fbpx
8 juni 2020

Is de felicitatiedienst al bij je langs geweest?

felicitatiedienst

Je kent ze wel, de felicitatiedienst die bij zwangere vrouwen langsgaat met babyproducten. Een soort goody bag die de ‘blije doos’ wordt genoemd.

Een goed concept, ook in het kader van de salarisonderhandeling. Want eigenlijk heeft iedereen op weg naar een nieuwe baan nu ook al een goody bag nodig van een felicitatiedienst. Als zoiets zou bestaan, zouden deze drie vaardigheden daar zeker in zitten.

1. De presentatie van jouw waardevolle bijdrage

Hoe concreter je bent over wat je kunt, hoe beter je laat zien wat je waard bent. Dat doe je natuurlijk al tijdens sollicitatiegesprekken, maar voor de onderhandeling is het belangrijk dat concrete resultaten ook beschreven staan in je profielen en cv. Denk hierbij aan aantallen als omzet, klanten, projecten, budgetbeheer, fte’s of bijvoorbeeld actuele certificeringen en het niveau van overleggen waar je aan deelneemt. Bekijk je cv en profielen eens op dit punt en pas ze zo nodig aan.

Waarom is dat nodig? Als jij een bescheiden sollicitant bent zal een werkgever tijdens de sollicitatie nog wel zijn best doen om jouw concrete prestaties boven water te krijgen. Hij wil immers de beste kandidaat binnen halen. Maar niet de duurste en daarom gebeurt in de onderhandeling eerder het omgekeerde. ‘We zien jou toch meer als een junior’, hoor je dan opeens. Op dat moment is het heel handig dat je concrete prestaties ook helder op schrift staan. Duidelijk voor de werkgever, duidelijk voor jezelf. ‘Niks junior’ zeg je dan, ‘kijk nog maar eens in mijn cv wat ik al heb neergezet.’

2. Marktonderzoek

Wat natuurlijk ook niet mag ontbreken in je goody bag is je marktonderzoek: wat zou er elders voor jou in deze functie worden betaald? Dit is geen eenvoudig klusje en echt iets waar je tijd in zult moeten steken. Begin je daar de avond voor je onderhandeling mee, dan ben je te laat. Start hier op z’n laatst mee als je bent uitgenodigd voor een gesprek.
Er is salarisinformatie te halen op verschillende plekken: beroepsverenigingen, vakbonden, loonwijzers, in vacatures met salarisindicatie (eventueel over bellen). Ook kan je aan vakgenoten en oud- studiegenoten (die je vertrouwt) vragen in welke bandbreedte zij betaald worden of de vacature voorleggen en hun inschatting van het salaris te vragen. Natuurlijk blijven het allemaal indicatoren, maar hoe meer je er verzamelt, des te sterker je staat in de onderhandeling.

3. Kennis van je arbeidsvoorwaarden

Om straks een aanbod goed te kunnen beoordelen moet je weten wat nu je arbeidsvoorwaarden zijn. Ja, een open deur. Hoewel? Het gebeurt toch echt. Dat mensen in december ontdekken dat hun nieuwe werkgever geen 13e maand betaald. Of ze daar nog over kunnen onderhandelen, wordt me dan gevraagd. Niet eenvoudig natuurlijk, want je hebt het over ca. 8% loonsverhoging. Zo zal je baas het tenminste zien. Zorg daarom dat je een goed overzicht van je huidige arbeidsvoorwaarden hebt voordat je gaat solliciteren. Lees je Cao, contract en/of personeelsreglement een keer goed door. Let op wanneer je jaarlijkse verhoging of de Cao verhoging staan gepland. Loop je die mis door je overstap? Zet ze op de lijst om mee te nemen in je salarisonderhandeling.

Gefeliciteerd met je nieuwe baan!

Het zijn onverslaanbare momenten als je hoort dat je die gewilde baan hebt gekregen. Daar heb je natuurlijk geen felicitatiedienst voor nodig. Bovendien heb je al een goed gevulde goodybag met je voorbereidend werk op je salarisonderhandeling. Klaar voor de laatste, specifieke voorbereiding: strategie, tactiek en gespreksvoering. Die zit weer in een andere goodybag. Maar geen nood, zo’n consulente komt tenslotte altijd nog een keer langs.