• 1

In het zwart naar je sollicitatiegesprek: een goed idee?

Zwart is een populaire, tijdloze kleur. Vrijwel iedereen heeft wel één of meerdere zwarte kledingstukken in haar garderobe. Meestal niet omdat het je beste kleur is maar omdat het een kleur is die mooi afkleedt én omdat zwart zich makkelijk laat combineren. Maar is het een goed idee om zwart gekleed naar je sollicitatiegesprek te gaan?

Zwarte kleding roept een bepaald ‘kleurgevoel’ op. We associëren het vaak met geheimzinnigheid, mystiek, autoriteit en dramatiek. Zwart creëert een bepaalde afstand. En dat is meestal niet wat je tijdens je sollicitatiegesprek wilt uitstralen. Zwart is dus niet de meest ideale kleur als je gaat solliciteren.

Kleur bekennen, dat geeft een flinke boost!

Omdat zwart wel een populaire kleur is geef ik je graag wat handvatten mee om het er allemaal toch wat vriendelijker en toegankelijker uit te laten zien. Maar let op: gebruik zwart met mate!

Combineer zwart eens met een frisse heldere tint, een mooie pastel of wit. Dit kan een blouse of een top zijn, eventueel in combinatie met een fleurige ketting of sjaal. Het gaat erom dat je ‘kleur draagt bij je gezicht’. Maak als het ware een denkbeeldige driehoek vanaf je decolleté naar de buitenkant van je kaaklijn en zorg dat je daar kleur toevoegt. Het liefst je allerbeste kleur, die je gezicht laat stralen. Want dat ziet die ander natuurlijk ook! Zo laat jij een kleur voor je werken.

Weet je niet zo goed welke kleur je moet kiezen?

Neem gewoon eens een uurtje de tijd en ga voor de spiegel staan. Kijk eens kritisch naar jezelf. Wissel van kleur, van ketting of sjaal en kijk eens wat het met je doet. Kom je er nu achter, of wist je al, dat zwart niet jouw beste kleur is, draag ‘m dan alleen op je onderlichaam. Zo voorkom je dat de weerschijn van deze krachtige kleur zich aftekent op je gezicht. Probeer het eens en ontdek het verschil! Ik geef je nog een tip mee. Heb je een lichte haarkleur dan ben je over het algemeen ook mooier in de wat lichtere kleuren. Heb je een donkere haarkleur dan zullen de wat donkerdere kleuren het over het algemeen goed bij je doen. Kijk altijd goed en kritisch naar jezelf!

Het is misschien even wennen maar door het kiezen van de juiste kleuren kun je je eerste indruk meteen een flinke boost geven. Kleur toevoegen, vooral als je veel zwart draagt, doet echt wonderen! Dat blijkt ook uit de volgende ervaring die ik graag met je deel.

Geen X-Factor!

Onlangs heb ik een ontzettend leuke dame gecoacht die moeite had om een baan te vinden. Ze solliciteerde zich suf, mocht regelmatig op gesprek komen maar toch….Die Xfactor zat er blijkbaar niet in. En dat terwijl ze er altijd uitziet om door een ringetje te halen!

Ze draagt altijd zwart, haar garderobe bevat vrijwel geen kleur, ze heeft bijna zwarte haar, draagt een zwarte bril en ze gebruikt bij voorkeur knalrode lippenstift. Dit alles geeft haar een strenge en afstandelijke uitstraling terwijl het een supervriendelijke vrouw is met een klein hartje. Haar stijl is een beetje trendy en creatief maar dat past ook prima bij de functie van commercieel medewerkster die ze ambieerde. Toen ik haar vroeg of ze zelf enig idee had wat ze uitstraalde, kon ze mij hierop geen antwoord geven. Ze had daar nog nooit over nagedacht. Ik zag gelijk een heleboel mogelijkheden voor haar en kon mijn vinger meteen op de zere plek leggen! Haar uitstraling was veel te dominant en te afstandelijk, zeker voor de functie waarop ze solliciteerde. Zo had ze het zelf nooit bekeken.

De oplossing was zo simpel!

De oplossing was zo simpel dat ze van zichzelf baalde dat ze daar nou niet aan had gedacht! We hebben gewoon kleur toegevoegd aan haar zwarte outfit. Ze zag er meteen een stuk toegankelijker uit en eigenlijk paste het ook beter bij wie ze werkelijk was. Dit was een enorme eye-opener voor haar! Haar eerstvolgende sollicitatiegesprek was een schot in de roos en bezorgde haar de droombaan die ze zo graag wilde! Later vertelde ze me dat ze het best spannend vond om kleur te dragen. Dat kwam omdat ze geen kleur gewend was. Maar tijdens het sollicitatiegesprek heeft ze geen moment aan haar uitstraling en haar outfit gedacht. Nooit eerder was ze met zoveel zelfvertrouwen een sollicitatiegesprek in gegaan!

Is zwart ook jouw favoriete kleur?

Probeer het dan eens te combineren met een kleur die bij je past! Het geeft je uitstraling een boost en het ondersteunt je zelfvertrouwen. En dat kun je heelgoed gebruiken bij een spannend sollicitatiegesprek.

Succes!

Stijlvolle groet van Chantal

Tip van de redactie: bekijk de online cursus Zorgeloos op sollicitatiegesprek