• 0

Je bent geen loser, je hebt gewoon pech

Wij wensen elkaar deze weken veelvuldig een gelukkig Nieuwjaar. Hoe is het eigenlijk met ons ‘gelukkig zijn’ gesteld?

Dirk de Wachter, bekend Belgisch psychiater, is van mening dat wij het geluk tot nu toe te veel zoeken in alsmaar meer. Het is nooit genoeg en het bevredigt ons uiteindelijk niet echt. “ Er komen steeds meer verliezers” schrijft hij in zijn laatste boek ‘Borderline Times’,“mensen die niet meer opgewassen zijn tegen de hoge werkdruk, de grote flexibiliteit, de continue informatiestroom en de snelheid van onze samenleving. Velen van hen slikken pillen, omdat het niet goed met ze gaat. Ze kunnen niet slapen, zijn gespannen en voelen zich depressief. En ook de succesvolle mensen slikken, maar dan om het vol te kunnen houden”. Hij stelt dat er steeds meer mensen uit de boot vallen en psychische hulp nodig hebben.

Uit de boot gevallen

Als werkzoekende heb je misschien ook het gevoel uit de boot gevallen te zijn. Dat je je werk kwijt bent geraakt ligt echter in negen van de tien gevallen niet aan jou. Je bent geen loser, je hebt gewoon pech.

Het bedrijf waar je werkte ging failliet, omdat de bouw stil ligt in Nederland. Bezuinigingen in de zorg leidden er toe, dat je tijdelijke contract niet verlengd werd en als ZZP-er heb je te weinig opdrachten gekregen omdat de budgeten voor bedrijfstrainingen zijn verlaagd. Het onderwijs krimpt in en professionaliseert. Ook dat heeft tot gevolg, dat er banen verloren zijn gegaan.

Brood op de plank

Makkelijk praten zal je zeggen, maar er moet wel brood op mijn plank. Werkeloos zijn is zeker geen pretje, je verkeert in grote onzekerheid en zit ook nog eens krap of in ieder geval krapper bij kas.

Misschien valt er wat te bezuinigen, maar het is natuurlijk slikken om de auto van de hand te moeten doen, de weekendjes-weg te moeten schrappen, de borrel in de kroeg af te schaffen of de etentjes buiten de deur. Wandelen langs het strand of fietsen over de hei kost niks en thuis smaakt dat biertje ook best lekker, maar toch? Het wordt pas echt vervelend als je basisbehoeftes onder druk komen te staan. Dan is het heel moeilijk en zal je vermoedelijk hulp moeten vragen. Alleen is het niet jouw schuld. Je bent niet minder of slechter dan je werkende buurman of buurvrouw.

Besef dat je vaardigheden en kwaliteiten hebt en zet ze in, waar dan ook. Het zal in deze tijd om te beginnen vaak onbetaald zijn, maar zo blijf je je ontwikkelen, ontmoet je anderen, ben je zichtbaar en maak je iets mee. Je bent geen verliezer, je vecht door om eens te winnen!