• Comments Off on

Hoe maak je een cv?

Je wilt solliciteren op een interessante functie maar je hebt nog geen cv. Lees hoe je zelf op eenvoudige wijze een goed cv maakt!

Allereerst is het belangrijk om te weten wat er precies in een cv hoort te staan. Daarom is dit een goed moment om even stil te staan bij de essentie van wat een cv eigenlijk is.

Je wilt solliciteren op een functie omdat je interesse hebt in de baan in de vacature. Je wilt graag werken voor de onderneming die deze aanbiedt. De vraag is natuurlijk: wil de onderneming jou ook als werknemer?

Om snel een afweging te kunnen maken tussen verschillende kandidaten willen bedrijven doorgaans een aantal dingen van je weten. Een aantal gegevens om jou te vergelijken met andere kandidaten en om een inschatting te kunnen maken van wie jij bent en wat je kunt. In dit document, het cv, willen ze graag meer te weten komen over wie jij bent (de persoonsgegevens) en wat jouw prestaties tot dusverre zijn (scholing en werkervaring).

Het cv wordt dus gebruikt om een afweging te maken tussen jou en een x-aantal andere kandidaten. Wat dus belangrijk is om te begrijpen voordat je zelf je cv maakt, is dat dit document moet aantonen wat jouw toegevoegde waarde is voor de onderneming.

Het cv: wie ben jij en wat maakt jou een uitstekende kandidaat?

Het doel van je cv is dus om je sterke punten zo goed mogelijk te benadrukken en tegelijkertijd de mindere punten te neutraliseren. Dat wil zeggen: zorg dat je zo aantrekkelijk mogelijk overkomt in de ogen van een recruiter!

Een goed cv bestaat uit twee kernelementen:

  1. Het cv oogt aantrekkelijk en overzichtelijk
  2. Het cv stelt de sollicitant in een positief daglicht

Laten we beginnen bij het eerste kernelement.

Een aantrekkelijk en overzichtelijk cv

Een aantrekkelijk cv is er een die netjes opgemaakt is met een tekstverwerkingsprogramma. Of je kunt natuurlijk een cv maken met een generator.

Door de lay-out goed te structureren stel je de lezer van het cv in staat om snel de voor hem/haar belangrijke informatie te vinden. En dit punt is erg belangrijk: een aantrekkelijk en overzichtelijk cv werkt in dienst van de recruiter.

Hoe meer sollicitaties er per vacature worden ontvangen, des te minder tijd zal er worden besteed per sollicitatie. Wanneer je de informatie die belangrijk is voor een recruiter niet duidelijk presenteert, bestaat de kans dat je cv al na een paar tellen aan de kant geschoven word. Zonde van je tijd dus!

Om je handvatten te geven om je cv zo aantrekkelijk en overzichtelijk mogelijk te maken, hebben we zes regels voor je opgesteld. Deze helpen jou bij het beoordelen of je cv de informatie presenteert op aantrekkelijke wijze.

De 6 regels voor een aantrekkelijk cv

Regel 1: Houd het cv overzichtelijk
Regel 2: Gebruik accenten zoals vetgedrukt, cursief etc.
Regel 3: Pas je taalgebruik aan aan de branche en de functie
Regel 4: Zorg dat de inhoud relevant is
Regel 5: Maak geen spelfouten
Regel 6: Zorg dat je cv bestaat uit maximaal 2 pagina’s  

Het cv stelt de sollicitant in een positief daglicht

We hebben het zojuist gehad over hoe je een cv visueel aantrekkelijk maakt. Inhoudelijk hoort het cv natuurlijk net zo aantrekkelijk te zijn. Het moet dus gevuld worden met de juiste informatie. De vraag is: welke informatie zet je op het cv?

Eerder op de pagina is het antwoord op deze vraag al gegeven. De inhoud van je cv bestaat uit je persoonsgegevens en behaalde ‘prestaties’. Met prestaties worden onder andere behaalde schoolresultaten, diploma’s en werkervaring bedoeld.

Grofweg kan de informatie op het cv worden opgedeeld in een ‘vast’ gedeelte, en een optioneel gedeelte.

De vaste bestanddelen van een cv:
  • Persoonsgegevens
  • Werkervaring
  • Opleidingen

Dit zijn de vaste gegevens die iedereen verwacht te zien bij het lezen van een cv. In grote lijnen wordt op basis van deze informatie al een eerste schifting gemaakt tussen kandidaten. Voor sommige banen worden nou eenmaal bepaalde diploma’s of jaren aan werkervaring verwacht.

Optionele bestanddelen van een cv:

De optionele bestanddelen van het cv hebben meer een onderscheidende aard. Niet iedereen zet elk van deze punten op zijn cv. Je mag zelf kiezen of deze kopjes voor jou relevant zijn.

Of iets relevant is kan je bepalen door jezelf de vraag te stellen: “Maakt de vermelding mij tot een geschiktere kandidaat?”. Als je deze vraag met een ‘ja’ kunt beantwoorden en het niet ten koste gaat van de overzichtelijkheid van je cv, dan is het verstandig om het op je cv te zetten.

Zelf een top-cv opstellen?

In het cv-handboek deel ik mijn beste tips en methodes om een geweldig cv op te stellen. Ook laat ik diverse praktijkvoorbeelden van zowel goede als slechte cv’s zien. Bekijk het boek!

Comments are closed.