• 1

Introvert = ongeschikt?

‘Wij zoeken een betrokken, introverte collega om ons team te versterken.’ Deze zin ben ik nog nooit tegengekomen in een vacaturetekst. Te pas en te onpas wordt er in functieprofielen gevraagd om extraverte persoonlijkheden, ook al gaat het bij wijze van spreken om de functie van boekhouder. Introverte types zijn blijkbaar niet gewenst in de wereld van werving en selectie.

Veel mensen associëren het woord introvert met ‘teruggetrokken’, ‘sociaal onhandig’ en ‘saai’. Niet echt een beeld dat je graag van jezelf wilt hebben. Je vrienden zou je waarschijnlijk ook niet snel met dit soort woorden typeren. Toch is de kans vrijwel honderd procent dat je vrienden hebt die behoren tot het introverte type en vijftig procent dat je zelf introvert bent! Ongeveer de helft van de bevolking is namelijk introvert. Maken al deze mensen geen kans op een succesvolle sollicitatie?

Extraversie is de norm

Bij persoonlijkheidsonderzoeken blijkt dat respondenten een grote druk voelen om als extravert uit de bus komen. Logisch, want de term introvert heeft een sterk negatieve lading, terwijl extravert vooral positieve associaties oproept. Bij deze begrippen gaat het echter helemaal niet om sociaal of juist teruggetrokken gedrag. Een introvert geniet net zo goed van contact met andere mensen als een extravert. Het verschil is dat een extravert zich na een drukke dag weer oplaadt door interactie te zoeken. Na het eten gaat hij nog even naar de sportvereniging of oefenen met z’n band. Een introvert heeft er behoefte aan om na zo’n dag alleen te zijn. Hij gaat dus liever een boek lezen, een blog schrijven of in z’n eentje hardlopen. Daar krijgt hij weer nieuwe energie van.

Een ander verschil is dat het brein van introverten er de voorkeur aan geeft om te broeden op ideeën en gedachten in plaats van er direct naar te handelen. Met andere woorden: hij denkt eerst na en komt dan pas in actie. Bovendien heeft hij tijd nodig om ideeën en oplossingen in zich op te laten komen. De focus van een introvert ligt op zijn binnenwereld en het kost hem energie om zich te concentreren op de buitenwereld.

Sterke punten

Of je introvert of extravert bent, zegt weinig over de vraag of je een geschikte of prettige collega zult zijn. Natuurlijk zijn er beroepen die beter passen bij de voorkeuren van een extravert (denk aan een salesfunctie) of juist bij die van een introvert (bijvoorbeeld onderzoeker). Maar er zijn heel veel functies waarbij dat helemaal niet zo veel uitmaakt. Beide types hebben zo hun sterke punten die zij gebruiken om hun functie in te vullen. Introverten hebben bijvoorbeeld over het algemeen veel concentratievermogen en doorzettingsvermogen en kunnen goed tot de kern van de zaak doordringen.

Natuurlijk kun je als introvert een even waardevolle bijdrage leveren als een extravert. En net zo goed kun je een succesvol sollicitatiegesprek voeren. Ook als introvert kun je laten zien dat je enthousiast, initiatiefrijk en communicatief vaardig bent. Het kost je alleen meer energie, omdat je je daarvoor moet concentreren op de buitenwereld. Daar moet je net iets meer moeite voor doen dan een extravert, maar dat betekent zeker niet dat je daardoor minder effectief communiceert. Gewoon een kwestie van aandacht en oefenen!