cv-lengte
  • 1

Het enige goede antwoord op de vraag: ‘Hoe lang mag een cv zijn?’

Een van de meest gestelde vragen die ik krijg is “Hoe lang mag mijn cv zijn?”.

Mijn antwoord is altijd hetzelfde: Zo lang als nodig is om jouw toegevoegde waarde zo goed mogelijk te presenteren.

Gemeen hè?

Ik snap het. Was het maar zo makkelijk om een vast aantal pagina’s aan te geven. Maar zo werkt het simpelweg niet.

Er zijn een aantal factoren die invloed hebben op wat voor jou de ‘ideale cv-lengte’ (voor zo ver dat bestaat) is.

Zo heb ik cv’s herschreven voor c-levelmanagers in de technologie-industrie die zoveel hadden gedaan en bereikt dat ik vier pagina’s nodig had. Daarentegen zijn er ook genoeg gevallen waarbij één pagina meer dan voldoende was.

‘De ideale lengte is twee kantjes’

Afgelopen maand leverde ik een eerste versie op van een cv die ik had herschreven. De kandidaat was een senior manager. Het cv dat ik hem stuurde was tweeënhalve pagina lang.

Hij maakte zich zorgen om de lengte omdat hij had gehoord dat de ‘gouden regel’ voor cv-lengte twee pagina’s was. Ik gaf hem hetzelfde advies: Een cv is zo lang als hij moet zijn. Korter is vaak beter maar deze vlieger gaat niet altijd op.

Eenieder die claim te weten wat de zogenaamde ideale cv-lengte is en jou hierover tipt, zou ik niet vragen om verdere tips en adviezen met betrekking tot je sollicitaties. Hoe goed bedoeld dan ook. Je hebt het vast wel eens gehoord: het draait niet om de lengte maar om wat je ermee doet.

Voor sommigen sollicitanten, zoals starters of mensen die al hun hele leven hetzelfde werk doen, is één pagina voldoende. Het zou onzinnig zijn om deze informatie uit te smeren over meer pagina’s dan nodig is. Het enige wat je hiermee bereikt, is dat de belangrijke informatie verzuipt in de brei van onbelangrijke informatie.

Voor anderen, zoals senior managers en ervaren IT-ers kan het heel goed zijn dat twee pagina’s niet voldoende is. Er zijn nou eenmaal situaties waarbij er veel informatie is die bijdraagt aan de geschiktheid van jou als kandidaat.

Enkele voorbeelden:

  • Een waslijst aan onderscheidingen en prestaties (heel belangrijk!)
  • Een lijst met publicaties
  • Extra gevolgde opleidingen en cursussen
  • Behaalde certificaten
  • Programmeertalen (kan flink uitlopen)

Er zijn ongetwijfeld nog tientallen andere zaken die niet zouden misstaan in deze lijst. Het punt is dat elk persoon een andere achtergrond heeft en dus ook elk cv er anders uit zal zien, inclusief de cv-lengte. Als er veel informatie is die bijdraagt aan het beeld van jou als ideale kandidaat dan geef je veel informatie. 

Inkorten om het inkorten

Het grote gevaar van adviezen zoals ‘het maximale aantal pagina’s voor een goed cv is X’ is dat belangrijke zaken zoals lay-out en leesbaarheid hiervan vaak de dupe worden.

Het is eenvoudig om je cv in te korten als je alle teksten een lettergrootte 8 geeft, de lijnhoogte verkleint tot 0,9 en als je de witruimtes tussen secties gaat minimaliseren.

Je mag jezelf afvragen of de lezer hiervan gelukkig wordt.

Empirisch onderzoek heeft aangetoond dat een duidelijke lay-out en goede leesbaarheid juist essentieel zijn om de zes-seconden-test te doorstaan. Doorsta je deze test niet dan wordt je cv überhaupt niet meer met serieuze interesse gelezen en kan je een goede afloop wel op je buik schrijven.

Probeer jezelf te verplaatsen in de situatie van de personeelsmanager of recruiter.

Denk je dat je cv wordt overgeslagen als het een document is van drie pagina’s dat ontzettend fraai is vormgegeven en duidelijk jouw toegevoegde waarde presenteert?

Het is veel minder belastend en tijdrovend om een goed opgemaakt cv te lezen van twee pagina’s dan een opgepropt cv van één pagina.

Kortom, het gaat om de boodschap, niet om de lengte!

Het gaat om de boodschap, niet om de lengte

Een goed cv zorgt voor een maximale impact met een minimum aantal woorden. In sommige gevallen betekent dit dat het verstandig is om informatie toe te voegen terwijl het in andere gevallen beter is om te schrappen.

Je wilt met je cv vertellen waarom een personeelsmanager of recruiter direct zou moet stoppen met lezen en jou zou moeten bellen voor een gesprek.

Je zal in de rol van kritische cv-editor moeten kruipen en vragen moeten stellen als: “Draagt deze informatie bij aan het beeld dat ik van mezelf wil schetsen? Breng ik deze informatie zo duidelijk als mogelijk over?”

Kortom, het is belangrijk dat je nadenkt over elk stukje informatie dat je de lezer geeft.

Wat is de boodschap van jouw cv?

Zoals Steve Jobs zei: “Sommige mensen denken dat design gaat om hoe iets eruit ziet. Maar als je verder kijkt, zal je zien dat het gaat om hoe iets werkt.”

Je cv ‘werkt’ als deze de boodschap overbrengt die je wilt: ‘ik ben de ideale kandidaat’.

Maak je dan ook niet teveel zorgen over hoe lang je cv is. Waar het uiteindelijk om draait, is de boodschap van je cv en hoe effectief je deze weet over te brengen. Soms is hier slechts één pagina voor nodig maar soms ook drie of in een heel zeldzaam geval zelfs vier.

In het cv-handboek lees je meer over mijn tips en methodes om zelf een uitstekend cv op te stellen. Bekijk het boek!