. Idealiter stel je het antwoord op deze vraag nog uit tot een later moment. Maar meer informatie daarover, vind je in dit artikel.

Voorbereiden op het tweede sollicitatiegesprek

In de basis is je voorbereiding hetzelfde als op het eerste gesprek.

Ook tijdens het tweede gesprek zal je een variatie van ‘vertel eens wat over jezelf’ voorgeschoteld worden. Ook zullen ze weer van je willen weten waarom je weg wil bij je huidige werkgever en wat de precieze reden is dat je bij hen solliciteert en niet bij bijvoorbeeld de concurrent. Maar dit is allemaal logisch.

Waar je vooral rekening mee wil houden tijdens het tweede gesprek, is dat je gesprekspartners de notities hebben van de mensen met wie je het eerste gesprek hebt gevoerd. Ze weten dus al aardig wat van je. Wat je wil voorkomen, is dat je steeds dezelfde anekdotes vertelt en dezelfde voorbeelden geeft. Bij sollicitatiegesprekken draait het uiteindelijk om het gevoel dat je je gesprekspartners geeft. Het herhalen van dezelfde antwoorden en resultaten, kan de indruk wekken dat je weinig indrukwekkends te vertellen hebt – zelfs als dit niet het geval is. Zorg tijdens je tweede gesprek dus dat je ‘frisse’ anekdotes te vertellen hebt en zorg dat je klaar bent om echt in detail te treden met betrekking tot je kennis en ervaring. Abstracte antwoorden zijn tijdens het 2e gesprek niet langer goed genoeg.

Als laatste wil je van tevoren vragen wie je gesprekspartners zijn zodat je je hierop kunt voorbereiden. Op basis hiervan kan je namelijk een inschatting maken over het soort vragen dat ze je gaan stellen. Ook geeft het je de kans om te kijken naar dingen die jullie gemeen hebben met elkaar om zo de ‘klik’ te faciliteren.

De ideale voorbereiding op je sollicitatiegesprek

Een tweede gesprek is in veel sollicitatieprocedures de laatste fase voordat de contractonderhandelingen van start gaan. Het is de laatste barrière die staat tussen jou en die nieuwe baan. Een goede voorbereiding kan dus het verschil betekenen tussen een leuke nieuwe baan en een afwijzing.

De online cursus Zorgeloos op sollicitatiegesprek kan je hierbij helpen. In deze cursus leer je stap-voor-stap hoe je jezelf onweerstaanbaar presenteert, een onuitwisbare indruk maakt en gesprekken omzet in contractaanbiedingen.

Lees meer over de online sollicitatiegesprekcursus.