• 0

Kruip in de huid van de marketingmedewerker

In mijn vorige blog gaf ik aan dat ik je nu mee wil nemen in de vraag ‘Wat wil ik?’. Maar ik wil mijn blogs graag actueel houden en door een bericht op Twitter maken we de stap naar: Kruip in de huid van de marketingmedewerker.

Je hebt in mijn vorige blog kunnen lezen dat ik spreek van de drie-in-één sollicitant; de personeelsmedewerker, de marketingmedewerker en de verkoper.

Vorige week las ik in de Telegraaf dat Twitter op 24 februari as. een internationale banendag organiseert. Onder het artikel staan reacties van lezers en het verbaast me dat er een discussie over het aannemen van 45-plussers is ontstaan. Het is een feit dat steeds meer vacatures via (online) netwerken worden ingevuld. Wil je je onderscheiden als sollicitant, dan zal je net iets slimmer/creatiever/persoonlijker/authentieker moeten zijn dan de rest.

Ongeacht je leeftijd, opleiding of woonplaats. Je kan er voor kiezen om slachtoffer te blijven van de ‘economische crisis’, maar je kunt er ook voor kiezen om vanaf vandaag eens uit je comfort zone te treden en iets anders te proberen. Bijvoorbeeld zakelijk netwerken via social media, net zoals een marketingmedewerker.

Sociale media

Multiscope kwam gisteren met een bericht dat 92% van de Nederlanders een account heeft op een social media netwerk. De populairste netwerken zijn: Facebook, Youtube, Twitter, LinkedIn en Instagram. LinkedIn is verreweg het meest gebruikte medium op zakelijk vlak. Veel Nederlanders weten inmiddels hoe ze via dit kanaal zichzelf kunnen presenteren. Heb jij nog geen accont op LinkedIn? Dan raad ik je aan om je daar als eerste in te gaan verdiepen zodat je je netwerk kunt gaan uitbreiden.

Hoe kan je solliciteren via Twitter? Ik heb in een LinkedIn-groep waar ik lid van ben een discussie gestart over het gebruik van Twitter. Gelukkig kwamen daar positievere reacties op dan op het Telegraaf-artikel. Hierbij geef ik je een aantal tips om Twitter in te zetten tijdens jouw sollicitatieproces:

  • verstuur via Twitter een berichtje dat je werk zoekt, incl welke functie + regio, en vraag om een retweet
  • zoek op Twitter op termen zoals ‘ontslag genomen’ of ‘baan opgezegd’ om er achter te komen waar binnenkort een vacature vrij gaat komen. Trek je stoute schoenen aan en stuur een open sollicitatie voordat de vacature officieel wordt gepubliceerd!
  • volg bedrijven waar je graag zou willen werken op Twitter om op de hoogte te blijven van nieuwtjes. Zo zie jij als eerste vacatures voorbij komen en kan je in je brief/gesprek goed inspelen op de actualiteiten.

Heb jij nog meer tips? Of heb je ervaring met Twitter met betrekking tot solliciteren? Geef dan een reactie op dit blog.

En? Ga je 24 februari Twitter in de gaten houden? Volg de hastag #JouwBaan om alle initiatieven te lezen. Veel succes en ik hoor graag je bevindingen!