fbpx
11 augustus 2020

Indeed heeft nu meer nieuwe vacatures dan voor de coronacrisis

indeed

De Nederlandse banenmarkt krabbelt langzaam op uit het dal dat de coronacrisis veroorzaakte. Dat blijkt uit cijfers die vacaturebank Indeed vorige week publiceerde. Alhoewel het totale aantal vacatures op Indeed nog altijd lager is dan vorig jaar, biedt het platform nu meer nieuwe vacatures dan in juli 2020. Nieuwe vacatures zijn in dit geval vacatures die in de afgelopen 7 dagen zijn geplaatst.

Het aantal nieuwe vacatures was in juli 2020 7% hoger dan in juli 2019. “Dat is een goed signaal voor de komende periode,” vindt Arjan Vissers, die verantwoordelijk is voor de strategie van Indeed Benelux. “Waar we normaal gesproken vacatures in de zomerperiode iets zien afnemen, zijn werkgevers nu juist weer werknemers aan het werven nadat ze noodgedwongen afgeremd werden.”

Horeca

Sectoren die tijdens de coronacrisis de hardste klappen kregen, krabbelen nu vooral weer op. Dat geldt bijvoorbeeld voor de horeca. Veel nieuwe vacatures die deze week op Indeed verschenen zijn daarom voor een kok, een keukenhulp of een medewerker in de bediening.

Dat betekent niet dat de horeca nu volledig is hersteld. Daarvoor moet de sector een lange weg afleggen. In totaal zijn er nog altijd 57% minder vacatures in de horeca te vinden dan vorig jaar het geval was. De cijfers gaan echter wel de goede kant op. Als je bedenkt dat in juni van dit jaar er 70% minder vacatures in de sector waren dan in juni 2019, moet je concluderen dat de sector zichzelf langzaam herstelt.

Herstel

Bij Indeed zien ze dat de banenmarkt als geheel zich ook aan het herstellen is. Terwijl er in juni nog 38% minder vacatures op Indeed stonden dan vorig jaar, is dat getal nu afgenomen naar 35%.

Van alle sectoren, komt de bouw het dichts bij het aantal vacatures van vorig jaar. In die sector zijn nu namelijk maar 8% minder vacatures beschikbaar dan vorig jaar het geval was. Dat is een behoorlijke stijging ten opzichte van mei 2020. Toen hadden werkloze bouwvakkers maar liefst 22% minder vacatures om uit te kiezen dan een jaar ervoor.

Niet alleen het aantal nieuwe vacatures, maar ook het aantal nieuwe ontslagen neemt in rap tempo toe. Daarover lees je meer in De ontslagronde van deze week.