• 0

Kledingkeuze bij sollicitatiestress

Twijfel kan je overvallen op de dag van je sollicitatiegesprek. Hoezeer je je op deze dag hebt verheugd, nu het zover is, weet je je eigenlijk geen raad. Je voelt je gespannen, twijfelt aan jezelf, en vraagt je af: Ben ik echt wel goed genoeg voor die baan? Zal ik duidelijk kunnen maken dat ik de juiste kandidaat ben, en wat moet ik in vredesnaam aan?

Als je dag zo begint dan kan ik voorspellen hoe jij je kleedt. In het gunstigste geval trek je aan wat je de dag daarvoor hebt uitgekozen en klaargehangen. Maar anders trek je wellicht uit onverschilligheid maar iets aan dat jou lekker zit, ofwel je kleedt je aan – uit – aan – uit, bent niet tevreden over wat je in de spiegel ziet, om vervolgens te besluiten je nog een keer om te kleden. Als het dan bijna tijd is om weg te gaan, kleed je je nog één keer om. Op weg naar je sollicitatiegesprek, moe van jezelf, veroordeel je jezelf over je twijfelende aard.

Omgaan met sollicitatiestress

Iedereen handelt onder stress op een bepaalde manier. Veel mensen hebben zichzelf niet helemaal in de hand wanneer ze in een zeer stressvolle situatie verkeren. Daardoor kan het zomaar gebeuren dat je uitvalt tegen de mensen met wie je samenleeft, of dingen uit je handen laat vallen. Je voelt je niet fijn, en je doet er van alles aan om dat ongemak van je af te schudden. Met onhandig, negatief of ineffectief gedrag. Dat moet toch anders kunnen?

Ook in dit opzicht is het belangrijk jezelf te kennen. Hoe gedraag jij je als de stress toeslaat? Wat is het eerste teken waardoor jij weet, dat paniek zijn intrede doet? En wat is voor jou een goede strategie om rustig te worden, zodat je weer kunt denken?

Ik ben ervan overtuigd, dat een mens de beste beslissingen neemt als hij/zij de beschikking heeft over een brein dat vrij is. Vrij van blokkades en vrij van stress. Aan jou dus de taak om jezelf weer tot rust terug te brengen, en “peace of mind” te creëren.

Eigenlijk komt dat erop neer om terug te keren in het “nu”. In het hier en nu is geen probleem. Er zijn heel veel technieken beschikbaar om je te helpen terug in het “nu” te komen: meditatie, mindfulness, op je adem concentreren, maar ook een wandeling maken of een rondje hardlopen kan je hierbij helpen. Wil je technieken verkennen dan kan ik je het boekje “de kracht van het nu” van Eckhart Tolle aanbevelen. Daarin staan heel veel manieren beschreven. Er is er altijd wel eentje bij die jou kan helpen.

Kledingkeuze voor je sollicitatiegesprek

Voor wat betreft je kleding en wat je aantrekt voor het sollicitatiegesprek wil ik je aanraden dat niet op het laatst te beslissen. Je kledingkast dient voorbereid te worden om te solliciteren. Dit doe je door minimaal 2 complete outfits vooraf samen te stellen.

Kies sollicitatiekleding die:

  • Uitstraalt wat jij over jezelf wilt vertellen, non-verbaal bij binnenkomst, en jouw woorden kunnen onderstrepen.
  • Aansluit bij jouw figuur, jouw kleuring en jouw persoonlijkheid. Zo zie je er op je best uit.
  • Past binnen de cultuur van het bedrijf/ de organisatie waar je solliciteert

Maak het geheel vervolgens mooi af met schoenen en overige accessoires.

Als de paniek dan toeslaat op het laatste moment, hoef je jezelf niet toe te staan om te twijfelen over je kleding. Zo heb je voldoende tijd beschikbaar om jezelf weer terug te brengen in je kracht.

Tip van de redactie: bekijk de online cursus Zorgeloos op sollicitatiegesprek