• 0

Kunnen dromen helpen bij loopbaanvragen?

Belangrijke beslissingen worden door de meeste mensen genomen op basis van een mengeling van rationele overwegingen en onderbuikgevoel. Dit geldt ook voor beslissingen rondom iemands loopbaan. Het is mijn ervaring dat mensen die voor een belangrijke keuze in hun leven staan, regelmatig signalen krijgen die kunnen helpen bij het nemen van een zwaarwegende beslissing. Dergelijke signalen komen vaak op onverwachte momenten.

Alles kan hulp zijn

Heb je wel eens meegemaakt dat je naar een televisieprogramma zat te kijken en dat je plotseling geraakt werd door iets wat zich op het scherm afspeelde? Of dat je getroffen werd door iets wat je op straat zag? Iemand die iets deed of iets zei. Een poster in een bushokje. Zo viel mijn oog ooit op een affiche met de tekst “keep dreaming”.

Ik was werkeloos en twijfelde over het wel of niet starten van een eigen praktijk. Geen toeval dus, dat mijn oog op deze tekst viel. Het was voor mij een aansporing om verder te gaan met het uitwerken van mijn droom.

Dromen als boodschappers

Ook een nachtelijke droom kan hulp zijn bij het vinden van een antwoord op een loopbaanvraag. Een aantal jaren geleden droomde ik dat ik vleeswaren aan het sorteren was. Het was in een periode dat ik geen energie meer putte uit mijn baan bij een bankinstelling. Nadat ik, met hulp van een deskundige, naar deze droom keek, brak het besef door dat ik in mijn werk ook aan het sorteren was, maar dan met cijfers. Het gevoel van zinloosheid dat ik in mijn droom had, was hetzelfde gevoel dat ik in mijn werk had. Het was de aanzet tot een loopbaanswitch. Dit resultaat kon tot stand komen, doordat ik mijn actuele loopbaanvraag verbond met de gebeurtenissen en de emotie in de droom.

Droom van een cliënt

Ik begeleidde een aantal jaren geleden een werkeloze cliënt die als laatste had gewerkt in een tamelijk formele omgeving met veel aandacht voor “de buitenkant.” Tijdens het traject ontdekte hij dat een creatieve werkkring hem veel beter zou passen. Bij één van de gesprekken kwam hij met de mededeling dat er een vacature was langsgekomen die sterk leek op zijn oude functie. Hij was inmiddels al op gesprek was geweest en uitgenodigd voor een vervolggesprek. Een verleidelijk aanbod, hij zat immers zonder werk. Zijn vraag was concreet: “Moet ik het tweede gesprek aangaan?”. In onze sessie kwam niet direct een concreet antwoord.

Twee dagen later belde hij mij op. Hij had een droom gehad. In zijn nette kostuum was hij op weg naar een feest, dat hij omschreef als een “bla-bla-feest”. Hij vertelde onder andere dat hij onderweg naar het feest zijn paspoort was verloren en dat hij vermoedde dat de droom iets met zijn sollicitatie te maken had. Een cruciaal moment was het verlies van het paspoort. Toen ik hem vroeg wat voor hem de betekenis was van een paspoort, antwoordde hij: “Dat staat voor mijn identiteit”. Direct daarop volgde de clou die hij zag zijn droom: “Als ik daar ga werken, dan verlies ik mijn identiteit.”

Het was voor hem aanleiding om de sollicitatie niet door te zetten.

Tips om de betekenis te ontdekken van vermomde signalen

Je kunt ervan op aan dat een belangrijke (loopbaan)vraag die jou bezighoudt onbewust ook je waarnemingen beïnvloedt. Deze tips kunnen je helpen om antwoorden te vinden op die vraag.

  1. Neem je observaties, dromen en gevoelens serieus; leg ze niet achteloos terzijde.
  2. Verbind deze observaties, dromen en gevoelens met de vraag die jou bezighoudt.
  3. Wees nieuwsgierig naar de reden dat iets je juist nu opvalt of waarom iets je raakt.
  4. Bespreek deze ervaring met een goede vriend, je partner of je begeleider.
  5. Houd een schriftje bij, waarin je dergelijke dromen en ervaringen kunt noteren, wellicht ontdek je na verloop van tijd een rode draad.

Op deze manier zorg je ervoor dat jouw onderbuikgevoel samen met jouw ratio een evenwichtig duo vormt bij het nemen van belangrijke beslissingen.