• 0

Reageren op sollicitaties is toch kinderlogica?

“Mama, het is toch niet normaal dat je solliciteert naar een baantje en gewoon helemaal niets hoort?” Tja, een vraag die mijn dochter me stelde vorige week. Ook zij zoekt op haar manier haar weg in de wirwar van het werkende leven . En dan is het voor haar nog ‘maar’ een bijbaantje wat ze zoekt. Om gewoon wat extra leuke dingen te kunnen doen en af en toe kleren te kopen. Ze maakt voor haar leeftijd echt een fatsoenlijke brief en heeft uiteraard nog maar een beperkt cv, maar toch. Ze doet haar best. Maar weet je wat zo frustrerend is? Ik krijg ook lang niet op alle sollicitaties die ik verstuur een reactie en ik zoek een baan waarmee ik mijn vaste lasten moet betalen.

Keuzes maken

Ik schrijf nu al een tijdje mijn artikelen voor Sollicitatiedokter.nl. Het is begonnen met een berichtje op Twitter waar ik op reageerde. Dat is inmiddels een kleine vier maanden geleden volgens mij. Na mijn motivatie en toegestuurde proeftekst kreeg ik netjes meteen een reactie. Top! Daar kunnen sommige bedrijven nog wat van leren. Als je een reactie krijgt, heb je het gevoel dat je toch een klein beetje ertoe doet voor de persoon ‘aan de andere kant’.

In het vorige artikel schreef ik over mijn zoektocht naar een baan voor minder uren (omdat ik inmiddels gelukkig werk heb voor zestien uur) en nu loop ik eigenlijk gewoon tegen hetzelfde aan als mijn dochter, namelijk solliciteren naar een leuke baan en geen enkele reactie terug krijgen.

Mijn zoekcriteria zijn aangepast naar een functie voor maximaal 12 uur. Dan wordt je keuze zeker een stuk beperkter en ga je ook via andere kanalen zoeken. Via Studentenwerk of Zoekbijbaan bijvoorbeeld. Er komen dagelijks leuke functies voorbij, functies die eigenlijk meer voor studenten bestemd zijn dan voor een vrouw van 45, maar toch. Ik krijg ze toegestuurd via de mail als er een match is, dus zou ik een geschikte kandidaat kunnen zijn. Elke kans is een kans!

Tijd en energie

Je doet elke keer je best om jezelf op een positieve manier te presenteren door een goede motivatie te schrijven en alles in te vullen waar ze om vragen (ik kan je vertellen dat sommige sites echt het hemd van je lijf vragen) maar krijgt 50% van de tijd gewoon geen reactie. Ik vraag me echt af wat een bureau of werkgever het recht geeft om iemand die tijd en energie in de aangeboden functie van het bureau of het bedrijf steekt, gewoon geen reactie te geven. Schrik niet, vaak krijg je niet eens een ontvangstbevestiging.

Het zou fijn zijn als ze gewoon even laten weten dat ze blij zijn met je reactie en dat je snel meer zult horen, positief dan wel negatief. Bij sommige sites krijg je zo’n automatische reactie met ook nog je sollicitatiebrief of motivatie erbij, als herinnering. Redelijk onpersoonlijk, maar dat is tenminste iets. En nog is het maar afwachten of je hierna nog een reactie krijgt. Natuurlijk begrijp ik dat er momenteel op elke vacature heel veel reacties komen, maar dan nog.

Ik heb ook op een aantal vacatures gesolliciteerd waar ik wel netjes een reactie kreeg, bij een aantal zelfs meerdere reacties. In eerste instantie met de mededeling dat ze zoveel reacties hadden gekregen dat ze de deadline om mensen uit te gaan nodigen niet konden halen. Daarna een mail met de uitleg dat ze het hele sollicitatieproces over de vakantie heen wilden tillen en dan als laatste de reactie dat ze simpelweg de functie niet in gingen vullen in verband met bezuinigingen. En al die tijd blijf je in je achterhoofd houden dat de procedure nog steeds loopt en je dus nog steeds kans maakt. Terwijl je eigenlijk ook al die tijd weet dat er iets niet klopt en dat de vacature wel eens helemaal niet ingevuld kan gaan worden.

Noodkreet

Ook nu ik nog maar voor een beperkt aantal uren werk zoek, zal ik me altijd zo goed mogelijk proberen te ‘presenteren’ en ik kan alleen maar hopen dat een werkgever gevoelig blijft voor gewoon een verdomd goede motivatie en een foutloos cv. En dat hij of zij dan simpelweg even de moeite zou willen nemen om een ontvangstbevestiging te sturen als je als mens tijd en energie investeert om te solliciteren.  Dit geldt natuurlijk ook voor een afwijzing als ze niet van plan zijn tijd in je steken.

Ik solliciteer toch ook niet als ik geen interesse in hun bedrijf heb.