• 0

In de wachtkamer voor het sollicitatiegesprek

Een van de receptionisten vraagt of ze mij kan helpen. Ik zeg dat ik voor een sollicitatiegesprek kom en vertel voor welke functie. Ze verzoekt mij plaats te nemen aan de tafel in de hoek. Op de tafel ligt een stapel Financiële vakbladen. Aan de muur hangt abstracte kunst. De al wat oudere receptionisten zijn druk met elkaar in overleg. Onderwerp van gesprek is de veel te dure wintersportvakantie van hun manager.

Ik moet nog 20 minuten wachten voor ik voor het gesprek word uitgenodigd. Ik bedenk me dat ik niet goed weet hoe ik de tijd moet doden. Stel dat er een verborgen camera op mij is gericht? Stel dat de HR manager op een beeldscherm naar mij gluurt? Stel dat ze “Snowden-achtige” aantekeningen maken van iedere sollicitant?

Snel kijk ik of de roddelende vrouwen naar mij kijken. Godzijdank hebben ze voor mij geen oog. Ze klagen over van alles: de veel te hoge werkdruk, de lager uitvallende winstuitkering, dat ze zich “veredelde telefonisten” voelen en dat ze totaal worden niet worden gewaardeerd. Een van de klaagsters gaapt en neemt een slok van haar blikje Energy. De  andere klaagster draait aan haar Rubiks kubus.

Hoe kan ik mij nu het beste gedragen als de perfecte kandidaat? Hoe kan ik nu uitstralen dat ik precies voldoe aan de gestelde functie-eisen, tien voor talenkennis en competenties?

Ik stop mijn mobiel in mijn jaszak. Stel je voor dat ze erachter komen dat ik verslaafd ben? Dat ik te pas en te onpas de Indeed-app controleer op binnenkomende vacatures? Komt niet echt over als een geduldige persoonlijkheid. Een van de vakbladen doorlezen kan geïnterpreteerd worden als iemand die snel hogerop wil komen. Zal ik voordoen hoe ik in 3,25 seconden die Rubuks kubus in elkaar zet? Kan ten koste gaan van de samenwerking. Rondjes draaien met mijn voeten of friemelen aan mijn vingers? Niet stressbestendig en doelgericht genoeg.

Ik concentreer mij op het schilderij aan de muur en probeer te ontdekken wat de schilder ermee bedoelt. Is het een gezicht of een voetbal? Gebiologeerd tuur ik naar de vormen….

“Mevrouw, hoort u mij?”

“Huh, wat?”

“U komt toch voor het sollicitatiegesprek?”

“Ja, dat klopt”.

“Ik heb u al een paar keer geroepen maar u was in slaap gevallen. Ik ben de HR manager. U heeft met mij het sollicitatiegesprek. Wilt u mij volgen?”

“Ja natuurlijk. Oh sorry, wat erg. Dit is mij nog nooit overkomen. Wat zal u wel niet van mij denken!”

De week erop krijg ik een mail met een afwijzing. Mijn profiel paste niet bij de gestelde functie-eisen, teamsamenstelling en competenties.

Artikel geschreven door Mariska Janmaat; Werkzoekende. 2013.