• 0

Verhoog je motivatie door job crafting!

Ga je minder gemotiveerd naar je werk dan eerst? Heb je het idee dat je niet alles van jezelf kunt laten zien in je functie? Droom je stiekem over een andere baan? Dan is het tijd voor verandering!

In mijn vorige werk als loopbaanadviseur werden dit soort problemen regelmatig aan mij voorgelegd. Man, vrouw, jong, oud, dat maakt niet uit. Vroeg of laat stellen veel mensen zich in hun werk wel een keer de vraag: “Is dit het nu?” En ja…, wat doe je dan?

Verander de functie die je hebt in de functie die je wilt!

Een van mijn loopbaankandidaten in die tijd vertelde mij bijvoorbeeld dat zij met minder plezier naar haar werk ging. Ze was alleen nog maar met uitvoerende werkzaamheden bezig en miste diepgang in haar werk. Ook miste ze het contact met anderen in de zelfstandige functie die ze nu had. Haar oplossing was op zoek te gaan naar een nieuwe baan, daarvoor had ze immers mijn hulp ingeschakeld.

Tijdens onze gesprekken bleek echter dat ze de organisatie waar ze voor werkte nog steeds erg interessant vond. Ook bespeurde ik nog volop enthousiasme bij haar als ze over haar vak en beroep praatte. Dat zette mij aan het denken. Ik vroeg me sterk af of ze er wel verstandig aan deed op zoek te gaan naar iets anders.
Kon ze niet beter kijken of ze haar huidige werk kon veranderen? Bestonden er geen kansen binnen haar organisatie? Was dit niet iets om intern bespreekbaar te maken? Met deze laatste opdracht liet ik haar naar huis gaan, of beter gezegd naar haar werk.

De keer daarop wist ik niet wat, of eigenlijk wíe ik zag. Een totaal andere vrouw zat tegenover mij. Ze had de kwestie met haar werkgever besproken. Samen hadden ze gekeken naar de mogelijkheden. En die bleken er wel degelijk te zijn! Zo maakte ze nu naast haar uitvoerende taken deel uit van een werkgroep gericht op beleid en strategie. Daarnaast mocht ze haar ervaring inzetten om nieuwe werknemers in te werken. Een win-win situatie!

Zij was blij omdat ze meer diepgang ervoer in haar werk. Ook kon ze haar kwaliteiten breder inzetten waardoor ze weer veel gemotiveerder naar haar werk ging. Haar werkgever was blij omdat hij een goede werknemer op deze manier kon behouden. En omdat haar prestatie er sindsdien alleen maar op vooruit was gegaan!

Geef het beestje een naam

Toen dit zich afspeelde had ik er geen idee van dat hier een naam voor bestaat: job crafting,  bedacht door professoren Amy Wrzesniewski en Jane Dutton. In het Nederlands liever gezegd het sleutelen aan je baan. Job crafting komt kortweg op het volgende neer: de werknemer past zelf kleine veranderingen toe in zijn of haar werk die ervoor zorgen dat het werk leuker of interessanter wordt.

Bij mijn loopbaankandidate was haar leidinggevende op de hoogte van waar ze tegenaan liep omdat ze het bespreekbaar maakte. Bij job crafting is het lang niet altijd zo dat de werkgever hiervan op de hoogte is. Vaak heeft de leidinggevende de veranderingen niet eens door. Ook kunnen de veranderingen die je doet veel kleiner zijn dan in het geval van mijn loopbaankandidate. Iemand die contact met anderen mist, kan er bijvoorbeeld ook voor kiezen om zijn collega’s wat vaker op te zoeken of om op een werkplek te gaan zitten dichter in de buurt van anderen. En iemand die het liefst rustig opstart kan er voor kiezen om ’s ochtends te beginnen met het doorlezen van de mail in plaats van met het bellen van een klant. 

Meer werkzoekenden dan banen!

We leven momenteel in een werkgeversmarkt. Er zijn dus meer werkzoekenden dan banen. Met als gevolg dat de mensen die een baan hebben hier in de meeste gevallen angstvallig in blijven zitten, bang om hun baan te verliezen.

