• 0

Ik hou van mezelf

Elke ochtend krijg ik een inspiratiekaart per mail toegestuurd en die van vandaag was “ik hou van mezelf en ik accepteer mezelf”. Het blijft bijzonder hoe die inspiratiekaarten, die ergens voor mij worden getrokken, bij mij passen. En meteen ook dacht ik aan werkzoekenden die niet meer van zichzelf houden. Ik kom ze regelmatig tegen. De mensen die zeggen dat het leven pas weer begint op het moment dat ze een nieuwe baan hebben. Want nu zijn ze waardeloos, ze hebben geen enkele achting over zichzelf. Werkgevers willen ze ook al niet aannemen, sterker nog, ze worden niet eens uitgenodigd voor een gesprek als ze een sollicitatie hebben gestuurd. Dus helemaal niemand zit op ze te wachten en dat helpt natuurlijk niet om een positief zelfbeeld te houden.

Je zelfbeeld is opgebouwd uit een aantal elementen. Wat vind je van je eigen karaktereigenschappen, van je eigenschappen, je mogelijkheden en ideaalbeelden, maar ook wat je vindt dat je kunt.

Twijfelen aan jezelf

Door een periode van werkloosheid kan het gebeuren dat je aan jezelf gaat twijfelen, dat je denkt dat je niet goed genoeg bent. Je aandacht gaat dan voornamelijk uit naar een aantal aspecten van je leven waarmee het niet goed gaat. Je keurt dan een stuk van jezelf af. En dat afkeuren kan gemakkelijk groter worden. Want veel mensen vragen je hoe het met je gaat en als je daar telkens een negatief getint antwoord opgeeft, dan ga je het op den duur zelf ook nog geloven. Bijvoorbeeld als je zegt dat je geen baan kunt krijgen omdat je te oud bent. Als je dat maar vaak genoeg herhaalt, dan ga je dat op een gegeven moment ook geloven en erger nog, dan kun je jezelf daarnaar gaan gedragen. Terwijl dat vaak mensen zijn die nog een jaar of 15 à 20 van hun werkzame leven voor zich hebben (en dus eigenlijk in de bloei van hun leven zijn).

Maar wat kun je daar nou aan doen, aan een negatief zelfbeeld? Ik geef je een aantal tips:

  • Kijk eens naar het geheel in plaats van een klein stukje
  • Vergelijk jezelf niet met anderen
  • Weet wat je kunt en wat daarbij past
  • Wees niet boos als je niets niet direct kunt, wellicht kun je het nog leren
  • Geef respect en waardering aan anderen, het komt terug bij je
  • Is het wel waar wat je van jezelf denkt?
  • Goede herinneringen en belevenissen uit het verleden gebruiken om bij het goede gevoel van eerder in je leven te komen.

Een positief en realistisch zelfbeeld bestaat uit jezelf nemen zoals je bent, met al je nukken en eigenaardigheden zonder daar een etiketje “goed” of “slecht” op te plakken. Wees lief voor jezelf, daar word je gelukkiger en zelfverzekerder en ook krachtiger door. Dat maakt dat je je open kunt stellen voor anderen en zeker ook voor jezelf. En als je lief bent voor jezelf hoef je niet te wachten tot een ander je iets geeft.