• Comments Off on

Het vaardigheden-cv

Het vaardigheden-cv (ook wel functioneel cv genoemd) legt sterk de nadruk op de competenties en prestaties van de sollicitant.

In een vaardigheden-cv wordt, in tegenstelling tot de meeste cv’s, weinig nadruk gelegd op de chronologie van de loopbaan. In plaats daarvan wordt sterk gefocust op de specifieke kwaliteiten waarover de sollicitant beschikt en zijn/haar eerder geleverde prestaties. Dit maakt het vaardigheden-cv erg geschikt voor sollicitanten die niet over de gevraagde ervaring/opleiding beschikken die in een vacature staat genoemd.

Door het afwijken van de chronologie die de meeste cv’s kenmerkt, is het vaardigheden-cv ook uitermate geschikt voor werkzoekenden die kampen met een gat in het cv.

Inhoud van dit artikel:

Vaardigheden-cv-voorbeeld

Om een goed beeld te hebben van wat een vaardigheden-cv precies is, staat hieronder een voorbeeld weergeven.

vaardigheden-cv voorbeeld

Let op: de inhoud van dit cv is slechts illustratief voor het format. De getoonde inhoud en de relevantie daarvan is afhankelijk van persoon tot persoon.

Zelf een cv opstellen?

Het cv-handboek is een praktische handleiding vol cv-voorbeelden. Bekijk het boek!

Vaardigheden-cv: benadrukken en camoufleren

Doordat de lay-out van het vaardigheden-cv volledig in te delen is naar eigen smaak, heb je de mogelijkheid om juist datgene prominent te benadrukken wat jij zelf belangrijk vindt. Andersom geldt hetzelfde; wanneer je dingen juist graag wilt camoufleren in het cv, zoals een periode waarin je niet hebt gewerkt, dan biedt het vaardigheden-cv ook uitkomst.

Jobhoppen of een gat in je cv? Geen probleem!

Doordat de chronologie (tijds-)volgorde weggenomen is uit het cv, is het verloop van je carrière onduidelijk voor de lezer. Een goed voorbeeld is een jobhopper.

Een jobhopper is iemand die in een relatief korte tijd vaak van baan is gewisseld. Jobhoppers zijn niet erg populair bij werkgevers. Het inwerken van nieuw personeel, maar ook het recruitmentproces dat hieraan vooraf gaat, is doorgaans erg prijzig. Een nieuwe werknemer begint vaak na verloop van tijd geld op te leveren voor een bedrijf. Een sollicitant die een aantal keer van baan is gewisseld in korte tijd wekt dus al snel argwaan.

Doordat het vaardigheden-cv geen tijdslijn toont, is het switchen ook niet duidelijk. Mocht je dus over een arbeidsachtergrond beschikken waarin je (misschien iets te) vaak bent geswitcht van baan of waarin je juist een tijd baanloos bent geweest, dan is een vaardigheden-cv het overwegen waard.

Bewust misleidend of een eerlijke kans?

Zoals besproken zorgt de non-chronologische ordening die dit type cv kenmerkt ervoor dat de tijdslijn uit de carrière onherkenbaar is. Dit zou kunnen worden opgevat alsof je een recruiter op het verkeerde been probeert te zetten. Je kiest immers bewust om iets te camoufleren, niet?

Maar deze ‘misleiding’ kan ook anders worden geïnterpreteerd. Je zou het ook kunnen zien als een sterke focus op het positieve in een sollicitant. Want met een vaardigheden-cv moeten er immers ook vaardigheden aan te pas komen. Anders is het cv leeg.. De sollicitant moet dus wel wat kunnen.

Stel, een formidabele werkneemster raakt na een aantal jaren trouwe dienst in blijde verwachting: een jongetje. Ze kiest ervoor om het kindje te verzorgen in zijn eerste levensjaren. Hierdoor verliest ze tragisch genoeg ook een hoop perspectief op de arbeidsmarkt. Althans, de eerste keer dat ze weer aan het werk wil. Ze heeft namelijk een gat in haar cv. 

Ondanks dat deze mevrouw een goede reden had voor het ‘gat in haar cv’, ondervindt ze hier toch veel hinder van. Het draait bij sollicitaties vaak voor een groot deel om de eerste indruk. Wanneer een recruiter 25 cv’s voor zich heeft liggen waaruit een keuze moet worden gemaakt, dan is een kandidaat met een gat in het cv al snel een van hen die de eerste schifting niet overleeft.

Best wel oneerlijk, niet?

