fbpx
2 maart 2021

Een dag uit het leven van een recruiter: Irma Bousardt

Irma Bouardt

Bij Sollicitatiedokter zetten we zo nu en dan een recruiter in de spotlight. Op die manier kom jij erachter waar deze mensen de hele dag mee bezig zijn, waar ze naar zoeken en hoe ze hun beslissingen nemen. Als jij weet hoe recruiters werken, kan je hen ook overtuigen dat jij de beste kandidaat bent! Deze week: Irma Bousardt.

Dit verhaal is onderdeel van een serie over recruiters. Lees hier over de dag van Gemeente Westland-recruiter Mireille Rob, zij ging Irma in deze serie voor!

Over Irma

Dingen waar ze blij van wordt:

 • Wanneer ze tijdens een gesprek de persoon achter het cv leert kennen
 • Een kandidaat die kan uitleggen waarom hij of zij bepaalde (loopbaan)keuzes maakte
 • Sollicitatiegesprekken die een dialoog en geen verhoor zijn

Dingen waar ze NIET blij van wordt:

 • Sollicitanten die zichzelf veel te lang introduceren
 • Mensen die hun eigen valkuilen of ontwikkelpunten niet kennen
 • Mensen die geen vragen voor haar hebben

Vragen die ze altijd stelt tijdens een sollicitatiegesprek:

 • Wat heb je geleerd van bepaalde situaties?
 • Bij welke werkervaring op je cv zat je helemaal op je plek? En welke zou je willen wissen? En dan vooral natuurlijk vooral de vraag: waarom?
 • Concreet: hoe ga je om met weerstand en conflict?
 • Waar ben je trots op, dat niet op je cv staat?

Vragen die een kandidaat vooral moet stellen tijdens een sollicitatiegesprek:

 • Hoe werken jullie met de coronarestricties? Hoe word ik ingewerkt? Kan ik naar kantoor komen?
 • Wat zijn de concrete uitdagingen voor de organisatie, maar ook voor het team waarin ik kom te werken?
 • Heb je tips voor mij? Hoe kan ik snel mijn plaats vinden hier?

De werkdag van Irma

Hoeveel cv’s en brieven lees je op een dag?

“Dat ligt heel erg aan hoeveel vacatures ik heb lopen. Gemiddeld een stuk of vier per dag. In eerste instantie bekijk ik of een cv aan de harde eisen voldoet. Daarna zoek ik naar aanknopingspunten. De bijbehorende sollicitatiebrief lees ik ook altijd, zelfs als het cv me eigenlijk niet bevalt. Zo nu en dan kan zo’n brief toch behoorlijk verrassen.”

“Zo nu en dan kan zo’n brief toch behoorlijk verrassen”

Welke gesprekken voer je in een week?

“Gemiddeld voer ik er denk ik vier per week. Hoe die gesprekken precies verlopen verschilt enorm. Het hangt natuurlijk af van de functie die openstaat, maar ook van de samenstelling: voer ik het gesprek met een collega uit het team of met een hiring manager?”

“Een les die ik lang geleden heb geleerd, is dat recruiters een kandidaat moeten beoordelen over drie assen: De harde skills (Welke kennis heb je? Hoe zijn je analytische vaardigheden?), de soft skills (Heb je empathie? Werk je graag samen?) en de kracht (Wat is je impact?). Dus: denken, voelen en kracht. Ik doe mijn best om mij daaraan te houden, omdat dat me een compleet beeld van een kandidaat geeft.”

Hoe bereid jij gesprekken voor?

“Ik lees de brief en het cv van de kandidaat goed door. Soms bekijk ik ook diens LinkedIn-profiel nog eens. Bij een tweede of een derde gesprek vraag ik bovendien de feedback uit eerdere gesprekken op. En als ik een bedrijf waar iemand heeft gewerkt niet ken, dan zoek ik het op.”

“Tijdens het gesprek zoom ik in op dingen die me opvallen of die afwijken, ze zeggen vaak iets over een persoon. Heb je een carrièreswitch gemaakt? Heb je twee heel verschillende studies gedaan? Heb je bijzondere hobby’s? Uit antwoorden op die vragen leer ik veel over een kandidaat. Maar minstens zo belangrijk vind ik het om in het gesprek aan te haken op antwoorden die iemand geeft. ” 

“Tijdens het gesprek zoom ik in op dingen die me opvallen of die afwijken”

Hoe verwacht je dat de sollicitanten zich hebben voorbereid?

“Als een kandidaat moeite heeft gedaan, bijvoorbeeld door contact te zoeken met iemand die al bij ons werkt, dan heeft-ie bij mij een streepje voor. Sollicitanten moeten daarnaast natuurlijk minimaal onze websitebekeken hebben. Ik wil merken dat de kandidaat zich in PGGM heeft verdiept.”

Op wat voor antwoorden hoop je tijdens een gesprek?

“Ik wil vanzelfsprekend een kandidaat die de juiste kwalificaties heeft aannemen, maar ik vind het ook belangrijk dat iemand perspectief heeft in diens nieuwe functie. Er moet voor hem of haar wat te leren zijn. Op die manier blijf je namelijk gemotiveerd. Als ik antwoorden krijg waaruit blijkt dat iemand bij ons bedrijf kan groeien, word ik daar blij van.”

Heb je al een duidelijke schifting gemaakt: is er een favoriet of niet?

“Vaak zoeken we kandidaten voor specialistische rollen. Als we dan een cv binnenkrijgen van iemand die past, nodigen we diegene meteen uit. Er is dan geen sprake van een favoriet: we bekijken het per kandidaat.”

“Op vacatures waar we wel veel reacties op krijgen, is de kandidaat die op papier het beste past in eerste instantie de favoriet. Maar tijdens de gesprekken kan dit zomaar veranderen. Ik vind het daarnaast leuk om iemand met een verrassings-cv uit te nodigen. Dat is iemand met een cv waarvan ik denk: dit kan twee kanten op. We noemen het de Wild Card.”

“Ik vind het leuk om iemand met een verrassings-cv uit te nodigen”

“Ja, het komt zeker voor dat iemand met het verrassings-cv de functie ook daadwerkelijk krijgt. Diegene heeft misschien niet precies de ervaring die we zoeken, maar brengt wel een andere invalshoek met zich mee. Daarnaast bevordert zo’n keuze vaak de diversiteit van onze organisatie.”

 Wat voor taken heb je vandaag verder?

“Mijn werk bestaat uit verschillende componenten. Natuurlijk houd ik alle verschillende open vacatures in de gaten, maar ik doe meer. Ik hou me bijvoorbeeld ook met allerlei projecten bezig, waaronder de verbetering van het recruitmentproces, onze employer branding en de arbeidsmarktcommunicatie.”

Contact

Sollicitanten met welk profiel mogen altijd contact met jou opnemen?

“Ik kom graag in contact met vrouwen met een finance-achtergrond. Wij willen op onze vermogensbeheer en investmentsafdelingen een divers team vormen en vrouwen in deze beroepsgroep zijn schaars. Ook zoeken we met grote regelmaat IT’ers. Maar we staan eigenlijk altijd open voor mensen die maatschappelijke impact willen maken, die wendbaar zijn en die openstaan voor vernieuwing. Met de veranderingen in het pensioenstelsel die op stapel staan, kunnen wie die de komende jaren goed gebruiken.”

Je vindt Irma hier op LinkedIn.

Dit verhaal is onderdeel van een serie over recruiters. Lees hier over de dag van Gemeente Westland-recruiter Mireille Rob, zij ging Irma in deze serie voor!

feedback