• 2

Is ROOD een goed idee bij een sollicitatie?

“Draag een rode stropdas als je kracht wilt uitstralen”, luidt een algemeen advies. De vraag is: Geldt dat ook bij sollicitatie? Is de het dragen van kleding met veel rood een goed idee bij het solliciteren?

Rood is een kleur voor beslissers

De stelling dat een rode das bijdraagt aan een krachtige uitstraling moet je zien in zijn context. Ik zeg wel eens: Mannelijke voorzitters, die in een vergadering hun punt erdoor willen drukken, trekken een heel mooi donker pak aan, een spierwit overhemd en een prachtige rode das. Daarmee zetten ze een beslissers-look neer. Die is zo krachtig dat je van goede huize moet komen om daar een weerwoord op te hebben. In de Amerikaanse verkiezingsstrijd wordt de look van de kandidaten zeer zorgvuldig gekozen bij de boodschap en het doel.

Het is echter de vraag of je je als sollicitant wel zo handig profileert als je eruit ziet als degene die de besluiten neemt. Je komt daar niet om de dienst uit te maken, je punt erdoor te drukken of de leiding over te nemen (tenzij je praat over de functie van directeur misschien). Je komt daar om een gesprek te hebben en te zien of vraag en aanbod op elkaar aansluiten, of jij past bij de functie en de functie bij jou. Een rode das, of voor vrouwen een rood jasje, geeft al snel de indruk dat je erg met jezelf bezig bent. De kleur rood kan ook een indruk van zelfingenomenheid wekken.

Kies je kleuren bij je doel

Hoe wil je graag overkomen? Rood heeft een heel specifieke uitstraling: actief, energiek, dominant en soms zelfs een tikkeltje agressief.

Laat hoe je over wilt komen samenhangen met wie je bent, van je kwaliteiten als mens en als professional. Benadruk met je look juist die aspecten van jou, waar mensen niet automatisch contact mee maken.

Kleurkeuze voorbeeld:

Je bent een enthousiaste persoon, maar als mensen je voor het eerst zien, denken ze altijd dat je vooral heel bescheiden bent. Je enthousiasme valt niet meteen op. Pas wanneer mensen je wat beter kennen, dan komen ze erachter hoe enthousiast je kunt zijn.

Zo’n eigenschap wil je dan misschien wat extra uitlichten, wat extra aandacht geven. Rood is dan echter niet de eerste kleur waar je aan moet denken bij een sollicitatie. Kies liever blauw, turquoise. Die zijn wat bescheidener terwijl de helderdere varianten van die kleuren jou net iets enthousiaster laten lijken.

Versterk wat niet meteen opvalt

De aspecten van jouw persoonlijkheid die iedereen meteen opmerkt hoef je niet te benadrukken. Die komen kennelijk vanzelf over. Die communiceer je via andere kanalen, waaronder je lichaamstaal. Het gaat juist om de aspecten die ertoe doen, maar die NIET meteen worden opgemerkt.

Weet je van jezelf dat jouw kracht niet het eerste is waar mensen mee kennismaken, kleed je dan met wat donkerdere kleuren. Met name in de basis: de broek of rok en je schoenen. En laat iets van die donkere kleur op je bovenlichaam terugkomen, bijvoorbeeld:

  • In een sjaal
  • Als streep in een das
  • In het colbert (bijvoorbeeld de knopen /alleen voor dames!)
  • In een accessoire

Let er wel op dat de donkere kleur op je bovenlijf jou niet overstemt. Het blijft belangrijk dat JIJ zichtbaar blijft. En dat de kleuren van je kleding je boodschap ondersteunen, maar niet alle aandacht naar zichzelf toetrekken.

Rood is natuurlijk wel een uitgelezen kleur voor je lipstick, als je daarvan houdt. Er zijn felle en mildere varianten, voor elk wat wils…

Wees congruent

De kleuren van je kleding communiceren over jouw persoonlijkheid. En net als bij alle andere vormen van communicatie geldt: tegenstrijdige boodschappen veroorzaken ruis. Stel jezelf dan ook als doel: zo veel mogelijk “IK” en zo weinig mogelijk ruis. 

Mijn vraag aan jou: Welke ervaringen heb jij met rood in je kleding?

Tip van de redactie: bekijk de online cursus Zorgeloos op sollicitatiegesprek