• 0

Hoe zwart-wit ben jij?

Zwarte kleding, gecombineerd met een witte bloes, is nog steeds een vaak gespotte kledingcombinatie bij sollicitatie. Zwart-wit geeft een superhoog contrast. Dat lijkt een gewenste krachtige uitstraling te geven. Toch is deze kledingcombinatie niet altijd aan te bevelen.

Zwart is een neutrale kleur, waar je gemakkelijk mee kunt combineren. Donker, krachtig, en netjes is wat het uitstraalt. Toch moet je uitkijken, zeker met een witte bloes erbij, dat je er niet uitziet als iemand uit de horeca. Of als iemand die gekleed is voor een begrafenis.

Zwart en wit in je kleding

Als zwart en wit samen worden gedragen, communiceer je daarmee uitersten. Als jij iemand bent van uitersten, dan kan deze combinatie voor jou prima werken. Dus als jij iemand bent van “alles of niets, ja of nee, aan of uit, zwart of wit”. Maar heb je een meer genuanceerde persoonlijkheid, dan klopt de zwart-wit communicatie niet echt bij jou.

Heb jij zwart of heel donkerbruin haar, dan staat zwart wel heel mooi. Maar ben je licht, blond of lichtgrijs, dan is zwart, zeker in combinatie met wit, een veel te sterk contrast. Als het contrast van je kleding jou overstemt, word jij zelf onzichtbaar. Wat kun je doen?

Combineer in dat geval zwart met een andere kleur dan wit. Je kunt een zwart pak uit elkaar halen, en het donkere jasje op een andere neutrale kleur broek of rok dragen. Denk bijvoorbeeld aan grijs of zandkleur. Of draag een zachte neutrale kleur op de zwarte rok of broek. Vervang de spierwitte bloes door een pasteltint die jou mooi staat, of een frisse heldere tint, en de basis voor een evenzo krachtige uitstraling is gelegd. Je hoeft alleen nog de juiste accessoires toe te voegen.

Als jij tot de mensen behoort die licht haar hebben, dan kunt je het zwarte pak beter helemaal vervangen voor een pak in een zachtere kleur. Dat is niet moeilijk. Immers, elke andere kleur is lichter dan zwart. Hier zijn enkele aspecten om rekening mee te houden:

  • Hoe lichter jij bent, hoe lichter je kunt gaan in de kleur van je pak.
  • In de zomer kun je lichtere neutrale kleuren kiezen dan in de winter.
  • In een informele omgeving kun je lichtere kleuren dragen dan in een formele.

Kijk goed in de spiegel of je met de lichtere kleur visueel nog steeds kracht uitstraalt, en niet onzichtbaar wordt. Want dan ben je te ver gegaan.

Het gaat om 2 zaken:

  1. minder donker gekleed gaan
  2. en je contrast omlaag brengen

Dat laatste doe je bijvoorbeeld door te kiezen voor een bloes die niet heel erg licht is. Van zwart-wit naar donkerblauw-lichtblauw is al een wereld van verschil…

Een derde manier om je uitstraling te verzachten is om voor zachter en ‘aaibaarder’ materiaal te kiezen. Deze tip is vooral voor de dames. Door de bloes te vervangen door een T-shirt of zelfs door een zacht truitje, ontstaat ook meteen een veel zachtere uitstraling. Zelfs een bloes in een zachter, vloeiend vallend materiaal geeft een zachtere uitstraling dan een stijve katoenen bloes.

Door alle tips samen te voegen en combinaties van zachtere kleuren en zachtere materialen te maken, kun je je uitstraling heel verfijnd nuanceren. Ook met de uitstraling van je accessoires kun je je look verfijnen!

Laat me weten als je vragen hebt…