fbpx
22 mei 2020

Ja maar… ik ben 50-plus!

Vijftig lijkt een magische grens voor het vinden van een baan. Voor de mensen tot vijftig zal het nog wel lukken een baan te vinden, maar op hogere leeftijd lijkt dit bijna onmogelijk. Door COVID-19 zitten honderden dan wel duizenden mensen zonder baan en een groot deel van deze groep is 50plus. Hoe moet dit dan?

Je fysieke leeftijd is een gegeven waar je geen invloed op hebt. Je kunt je hier dan ook maar beter niet teveel druk om maken. Waar je wel invloed op hebt zijn de gedachten die jij hebt bij je eigen leeftijd. Je gedachten hebben een directe invloed op jouw gedrag en daarmee hoe je overkomt op anderen. Wees je ervan bewust dat deze gedachten belangrijker zijn dan het feit dat jij 50plus bent. Laat je hierdoor niet ontmoedigen! 

50plus en werkloos: wat nu?

Je bent zo oud als je je voelt

De uitdrukking ‘een man is zo oud als hij zich voelt’ is in deze situatie goed toe te passen. Je uitstraling is mede bepaalt door je gedrag en dit wordt weer beïnvloed door je gevoel. Daarom is het belangrijk dat jij een goed gevoel over jezelf hebt. Probeer je te focussen op positieve gedachten. Dit heeft weer invloed op je gedrag en uitstraling. Er zijn verschillende methodes om je te focussen op positieve gedachtes. 

Plan van aanpak 

Buiten goede gedachten en positiviteit is het natuurlijk ook belangrijk een helder plan van aanpak te schrijven. Hiermee stel je vast wat je wil en hoe je dit gaat bereiken. Ga er eens goed voor zitten en beantwoord de volgende vragen:

  1. Wie ben je? Wat zijn je vaardigheden en competenties?
  2. Welke functie zoek je precies?
  3. Bij wat voor soort bedrijf zie je jezelf werken?
  4. Hoeveel uur per week wil je werken?
  5. In wat voor soort team wil je werken?
  6. Hoe ver ben je bereid te reizen?
  7. Waar word je nu echt blij van?

Schrijf de antwoorden op deze vragen eens volledig uit. Met behulp van deze antwoorden zoek je naar de juiste functie, schrijf je je brief en ga je later op sollicitatiegesprek. Je presenteert jezelf aan de hand van deze antwoorden. Gebruik deze context om eventueel vrijwilligerswerk, een cursus of een stage te vinden.

Wees helder over je vaardigheden en competenties, de praktische condities van de baan die jij zoekt en welke koers je op wil volgen. De volgende stap is te bedenken hoe jij je als 50plusser presenteert.