Het gebruik van een vaardigheden-cv zou in dit geval erg van pas komen. Ze was immers een gewaardeerde kracht in haar laatste baan. Wanneer hier de nadruk op komt te liggen zonder het nadelige effect van de tijdslijn, dan maakt ze ineens meer aanspraak op een eerlijke kans om geselecteerd te worden. 

Sommige werkzoekenden verdienen een eerlijke kans op selectie, maar ondervinden veel hinder van hun arbeidsverleden, ongeacht of zij hier zelf schuld aan hebben.

‘Het carrièreswitch-cv’

Het kan goed zijn dat je je huidige functie en branche helemaal zat bent. Je wilt wat nieuws. En dat is natuurlijk je goed recht. Maar je krijgt het niet makkelijk op de arbeidsmarkt; je beschikt immers niet over werkervaring die direct aansluit op de functie die je ambieert. 

Ook in deze situatie biedt het vaardigheden-cv meer mogelijkheden dan dat een regulier chronologisch cv dat doet.

Dus, hoe pak je dat aan?

Allereerst is het van belang dat het helder is voor jezelf welke specifieke functie je zou willen uitvoeren. Je hebt deze informatie namelijk nodig om je cv zo effectief mogelijk op te stellen.

Wanneer je weet welke functie je zou willen, dan wordt het tijd om te googelen. Probeer erachter te komen welke vaardigheden en competenties het meest belangrijk zijn voor het goed kunnen uitvoeren van de functie. Wanneer je dit op een rijtje hebt, kun je vervolgens voor jezelf nagaan of je over deze vaardigheden beschikt. Hoe zijn deze vaardigheden en competenties tot uiting gekomen in je carrière? In welke situaties heb je hiervan succesvol gebruik gemaakt?

Wanneer dit duidelijk is voor jezelf, kan je deze vaardigheden en ervaring vertalen naar een ijzersterk vaardigheden-cv, specifiek voor die functie. Er rest nu nog één laatste, maar vitale stap: het vertalen van deze zaken naar een geloofwaardig cv. De beste manier om dit te doen is middels een goede omschrijving met duidelijke voorbeeldsituaties.

Omschrijven van vaardigheden

Doordat er in dit format vooral geconcentreerd wordt op vaardigheden en competenties moeten deze op een adequate wijze worden omschreven.

De nadruk ligt op wát je hebt geleerd en hoe dit tot uiting is gekomen, niet wáár je dit geleerd hebt. De beste manier om dit te doen is door het noemen van feiten en voorbeelden van praktijksituaties. Hiervoor bestaat een erg effectieve methode, genaamd STARR.

Weet je niet goed over welke competenties je beschikt? Neem deze lijst met competenties eens door, je herkent er waarschijnlijk meer dan je verwacht.

Een andere effectieve communicatiemethode is AIDA. De AIDA-methode maakt handig gebruik van positieve prikkels, verborgen in de wijze van communicatie.

Een laatste maar uiterst effectieve methode voor het omschrijven van prestaties en vaardigheden is door ze te kwantificeren. Zie het volgende voorbeeld voor verduidelijking:

“In de twee jaar die ik werkzaam was als productiemanager heb ik een nieuw productiesysteem geïntroduceerd dat 20% sneller was en tevens 23% overheadkosten bespaarde”

Zorg ervoor dat je geloofwaardig overkomt

Door de aard van het vaardigheden-cv kan het sneller dan anders lijken alsof je probeert op te scheppen. Je vertelt immers waarin je goed bent en wat jij allemaal hebt laten zien prominenter dan dat je dat doet in bijvoorbeeld het chronologisch cv, of het teruglopend cv.

Een manier om je geloofwaardigheid te behouden is door hyperbolen te vermijden.

Een hyperbool is een stijlfiguur dat vaak gebruikt word bij het schrijven van teksten. Hierbij wordt iets op een overdreven manier uitgedrukt om zo dingen wat opvallender te maken. In het kader van de sollicitatie bedoelen we met hyperbolen omschrijvingen als: geweldig, helemaal fantastisch, de allerbeste etc. Woorden die dus al snel worden beschouwd als opschepperij.

Wil je toch graag zo’n stijlfiguur verwerken in je vaardigheden-cv, gebruik hier dan in ieder geval een duidelijk en relevant voorbeeld bij.

Zelf een cv opstellen?

Het cv-handboek is een praktische handleiding vol cv-voorbeelden. Bekijk het boek!

Comments are closed.