• 4

Ja maar… ik ben boven de 50!

Vijftig lijkt een magische grens voor het vinden van een baan. Vóór de leeftijd van 50 lijk je meer kans te maken dan voorbij die grens. Wat moet je ermee?

Je fysieke leeftijd is een gegeven waar je geen invloed op hebt. Ik denk dan ook dat je je daar maar beter niet al te druk om kunt maken. Dat maakt toch geen verschil. Waar je wel invloed op hebt zijn de gedachten die jij hebt bij je leeftijd. En je gedachten hebben een directe invloed op je gedrag, en daarmee hoe je overkomt op anderen. Je moet je ervan bewust zijn, dat jouw eigen gedachten over jezelf belangrijker zijn dan wat er in de krant staat over mensen van boven de 50. Laat je niet ontmoedigen door wat er geschreven staat.

Jij bent jij en je zoekt een baan.

Er is een uitdrukking die zegt “een man is zo oud als hij zich voelt”. Als gevoel = gedrag = uitstraling, dan is het gevoel dat je over jezelf hebt, het eerste om aan te werken. En je gevoel over jezelf wordt gevoed vanuit je gedachten.

Plan van aanpak voor de banenjacht

Ga er eens voor zitten en formuleer de antwoorden op punt 1 en 2. Stel vast waar je je acties en koers zou moeten bijstellen.

 1. Wees helder over wie je bent en wat je vaardigheden of competenties zijn.
 2. Wees helder over de baan die je zoekt:
  • hoeveel uur/week?
  • in welke context?
  • hoe ver ben je bereid te reizen?
  • waar word je blij van?

Zet alles in het teken van dat plan:

 • van daaruit zoek je naar functies
 • van daaruit schrijf je je brieven
 • binnen die context ga je vrijwilligers werk doen of stage lopen
 • bij dat profiel kies je welke cursus je gaat volgen
 • en vanuit die lijn presenteer je jezelf

Komt jouw image overeen met dit plan?

Nu je helder bent over je eigen vaardigheden en competenties, de praktische condities van de baan die jij zoekt, en je koers, is het tijd om de volgende stap te zetten en eerlijk te kijken naar een paar dingen:

Hoe is je taalgebruik?

Schrijf je actuele taal, gebruik je de nieuwe spellingregels?

Wat stralen je online profielen uit?

Laten je foto’s jou zien zoals je op je best bent? Gezond en vitaal?  Je hoeft er nooit oud en vermoeid uit te zien op een foto. Vertel je kapper en de fotograag in 3 woorden welke uitstraling je nodig hebt. “Eigentijds” hoort in elk geval in het lijstje thuis. Vertel je het juiste over jezelf, of vertel je tussen de regels door iets anders? Bewerk je headlines en de beschrijvingen, zodat je doel en de lijn in je carrière helder zijn.

Hoeveel mensen ontmoet je eigenlijk in levende lijve?

Met andere woorden: weten die mensen wat voor baan jij zoekt? Nieuwe mensen ontmoet je door vrijwilligerswerk te doen, actief te zijn in het verenigingsleven en op verjaardagen. Door steeds met dezelfde mensen te praten kom je ook niet verder. Maak daarom eens wat vaker kennis met mensen die je niet kent, en knoop eens een gesprek aan met een vreemde. Je weet immers nooit welke mensen iets voor je kunnen betekenen… Besluit bijvoorbeeld om elke dag minstens 2 nieuwe mensen te ontmoeten. Zie het als een spel. Wat kun je doen om het voor elkaar te krijgen?

Hoezeer ben je met de tijd meegegaan?

Bang blijven voor automatisering gaat je niet aan een baan helpen. Computers horen er nu eenmaal bij, in allerlei vormen. Bedenk een plan om een snelle inhaalslag te maken, en begin.

Hoe spreek je over jezelf?

Bedenk dat zelfs het woord “herintreder” al de indruk kan wekken, dat je achterloopt, en niet meer op de hoogte van de huidige manieren van werken. Kies daarom liever woorden die positieve associaties oproepen als “werkzoekend”.

Hoe presenteer je je?

Het is niet alleen belangrijk je tijdens een sollicitatiegesprek goed te presenteren. Je presenteert je de hele dag door aan alle mensen die je ontmoet. Door er aantrekkelijk uit te zien, vergroot je je eigen kansen. Is jouw garderobe in lijn met je doel?

Ga niet bij de pakken neerzitten als je de magische grens van 50 jaar hebt bereikt. Wees liever alert op kansen, en doe wat je kunt om een uitstekende kandidaat te zijn door bovenstaande tips serieus te nemen. Veel succes gewenst!

Tip van de redactie: bekijk de online cursus Zorgeloos op sollicitatiegesprek