• 2

Jouw gaten in de arbeidsmarkt zoeken!

De Limburgse marketinggoeroe Jos Burgers heeft het over gaten met een hoog boorgehalte. “Wat moet ik daar nu mee?” was mijn eerste reactie. Maar Jos zou Jos niet zijn als hij niet iets origineels had ontdekt.

Waarom koop je een boor? Juist omdat je een gat nodig hebt en om dat te maken heb je…. De theorie van Jos is, dat het erom gaat te ontdekken waar de gaten zitten. Hij schreef er een leuk boekje over ‘Gek op gaten’, waar je ook als werkzoekende van kunt leren.

Zij hebben hun gat in de markt gevonden

Zo hoorde ik deze week van een taxichauffeur die zorgt dat zijn taxi brandschoon en rookvrij is. Op lange ritten krijgen zijn passagiers een drankje aangeboden. Sinds hij dit doet, heeft hij geen lege ritten meer. Jos noemt een schilder, die adverteert met schilderen ‘zonder muziek’. Hij heeft voortdurend extra personeel nodig, zoveel mensen blijken een schilder zonder radio te willen. Nu zul je zeggen, dat zijn ondernemers, die verzinnen van alles om klanten te krijgen. Maar creatief zijn is natuurlijk niet alleen iets voor ondernemers.

In een van de flexkantoren waar ik loopbaancoaching geef, werkt iemand in de kantine. De kantine was matig bezet. Wat heeft deze werknemer gedaan? Hij is gaan doen waar hij goed in is: appeltaarten bakken. Het gevolg is, dat het in het gebouw heerlijk ruikt en iedereen op die lekkere eigengemaakte appeltaart afkomt. Dit nieuwtje is snel bekend en de taarten worden besteld voor thuis, verjaardagen en partijen. Vorige week stonden er maar liefst twaalf taarten af te koelen toen ik kwam lunchen. Er is al gevraagd of hij ook andere taarten kan maken. Hij heeft een gepensioneerde bakker gevraagd om hem dat te leren.

Waar zitten jouw gaten?

Als ik vertel, dat ik aan mensen leer hoe ze werk kunnen vinden, zeggen ze: “Er is bijna geen werk, kun jij toveren of zo?” Jammer genoeg niet, maar ik kan je wel helpen op zoek te gaan naar het gat, joúw gat in de arbeidsmarkt. Door de hoge werkdruk, is er een percentage mensen dat overwerkt of burn-out raakt. Dat is een van de gaten: burn-outvervanging. Zwangerschapsvervanging is ook een gat net als piekopvang. En dat doe je dan op jouw vakgebied, met wat jij te bieden hebt. Je wordt bijvoorbeeld HRM-er zwangerschapsvervanging, administratieve duizendpoot piekvervanging of leraar engels burn-outvervanging.

Maar dat is toch allemaal tijdelijk werk? Ja, dat is zo en dat blijft zo. Je kunt er maar beter aan wennen. Ook als je ergens tijdelijk zit, leer en zie je van alles. Al doende breid je kennis en ervaring zich uit en wie weet rol je zo wel door naar een reguliere baan. Pas adverteerde een computerbedrijf voor extra personeel. Om eenvoudige computer-problemen op te lossen. Als jij affiniteit hebt met computers of andere apparaten, er iets van af weet, zet dat boorgehalte in en laat zien wat je waard bent. Van het een komt het ander.

Je boorgehalte aanboren

Ga dus aan de slag en boor je boorgehalte aan! Zoek jouw eigen gat in de arbeidsmarkt en je vindt werk!