• 1

Hoe irriteer je een recruiter (waardoor jij de baan niet krijgt)

Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek en dus is de recruiter nu diegene die staat tussen jou en die baan. En het laatste wat je dan wilt is de recruiter irriteren.

Hier volgt de top acht van grootste irritaties van recruiters.

1. Als je het bedrijf of het product niet snapt

Er is bijna niets wat een recruiter meer irriteert dan tijd verspillen. En dat is precies hoe jij gezien wordt als je je niet eens verdiept hebt in het bedrijf of het product waar het over gaat. Hoezo moeten ze jou aannemen als jij geen enkele interesse in hun bedrijf kunt laten zien? Als je in de horeca gaat solliciteren en niet eens naar de menukaart hebt gekeken?

2. Als je geen vragen stelt

Ook als je geen vragen stelt kan dat duiden op desinteresse. Heb je überhaupt wel moeite gedaan om je te verdiepen in de sollicitatie? Dan lijkt het er op dat je solliciteert om het solliciteren en niet om deze baan te krijgen.

3. Als je te vasthoudend bent

Vasthoudendheid is een prima eigenschap, maar drijf het niet door. Je kunt best een keer bellen om te vragen of je sollicitatie is aangekomen, maar meerdere keren per week is echt teveel van het goede. Net als op LinkedIn contact zoeken met elke medewerker van die organisatie. Het enige wat dat namelijk doet is aangeven dat je wanhopig bent. En op wanhopige medewerkers zit geen enkele organisatie te wachten.

4. Als je de naam van het bedrijf verkeerd schrijft

Het zal je nog verbazen hoeveel sollicitanten dit soort fouten maken. Met knippen en plakken passen ze een oude sollicitatiebrief aan en ja, dan vergeet je wel eens wat. Check, check, dubbelcheck dus.

5. Als je de aanwijzingen niet volgt

Als in een vacaturetekst staat dat je kunt solliciteren via email, doe dat dan ook. Ga niet zelf allerlei omwegen bedenken om op de juiste plek te komen, dat geeft extra werk voor de ander en daar zitten de meeste mensen nu eenmaal niet op te wachten.

6. Als je geen links toevoegt

Recruiters zijn druk. En dus vinden ze het een stuk fijner om op een link in jouw cv te klikken om bijvoorbeeld op je LinkedIn-profiel te komen dan die link over te moeten typen. Maak het ze zo gemakkelijk mogelijk! En voor jou heeft het ook voordelen, want dan weet je tenminste zeker dat ze op de juiste plek terecht komen.

7. Als je een antwoord verzint

Natuurlijk kun je een vraag krijgen waar je niet direct het antwoord op weet. En dan kun je soms maar beter eerlijk zeggen dat je het niet weet dan dat je iets verzint waardoor je zeker door de mand valt.

8. Als je te familiair gaat doen

Zolang je de recruiter niet goed persoonlijk kent, blijf je professioneel. Je gaat niet zomaar ineens tutoyeren of mailtjes van één regel vanaf je telefoon sturen. Zelfs als het bedrijf wel die uitstraling heeft blijf jij altijd professioneel.

One Response to “Hoe irriteer je een recruiter (waardoor jij de baan niet krijgt)”

Avatar

december 03, 2016 at 11:15 pm, Pieter Lanser said:

Over links gesproken! Er zijn nog steeds grote bedrijven die LinkedIn bewust niet gebruiken. Zo werd mij tweemaal verteld. Dan heeft het opnemen van een link ook geen zin. En je sollicitatie gaat de mist in want 70% van de informatie over jouw persoon staat op LinkedIn …..

Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *