• 0

Je image is geen dekmantel

Afgelopen week sprak ik een vrouw, die al geruime tijd zonder baan is. Ze vertelde me, dat ze daardoor ook niet meer zo goed weet wat ze kan en dat knaagt aan haar zelfvertrouwen.

Solliciteren doe je over het algemeen op basis van de ervaringen die je hebt met jezelf, wat je gestudeerd/geleerd hebt, wat je kunt, waar je goed in bent, waar je blij van wordt. Maar als je niet meer werkt, draait de wereld gewoon door. Kon je jaren geleden nog wegkomen met een gematigde ervaring met de computer, tegenwoordig draait alles via computers.

Heb je je vaardigheden niet up-to-date gehouden door het ontbreken van werk, dan heb je wat te doen. Fake it until you make it gaat niet op voor vaardigheden.

Werkgevers willen niet investeren in een cursus Excel voor een nieuwe werknemen, als ze ook mensen kunnen krijgen, die het al kunnen bij binnenkomst.

Hoe doorbreek je zo’n spiraal?

Je kunt netwerken tot je een ons weegt, als je niet bij bent gebleven in de manier van werken van bedrijven en organisaties. Ook al kun je op jezelf vertrouwen, dat je nieuwe technieken snel onder de knie krijgt, mogelijk is het niet voldoende voor je persoonlijke concurrentie positie….

Het ernstigste aspect van dit alles is nog dat jij zelf weet dat je je kennis en vaardigheden maar matig op peil hebt gehouden. En juist dàt knaagt aan je zelfvertrouwen. Kun je je voorstellen, dat het niet eenvoudig is om een ander te overtuigen van jouw kunnen, als je er zelf niet helemaal in gelooft?

Je image is geen dekmantel

Werken aan je image is pas zinvol als je je huiswerk hebt gedaan, als je up-to-date bent in de aspecten die tot “het normale” behoren van dit moment. En voor een doorsnee kantoorbaan betekent dat: vaardig zijn op de computer. Leeftijd en werkloosheid zijn geen geldige rechtvaardigingen om die vaardigheden niet meester te zijn.

Wat kun je doen?

  • Praat eens met mensen die een baan hebben zoals jij zou willen, en vraag wat er zoal van hen verwacht wordt. Waaruit hun dagelijkse bezigheden bestaan, en hoe ze de technieken hebben geleerd.
  • Ga op zoek naar een online cursus om de gewenste technieken te leren. Er zijn heel veel gratis cursussen te vinden. Ook bij Microsoft kun je vaardigheidstrainingen volgen voor de verschillende pakketten. Je kunt de oefeningen van de training doen, maar wellicht is het zinvoller om een zinvolle toepassing te bedenken:
    • Poets je cv op door de vele spaties te vervangen door inspring-tekens (recruiters kunnen aan de opmaak van je cv ook iets aflezen).
    • Maak een briefhoofd voor jezelf met een mooi lettertype en plak een voettekst onderaan je pagina’s.
    • Creëer een fleurige flyer om mensen uit te nodigen voor je verjaardag en luister naar de feedback van de genodigden. Zo word je vanzelf handig, en werk je aan de update van je vaardigheden. Wat je aandacht geeft groeit. Je zult zien hoe snel het gaat.

Kom je ergens niet uit, vraag dan aan een jong persoon om hulp. Jongelui staan digitaal op en gaan digitaal naar bed. Hun telefoon, tablet en laptop zijn haast een verlengstuk van henzelf, dus ze zijn buitengewoon vaardig. Ze kunnen jou dan ook haarfijn uitleggen hoe je bepaalde dingen doet. Maak er gebruik van.

Je zelfvertrouwen kun je best een beetje oppeppen, maar het is effectiever om ervoor te zorgen, dat je weer op jezelf kunt gaan vertrouwen, omdat je weet dat je mee kunt. Dat je kunt wat tot “het normale” behoort, en zodoende ook werkelijk kans maakt op een baan, die je leuk vindt.

Is je intrinsieke waarde op peil, dan heeft het ook zin om aan je image te werken, zodat je zichtbaar wordt en uitstraalt waar je voor staat en wat je kunt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *