• Comments Off on

Hobby’s vermelden in het cv

Is het verstandig om je hobby’s in je cv te vermelden, en zo ja, welke hobby’s vermeld je dan wel en welke niet?

De meningen van recruiters lopen erg uiteen over dit onderwerp. Sommige recruiters vinden het een interessante toevoeging die wat zegt over de persoonlijkheid van de sollicitant. Anderen vinden deze informatie volstrekt nutteloos en menen dat het kopje hobby’s niet thuishoort op een zakelijk document als het cv.

Wat kan je het beste doen als sollicitant: wel of niet hobby’s op je cv vermelden?

Hobby’s op het cv

Om hier een persoonsgebonden antwoord op te geven, heb ik een aantal vuistregels. Deze kan je gebruiken om voor jezelf te bepalen of je hobby’s op je cv plaatst, en zo ja, welke hobby’s je benoemt en welke niet.

Zijn de hobby’s in lijn met het beeld dat je schetst?

Het cv is een zakelijk document waarin je een beeld probeert te schetsen van jouw (zakelijke) vaardigheden en kennis. Hierbij is het zaak dat je bij het opstellen van je cv goed nadenkt over de functie die je ambieert en hier vervolgens je cv op afstemt.

Zoek je een baan als accountant? Dan zorg je dat je cv zo goed mogelijk het beeld bevestigt van een persoon die beschikt over relevante ervaring en vaardigheden voor een accountant. Je schetst zo goed mogelijk het beeld van jou als een capabele accountant. Dezelfde aanpak kan je hanteren bij de beslissing om wel of niet hobby’s op het cv te vermelden.

Stel, je solliciteert op de functie van piloot. Is het dan handig om een extreme sport zoals basejumpen op het cv te vermelden? Nee, natuurlijk niet. Het ideaalbeeld van een piloot is iemand die conservatief is; een betrouwbaar persoon met een risicomijdende houding. De hobby basejumpen is niet in lijn met het beeld van een betrouwbare piloot dus kan beter niet worden vermeld.

Probeer in te schatten of jouw hobby’s passen bij het ideaalbeeld van een werknemer dat past bij de functie waarop je solliciteert.

Voegt je hobby wat toe aan het cv of is het een ‘standaardhobby’?

Het zal je vast niet verbazen dat het overgrote deel van de mensen enkel sociaal wenselijke hobby’s vermeldt op het cv. Dit noemen we de ‘standaardhobby’s’: hobby’s die meer dienen als vulling van het cv ‘omdat het zo hoort’ dan dat ze gebruikt worden ter representatie van de persoonlijkheid.

Een aantal veelgebruikte ‘standaardhobby’s’:

 • Lezen
 • Puzzelen
 • Mijn gezin

Ze zijn saai, standaard en nietszeggend en voegen zodoende niets toe aan je cv.

Een hobby die wat toevoegt aan het beeld van jou als sollicitant valt in tenminste één van deze categorieën:

 1. Een hobby die daadwerkelijk wat toevoegt aan het beeld van jou als persoon
 2. Een standaardhobby maar met een persoonlijke toevoeging

Voorbeelden van hobby’s die wat toevoegen:

 • Marathons lopen
 • Skiën en snowboarden
 • Videobewerking
 • Programmeren

Dit zijn voorbeelden van hobby’s die daadwerkelijk wat meer vertellen over een sollicitant zijn persoonlijkheid. Een marathonloper is een fit, sportief persoon met uithoudingsvermogen en discipline. Iemand die programmeert of videobewerking doet in zijn vrije tijd is duidelijk technisch onderlegd. Deze hobby’s zijn duidelijk onderscheidende kenmerken. Het kan een sollicitant extra interessant maken (of niet, afhankelijk van het ideaalbeeld voor de functie).

Wees echter wel voorzichtig met hobby’s als skiën en snowboarden. Bedenk eerst: is de hobby in lijn met het beeld dat je probeert te schetsen?

Standaardhobby’s met een persoonlijke toevoeging

 • Lezen van romans (met name John Grisham en Steve Martini)
 • Boswandelingen met het gezin
 • Koken (Mediterraans)
 • Spaanse gitaar spelen

Alle voorbeelden hierboven zijn eigenlijk vrij standaard: lezen, wandelen, koken en muziek. Maar door de kleine persoonlijke toevoeging voelen ze minder saai en standaard. Het zegt nu daadwerkelijk wat over jou als persoon en kan stof geven om over te praten tijdens het sollicitatiegesprek.

Is er nog wel ruimte voor hobby’s op je cv?

Je hebt als sollicitant in de meeste gevallen hooguit slechts dertig seconden de volledige aandacht van de lezer van je cv. Het is dus zaak om de informatie op het cv zo bondig en relevant mogelijk te houden.

Heb je al veel ervaring opgedaan en is je cv zodoende al drie kantjes lang? Dan is het verstandig om het kopje hobby’s over te slaan. Beschik je daarentegen nog niet over veel werkervaring en voelt je cv voor je gevoel erg leeg aan? Dan zou je het kopje ‘hobby’s’ kunnen gebruiken als ‘opvulling’ wanneer je hobby’s ook daadwerkelijk wat toevoegen aan het beeld dat je probeert te schetsen.

Waar plaats je hobby’s op het cv?

Hobby’s zijn een niet-essentieel onderdeel van het cv. De standaardregel voor een goed cv is dat de meest relevante informatie voor een recruiter altijd het eerst wordt geplaatst. Aangezien hobby’s net als bijvoorbeeld referenties niet essentieel zijn voor een recruiter om te bepalen of jij een geschikte kandidaat bent, plaats je deze informatie aan het einde van je cv.

Hobby’s om te vermijden op je cv

Naast de saaie en standaardhobby’s zijn er natuurlijk ook hobby’s die zowel direct als indirect zorgen voor een negatieve beeldvorming. Hier volgen een aantal hobby’s en activiteiten die op zijn minst kunnen worden bestempeld als twijfelachtig en zodoende beter gemeden kunnen worden:

 • Pokeren of andere kansspelen
 • Iets dat je politieke voorkeur zou kunnen verraden
 • Pikante hobby’s zoals poseren en paaldansen
 • Het verzamelen van dingen
Zelf een top-cv opstellen?

In het cv-handboek vind je al mijn beste tips, trucs en methodes om zelf een top-cv op te stellen. Oh, en natuurlijk heel veel voorbeelden. Bekijk het boek!

Comments are closed.