Toch zijn er heel veel mensen die stiekem van een andere baan dromen dan waar ze nu inzitten. Op zoek gaan naar een nieuwe baan lijkt een simpele en logische oplossing, maar dat blijkt in de huidige markt nog niet mee te vallen. Zeker als je een hypotheek, kinderen of andere vaste lasten hebt. Dan is een vast contract of een bepaald salaris een vereiste en zoeken mensen zekerheid.

Verder kijken kan ook dichtbij!

Waar veel mensen in dat geval niet aan denken is om te kijken of je je huidige baan zo kunt veranderen dat je weer met plezier naar je werk kunt. Verder kijken kan dus ook binnen je eigen organisatie! In dit geval door job crafting. Je zorgt er als het ware voor dat het werk beter matcht met jouw eigen identiteit.

Zelf aan je baan sleutelen past goed in deze tijd waarin duurzame inzetbaarheid een veelgehoorde term is. Ook hebben we te maken met steeds veranderende werkomgevingen. En zeker nu de banen niet voor het oprapen liggen, is het handig als je je huidige baan kunt aanpassen aan je eigen wensen. Belangrijk daarbij is natuurlijk wel dat de verandering iets toevoegt aan de organisatie, het moet tenslotte voor zowel werknemer als werkgever wat opleveren.

Vier soorten job crafting

Je kunt job crafting op vier manieren toepassen, via:

Taakgerichte job crafting:

bij deze vorm van job crafting verander je taken, voeg je taken samen of haal je taken weg. Ook kun je taken erbij halen zoals in het geval van mijn loopbaankandidate die zich naast haar normale werk ging bezighouden met andere taken en deelnam aan een werkgroep.

Relationele job crafting:

bij relationele job crafting gaat het om de relatie met anderen. Denk aan het opzoeken van samenwerking of het juist meer zelfstandig werk verrichten. Als je iemand bent die energie krijgt van het werken met anderen kun je bijvoorbeeld voorstellen om eens in de zoveel tijd een intervisiebijeenkomst te houden om ervaringen en informatie met anderen uit te wisselen.

Cognitieve job crafting:

je kunt je werk mentaal veranderen door het anders te bekijken, bijvoorbeeld door je heel bewust te worden van wat jouw werk bijdraagt in het grotere geheel of welk verschil jij voor die ene collega kunt maken.

Contextuele job crafting:

tot slot kun je ook de context van je werk aanpassen. Bijvoorbeeld door je werkplek persoonlijker te maken door het toevoegen van foto’s. Door fysiek op een andere plek te gaan zitten omdat je liever een uitzicht hebt of collega’s om je heen. Of door je werktijden aan te passen zodat ze meer in balans zijn met jouw natuurlijke ritme.

De voordelen van job crafting!

De voordelen van job crafting op een rij:

  • Het zorgt ervoor dat je jouw talent beter inzet in het werk dat je doet.
  • Het verhoogt je werkplezier en daarmee je werktevredenheid, motivatie en prestatie.
  • Door jouw job crafting zichtbaar te maken binnen de organisatie maak je anderen bewust van jouw talent en wensen en krijg je meer gedaan. Let er wel op dat je in dit geval de voordelen voor de organisatie benadrukt en dat jouw aanpassingen bijdragen aan het doel van de organisatie.
  • Er ontstaat meer binding en toewijding met de organisatie waar je voor werkt.
  • Je kunt al een verschil maken door kleine veranderingen. Je hoeft dus niet meteen uit te kijken naar een andere baan en dat levert minder stress op en scheelt tijd!

Tot slot: niets nieuws onder de zon

Job crafting is niets nieuws. Mensen vergeten in deze tijd alleen wel eens dat zulke mogelijkheden bestaan en blijven angstvallig doen wat ze “horen” te doen. Natuurlijk mag je in deze tijd blij zijn als je een baan hebt, maar dat is nog geen reden om niet te zoeken naar mogelijkheden als je in jouw huidige baan iets mist of minder tevreden bent.

Er is niets vreemds aan om je talenten opnieuw te bekijken en in te zetten binnen de functie die je doet! Jouw werkgever is er ook alleen maar mee geholpen als je straks doet waar je het beste in bent of als je je baan opnieuw als waardevol ervaart en daardoor een meer tevreden en loyale werknemer bent. Ervaar de speelruimte en experimenteer! En kijk dan maar eens of je die nieuwe baan nog wel wilt.