fbpx
27 juni 2020

Sociale druk: “Hoe gaat het bij jou op het werk?”

sociale druk

Er ligt veel maatschappelijke en sociale druk op het hebben van werk. Dus wanneer je op een feestje bent en iemand je vraagt naar je baan, klap je misschien wel dicht. Want alhoewel je druk aan het solliciteren bent, kun je nu even geen werk vinden dat bij jou past. Herkenbaar? Met de volgende tips sla jij je door dit ongemakkelijke gesprek heen!

Schaam je niet

Allereerst is het belangrijk om jezelf te bedenken dat het niet jouw schuld is dat je nu geen werk hebt. Door de coronacrisis zijn er veel mensen op zoek naar een baan, werkgevers kunnen tegenwoordig hun ideale kandidaat kiezen uit tientallen sollicitanten. Dus wanneer jij aan iemand moet uitleggen dat je momenteel werkloos bent, hoef je je daar absoluut niet voor te schamen. Misschien zat je gesprekspartner jaren geleden wel in dezelfde situatie.

Heb je toch het gevoel dat er mensen in je omgeving zijn die op jou neerkijken omdat je geen werk hebt? Laat ze dan lekker praten. Jij weet zelf wel beter: op dit moment heb je misschien geen baan, maar je vindt vanzelf iets dat bij jou past. Schud die sociale druk van je af!

Vertel over je zoektocht

Okay, je kan het nu even niet hebben over wat jij op je werk doet, maar dat betekent niet dat je geen professioneel leven meer hebt. Je bent immers toch druk op zoek naar een baan? Vertel mensen daar wat meer over! Schrijf jij bijvoorbeeld iedere dag een sollicitatiebrief? Of ben je ondanks de coronacrisis al voor meerdere sollicitatiegesprekken uitgenodigd? Dan mag je daar best een beetje over opscheppen.

Vrijwilligerswerk

Het kan natuurlijk zijn dat het voor jou echt lastig is om een nieuwe baan te vinden. Bijvoorbeeld omdat de arbeidsmarkt in jouw stad overvol is, of omdat je al wat ouder bent. Dat is nog steeds geen reden om helemaal te stoppen met het zoeken naar werk. Blijf gerust over je zoektocht vertellen, zonder je ervoor te schamen. 

Wil je het toch over iets anders hebben? Vertel dan over het  vrijwilligerswerk dat je doet. Daarvoor hoef je echt niet iedere zaterdag te helpen bij de voedselbank of bij het bejaardentehuis in de buurt. Als je twee keer per week boodschappen haalt voor mensen die vanwege het coronavirus niet hun huis uit mogen, is dat ook vrijwilligerswerk! 

Het is tijdelijk

Uiteindelijk vindt niemand het leuk om werkloos te zijn. Ongemakkelijke gesprekken over wat voor werk je nu doet, spelen maar een kleine factor in waarom werkloos zijn vervelend is. Met deze tips sla je jezelf in ieder geval komende tijd door dit soort gesprekken heen. Maar als je je best blijft doen bij het solliciteren, vertel je op feestjes binnenkort gewoon weer over hoe het is op jouw (echte) werk!