• 0

Je cv: standaard of opgepimpt?

Afgelopen week heb ik mijn cv aangepast. Niet omdat ik wilde solliciteren naar een baan maar omdat een potentiële opdrachtgever, mijn CV wilde zien. Ja, ook zelfstandig ondernemers hebben soms een cv nodig!

Ik had 2 jaar geleden voor het laatst mijn cv aangepast en in de loop van de tijd was er in mijn diensten toch een en ander veranderd. Ik had mijn cv  destijds een beetje opgepimpt met een pasfoto en wat gekleurde lijnen. Ik wilde nu weer een andere uitstraling en ben gaan experimenteren met het pimpen van mijn cv.

Creatieve mogelijkheden als aanvulling op je cv

Denk ook eens aan een aanvulling op je cv, gemaakt met Pinterest, Prezi of bijvoorbeeld een video-boodschap die niet langer duurt dan 20 seconden. Dit is namelijk de tijd die een recruiter of selecteur neemt om een cv van een kandidaat te bekijken. Zorg dat het een aanvulling is en niet je gehele cv vervangt. Werkgevers of recruiters willen natuurlijk wel weten wat je allemaal in huis hebt. Daar gaat het immers om. 

Een aantal websites waar je je cv kunt laten oppimpen is:

Verplaats je in de werkgever

Er zijn veel websites die je cv visualiseren en daarmee dus oppimpen. Je hoeft er vaak alleen je LinkedIn-profiel aan te koppelen. Vervolgens kun je diverse thema’s en kleuren uitkiezen. Een opgepimpt cv geeft een indruk van iemands creativiteit, stijl en van een aantal van zijn/haar kwaliteiten. 

Zoek dus niet alleen naar welke soort cv bij jou past maar bekijk ook of dit past bij de functie waar je naar solliciteert, je toekomstige werkgever en degene die de selectie maakt(doet?). Verplaats jezelf dus in de werkgever. De stijl van de vacature, de advertentie en de website kunnen je een indruk geven.  Wanneer je iemand kent binnen het bedrijf kun je dit het beste navragen.

Pasfoto: ja of nee?

Er worden veel vragen gesteld op internet over het bijvoegen van een pasfoto wanneer dit niet expliciet wordt gevraagd. Vooral vrouwen twijfelen over het feit of ze hun pasfoto bij willen voegen. Mannen hebben die twijfels juist niet. Men wil beoordeelt worden op kwaliteiten, kennis en vaardigheden en niet op uiterlijk. 

Ik geef zelf de voorkeur vóór het gebruik van een pasfoto, mits deze zonder kinderen, zonder huisdieren en niet met je webcam gemaakt is. Een zakelijke foto met de uitstraling zoals jij wilt overkomen bij je toekomstige werkgever. Gebruik liefst dezelfde pasfoto die ook op je LinkedIn-profiel staat. Dit vergroot je herkenbaarheid en je cv blijft beter in het geheugen hangen bij deselecteur. Bovendien geeft een pasfoto je cv een persoonlijk tintje. 

Conclusie

De meningen van sollicitanten en van recruiters over het oppimpen van een cv zijn verdeeld. Belangrijk is dat het cv dat je stuurt jouw uitstraling heeft en past bij de functie waar je op gaat solliciteren. Wanneer je twijfelt, neem dan eens tijd om je cv op te pimpen. Wellicht heb je er plezier aan, ga je helemaal los met je creativiteit en kom je op andere ideeën.

Maak je opgepimpte cv vooral met je gevoel en denk er niet te veel over na. Het resultaat kan anders zijn dan je verwacht had.

Geef jij de voorkeur aan een gepimpt cv of aan een standaard cv?