• 1

Kromme tenen van de recruiter

Afgelopen week las ik een blog van Margot Fokke met de pakkende titel “Van Comic Sans krijg ik jeuk”. Ja, dat klopt, dacht ik meteen, en niet alleen van Comic Sans. Er zijn nog wel wat meer tenenkrommende zaken te benoemen in een sollicitatieproces.

In de loop der tijd heb ik aardig wat brieven en cv’s voorbij zien komen. Ik zal je een bloemlezing geven van wat ik zoal tegenkwam.

Bellen om het bellen

Laten we eens beginnen met de sollicitanten die bellen omdat dat zo hoort. En die dus een vraag stellen die je met enige moeite met het lezen van de website of zelfs van de vacaturetekst hadden kunnen beantwoorden. Die sollicitanten onthoud je als recruiter, maar niet in de goede zin van het woord.

In die laatste categorie vallen trouwens ook de sollicitanten die telkens blijven bellen: Is mijn sollicitatie aangekomen, hoe is de voortgang van de procedure, etc. Echt, een recruiter vindt het prima om sollicitanten te woord te staan, maar zorg dat je daardoor positief opvalt.

Grove fouten door aanpassingen in de sollicitatiebrief

Naast lettertype en spelfouten noemt zijn er natuurlijk ook nog de zinnen die taalkundig niet kloppen. Ik snap dat een sollicitant aan een motivatiebrief aan het schaven is, maar zorg er voor dat je alles nog een keer rustig doorleest voor je je motivatiebrief verstuurt. Of beter nog, laat je schrijfwerk door een ander nalezen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat een recruiter blijft hangen op een zin die niet loopt en daardoor niet de strekking van je brief leest.

Absolute afknappers zijn ook: verkeerde aanhef, verkeerde functie en verkeerd bedrijf. Het klinkt absurd, maar het komt echt voor! Die gaan eigenlijk direct op de afschrijfstapel.

En dan heb je nog de brieven en cv’s die zijn opgeslagen onder een naam die wel heel erg verwijst naar een andere organisatie. Iedereen begrijpt dat je naar meerdere organisaties een brief en cv stuurt, maar ik hoef niet te weten dat deze brief ook al naar een ander is gestuurd.

Slecht omspringen met je contactgegevens

Als de recruiter moet zoeken naar je contactgegevens help je jezelf niet. Maak het de ander zo duidelijk mogelijk. Vaste telefoonlijn hoeft niet, mobiel mag best. Zorg dan ook even voor een behoorlijke voicemail.

Lollige emailadressen heb ik het al een keer eerder over gehad, zorg voor iets serieus. Dat kan gewoon via gmail. Kost dus niks en levert je vrij gemakkelijk wat op.

Burgerlijke staat en hobby’s

Heel veel lol hadden wij altijd om: “gehuwd met twee kinderen”. Prima dat je getrouwd bent, hoewel ik niet direct begrijp wat dat betekent voor je werk. Doe je het beter als je gehuwd bent? Maar met kinderen trouwen? En dan ook nog met twee?

Vaak troffen we dan ook nog als hobby aan: “Mijn kinderen”. Getver, dachten wij dan. Op zich was dit niet direct een reden om iemand af te schrijven, maar denk er even over na voordat je dat op je cv zet. Wat schrijf je nu eigenlijk?

Tip: Lees meer over burgerlijke staat op het cv
Tip: Lees meer over hobby’s op het cv

Gecamoufleerde werkervaring

Nog één in de categorie “levert niet direct een afschrijving op, maar wel vragen”: je werkhistorie in jaartallen. Dan denk ik altijd “wat verberg je hier?” Als je van 2008-2010 ergens hebt gewerkt was dat dan 3 jaar of 14 maanden? Een maand erbij noemen kost je 2 of 3 tekens extra, maak er bijvoorbeeld 03/2008 van. En het scheelt je tijd in een sollicitatiegesprek. Tijd die je beter kunt steken in uitleg waarom jij de meest geschikte kandidaat bent voor de vacature.

Doe je voordeel met mijn ervaringen!

One Response to “Kromme tenen van de recruiter”

Avatar

september 27, 2013 at 2:57 pm, Pim Montijn said:

Ja zeker goede tips. Naast het feit dat je CV absoluut foutloos geschreven dient te worden is het in deze tijd ook belangrijk echt wat creatiever te werk te gaan. Via e-mail, maar ook op papier zijn er erg goede manieren te vinden. Het gaat er vooral om, om gezien te worden. Ik zou zeggen check de website mooicv.nl eens. Want hier vindt je vele professionele CV formats die niet alleen te bekijken zijn, maar die ook daadwerkelijk te gebruiken en te personaliseren zijn. Elk document is als format te gebruiken, maar je zelf het toch echt zelf foutloos moeten schrijven. Misschien heeft iemand hier ook wat aan.

Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *