• 0

Jezelf presenteren en onderscheiden

Als je wilt solliciteren en hiervoor een brief of mail maakt, is het soms best lastig om de persoon aan de andere kant (de contactpersoon van je sollicitatie) een bepaalde indruk van jezelf te geven of te laten krijgen, zonder dat je die persoon ook maar een seconde in het echt hebt gezien. Toch doe je daar bij iedere sollicitatie weer je best voor, ik in elk geval wel. Je kunt tenslotte maar 1 keer een eerste indruk maken op iemand.

Jezelf presenteren begint bij het solliciteren al bij je cv, je doet je best om in een cv zo uitgebreid mogelijk je opleidingen en werkervaring kwijt te kunnen. Wat je graag wilt doen en wie je bent hoort er uiteraard ook bij. Met mijn outplacementcoach heb ik een klein half jaar geleden eens goed de do’s en don’ts voor een cv bekeken. Eigenlijk gaat het erom dat je je mogelijke toekomstige werkgever met jouw cv de informatie geeft die hij nodig heeft en die hij zonder al te veel moeite door kan spitten. Geen overtollige informatie dus, of zaken waardoor er al meteen een bepaalde indruk kan ontstaan. Als je meldt dat je van extreme sporten houdt of op je foto zichtbaar met heel veel tatoeages staat, kan dit al snel gebeuren. Zou misschien niet mogen gebeuren, maar het is de realiteit in een tijd waarin er een overvloed aan kandidaten is. De werkgever kan uit alle kandidaten de beste kandidaat voor de job kiezen.

Maar bovenal mogen in je cv geen fouten staan. Dat heb ik de studenten op de school waar ik aan het werk ben deze week nog eens goed verteld tijdens een les die ik vervangen heb. “Maak geen fouten in je cv en ook zeker niet in je brief en/of motivatie, want het bedrijf schuift je brief zo in de prullenbak”.

Ik hoop dat ze goed geluisterd hebben, voordat ze een brief sturen naar een bedrijf om er stage te gaan lopen. Of straks na de opleiding te gaan solliciteren. Ach, misschien dat over drie jaar en na een eventuele Hbo-opleiding de kansen op de arbeidsmarkt weer totaal anders zijn. Maar het foutloos ‘presenteren’ en etaleren van jezelf zal altijd belangrijk blijven.

Jezelf onderscheiden van de rest

En ook hierin zullen dingen veranderen. Een hele tijd geleden heb ik gesolliciteerd naar een functie van communicatiemedewerker op een grafische school. Ik voldeed aan alle eisen, maar kreeg wel een afwijzing. Gelukkig kon je om ‘uitleg’ vragen, waarom je niet op gesprek mocht komen. Ik werd op een afgesproken tijdstip netjes teruggebeld door het hoofd Communicatie. De afwijzing was in dit geval ‘heel simpel’. Ik had verzuimd om een website te maken waarop ik mezelf en alles wat ik kan presenteerde. Maar natuurlijk, logisch toch? Waarom had ik daar zelf niet aan gedacht…

Ik kreeg de bevestiging dat ik aan alle functie-eisen voldeed (gelukkig maar), maar mezelf op creatief gebied niet genoeg in de kijker had gezet. Het werd op een manier verteld en uitgelegd dat ik achteraf nog begrip voor de afwijzing kon opbrengen ook, maar toch. Waar ligt de grens? Wat wordt er van jou als sollicitant verwacht en hoe moet je je onderscheiden van de rest?

Toekomst

Wat moet je in de nabije toekomst doen als je op een functie solliciteert die je heel erg leuk vindt, hoe moet je je dan nog onderscheiden van de rest? Aanbieden dat je eerst wel een aantal maanden gratis wilt komen werken en zo in de gratie komen? Zeggen dat je er alles voor over hebt om de baan te krijgen? Tja, de tijd zal het leren. Er zijn grenzen zou ik zeggen…