• 0

Ik ben geen econoom, wel een vrouw

Ik ben geen econoom, wel een vrouw. Daarom heb ik een mening over wat adjunct-secretaris-generaal Yves Leterme van denktank OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) op maandag 17 maart zegt in een interview welke gepubliceerd is in het  AD. Hij zegt dat er in Nederland zoveel vrouwen parttime werken, wat zorgt voor een lage arbeidsproductiviteit en daarmee voor minder economische groei.

Hoezo lage arbeidsproductiviteit? Trouwens, wat is dat eigenlijk? Heb ik opgezocht: “de hoeveelheid productie die per tijdseenheid wordt geproduceerd door één arbeider”.  Hij, Leterme, stelt dus dat  er minder productie is in Nederland, omdat vrouwen parttime werken. Is dat zo? Als een vrouw een parttime baan heeft, dan zorgt zij er over het algemeen voor dat “het thuis reilt en zeilt”. Met minder taken en verantwoordelijkheden thuis, zou de productie van onze mannelijke wederhelften toch juist  toenemen? Ik bedoel: zonder zorgen over aan het thuisfront, kan je toch harder werken?

Parttime baan zorgt voor een lage arbeidsproductiviteit?

Ik sprak een vrouw die zich, na het lezen van het artikel, zich prompt schuldig was gaan voelen. Ze twijfelde of ze wel de goede keuze maakte om 2 dagen in de week te werken. Moest ze niet meer uren gaan werken, zodat ze voor een hogere arbeidsproductiviteit kon zorgen? In ons gesprek vertelde ze overigens dat ze naast haar betaalde baan, voor haar ouders zorgde. Haar vader was dementerende en haar moeder kwakkelde met haar gezondheid. Ziekenhuis in, ziekenhuis uit. Boodschappen doen, doktersbezoekjes regelen, dagopvang en thuiszorg coördineren. Ze deed het allemaal naast haar betaalde baan. Haar eigen dochter had ook wat extra zorg nodig, nu ze zwanger was. Kortom, haar week zat zo vol met zorgtaken dat haar arbeidsproductiviteit volgens mij behoorlijk hoog was.

Leterme vraagt zich verder af of het een vrijwillige keuze is van vrouwen om parttime te gaan werken.  Ik denk dat we dat wel kunnen beamen. Je moet behoorlijk veel moeite doen om een leuke, interessante parttime baan te vinden. Als je er eentje hebt, houd je deze zolang mogelijk vast.  Dat kan er wel eens voor zorgen dat vrouwen minder bezig zijn met hun loopbaan en ontwikkeling dan goed voor ze is. Door het combineren van werk en zorgtaken blijven er niet veel uren over voor loopbaanplanning, ontwikkeling en/of scholing. Dat is jammer en zorgt er voor dat vrouwen hun “arbeidsmarktwaarde” verliezen.

Veel vrouwen met een parttime baan, werken behoorlijk efficiënt en zijn, volgens mij, behoorlijk productief. Zij vertellen aan mij dat ze meer uren werken dan waar ze voor betaald krijgen. Ze zijn parttime gaan werken om flexibeler te kunnen zijn, en om privé en werk beter te  kunnen combineren, maar het komt er op neer dat ze “zich uit de naad werken”. Een baan voor 40 uur in 32 uur willen doen.  Als dat geen hoge arbeidsproductiviteit is, weet ik het ook niet meer. De vrouwen die nog tijd over hebben naast hun parttime baan, zorgen ongetwijfeld voor economische groei. Ik ken maar weinig vrouwen die geen tijd vinden om “te shoppen”. Zij leveren echt wel een bijdrage aan de economische groei!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *