• Comments Off on

Lengte van een sollicitatiebrief

Wat is de ideale lengte van een sollicitatiebrief en is er überhaupt een ideale lengte voor sollicitatiebrieven?

Het schrijven van een originele sollicitatiebrief vergt altijd veel werk. Je bekijkt de website van de onderneming, bezoekt de sociale-mediaprofielen en doet navraag bij een vriend of vriendin. Is het verstandig om alle (relevante) informatie te verwerken in je sollicitatiebrief of moet je streng selecteren?

Hoe lang is de ideale sollicitatiebrief?

De ideale sollicitatiebrief is bondig en concreet. Het selecteren van kandidaten is nog altijd voor het grootste gedeelte mensenwerk. Als je eerlijk bent; hoeveel zin denk jij dat je zou hebben in het lezen van tientallen lange, vaak redelijk eentonige sollicitatiebrieven? Waarschijnlijk niet veel.

In een Amerikaans onderzoek werden ondernemingen gevraagd wat voor hen de ideale lengte was van een sollicitatiebrief. Dit waren de resultaten:

  • Volledige pagina – 12,6%
  • Halve pagina – 43,7%
  • Geen voorkeur – 19,6%
  • Zo kort mogelijk – 24,1%

Minder dan de helft van de respondenten gaf aan meer dan een halve minuut te besteden aan de sollicitatiebrief.

Werkgevers houden van korte sollicitatiebrieven.

Je sollicitatiebrief korter maken

Het is niet makkelijk om kort en bondig te schrijven. Sterker nog, het is een grote kwaliteit die maar weinigen bezitten. De kunst is om alle informatie die niet als een directe toevoeging kan worden gezien, te schrappen. De standaardinhoud van de brief bestaat uit de volgende onderdelen:

  • De aanhef
  • De introductie
  • De kern
  • De afsluiting
  • Slotgroet en briefeinde

Het onderdeel waarin je jezelf voorstelt is in de meeste brieven redelijk hetzelfde. Het loont dus om deze zo kort, bondig en aantrekkelijk mogelijk te maken, zodat je hier steeds weer de vruchten van plukt. Hetzelfde geldt in veel gevallen voor de afsluiting.

Het gedeelte van de sollicitatiebrief waarin je betoogt de geschikte kandidaat te zijn is een kwestie van oefenen. Dit ‘verkoopgedeelte’ van de sollicitatiebrief komt niemand aanwaaien. Zelfs ervaren tekstschrijvers vinden dit een grote uitdaging.

Dat is waarom ik het sollicitatiebriefhandboek heb geschreven waarin ik je leer hoe je jezelf kunt verkopen zonder jezelf te hoeven verkopen.

Gegarandeerd goede sollicitatiebrieven schrijven?

In het sollicitatiebriefhandboek leg ik precies uit hoe ik sollicitatiebrieven opstel die sollicitatiegesprekken opleveren. Bekijk het boek! 🙂

Comments are closed.