• 1

De belangrijkste lessen die ik heb geleerd in 2016

Happy new year! šŸ™‚

Rond december neem ik altijd een aantal dagen de tijd om mijn belangrijkste leermomenten van het jaar door te nemen. Op basis van de resultaten van deze terugblik, heb ik ruim twee dagen de tijd genomen om mijn doelstellingen voor het komende jaar te formuleren.

Hoewel ik normaal niet zo veel van mijn privƩleven deel, ontkom ik daar met een post als deze niet aan. Wat dat betreft is het een interessant experiment.

Zie het als een kijkje achter de schermen van huize Sollicitatiedokter.

Les #1. Gezondheid is het belangrijkste dat er is

Rond februari van dit jaar kreeg ik Pfeiffer. Wat een ellende.

In de beginperiode heb ik werkweken gehad van 3-4 uurtjes; de rest van de tijd lag ik volledig uitgeteld op de bank of in bed. Na een maand of twee werd het geleidelijk aan steeds een beetje beter. Sinds ongeveer een week of 10 ben ik gelukkig weer back to normal.

Deze periode heeft me doen inzien hoe zeer ik een goede gezondheid altijd als een vanzelfsprekendheid beschouwd heb.Ā 

Wanneer je gezondheid niet optimaal is, ga je ineens inzien hoe onbelangrijk vrijwel al het andere is. Zodra je weer beter bent, zit je echter zo weer in je vaste ritme en vergeet je in een handomdraai hoe gelukkig je jezelf mag prijzen. Zo werkt het bij mij althansā€¦

Om dit te voorkomen, herinner ik mezelf hier nu dagelijks aan:Ā 

health-comes-first

Ook helpt dit bandje me om mijn gezonde gewoontes te blijven volhouden, zoals mediteren, lezen, journalen, smoothies, sporten etc.

De allerbelangrijkste les van 2016, zonder enige twijfel, was dat gezondheid altijd op #1 komt.Ā 

Les #2. DeĀ beste investering is een investering in jezelf

Toen ik in 2015 mijn master afrondde, voelde dit als het einde van mijn studieperiode.

Ik had er niet meer naast kunnen zittenā€¦

Het afgelopen jaar heb ik meer tijd, geld en energie geĆÆnvesteerd in mezelf dan ooit tevoren. Ik heb letterlijk duizenden euroā€™s besteed aan cursussen, seminars, boeken en ontmoetingen met inspirerende personen. Op de dagen dat ik fit genoeg was om te werken, besteedde ik hier gemiddeld 3-4 uur aan. Qua totale investering mag je denken aan ongeveer 25% van mijn jaarlijkse inkomen.

Dit is een impressie van de hardcopy die ik de afgelopen periode heb gelezen:Ā 

sollicitatieboeken

En dat zijn slechts de boeken over solliciteren…

Tenminste de helft van mijn tijd gaat uit naar andere onderwerpen dan solliciteren, zoals gedragspsychologie, mindset, ondernemerschap en biografieƫn van mensen zoals Steve Jobs, Arnold Schwarzenegger en Elon Musk.

Kortom, het afgelopen jaar heb ik meer gestudeerd dan ooit.

Niet geheel toevallig is het afgelopen jaar ook mijn meest succesvolle jaar als ondernemer geweest. Ik heb ontzettend veel blije e-mailtjes ontvangen van mensen die een baan hebben gevonden en heel veelĀ klanten naar een nieuwe baan kunnen begeleiden.

Het resultaat hiervan is dat mijn inkomen ten opzichte van het jaar ervoor meer dan verdubbeld is, ondanks dat ik significant minder uren heb gewerkt (o.a. door Pfeiffer). De relatie tussen deze investeringen en het succes dat daarop volgde, is voor mij overduidelijk.

De beste investering die je kunt doen is een investering in jezelf.Ā 

Les #3. Zorg voor een goed feedbackmechanisme

If you fail to plan, you are planning to fail – Benjamin Franklin

Net als dit jaar, had ik eind 2015 een lijst met doelen opgesteld voor 2016.

Ondanks dat het een relatief succesvol jaar was, heb ik ongeveer 50% van mijn doelen niet behaald. Achteraf gezien om een hele stomme reden… ik was ze vergeten.

Nadat ik de lijst met doelen had opgesteld en uitgeprint, heb ik deze naast mijn bureau gehangen als dagelijkse reminder van mijn prioriteiten. Want niets is makkelijker dan afgeleid raken door de waan van het moment. Vooral als je squirrel syndromeĀ hebt zoals ik.

Toen ik een half jaar geleden ben verhuisd, ben ik vergeten mijn doelenlijst weer op te hangen…

Het resultaat hiervan is dat ik veel van de gestelde doelen uit het oog ben verloren. Maar niet omdat ze minder belangrijk voor me waren geworden. Ik ben ze simpelweg uit het oog verloren.

Doordat het feedbackmechanisme weg was, ben ikĀ ze compleet vergeten…

Een goed feedbackmechanisme om je te blijven richten op wat echt belangrijk is, is dan ook erg belangrijk. Dit kan op allerlei manieren: reminders in je agenda, een accountability partner, een lijst met doelen ophangen of, zoals ik doe, met bandjes om mijn pols.

Zie bijvoorbeeld de foto op de homepagina:

feedbackloop

Kortom, zorg voor een goed feedbackmechanisme dat je helpt om te focussen op de dingen die echt belangrijk voor je zijn.

Les #4. Je kunt niet iedereen helpen

Het grootste gedeelte van de mails die ik ontvang, zijn positief.

Maar dat geldt helaas niet voor alleĀ berichten.

Van elke 10 mailtjes zitten er ongeveer 2-3 berichten bij van mensen die hetĀ moeilijk hebben. Zie bijvoorbeeld onderstaande mail als reactie opĀ het artikel over belemmerende overtuigingen.Ā 

bob-reactie

Het is duidelijk dat Bob een moeilijke tijd achter de rug heeft.

Het probleem is echter dat hijĀ de oorzaak van deĀ situatie alleen buiten zichzelf lijkt te zoeken. Hiermee vergooit hij elke mogelijkheid om iets te veranderen aan zijn situatie.

Bob staat symbool voor de mensen die ik niet meer help.

Dit zijn de mensen die niet kritisch in de spiegel durven te kijken; die graag de schuld geven aan iedereen behalve zichzelf; die chronisch negatief zijn; die een niets-voor-iets mentaliteit hebben en doen alsof het leven ze wat verschuldigd is.

Zou ik hem kunnen helpen? Misschien. Maar dat zou echt ontzettend veel tijd en energie kosten en heel slecht zijn voor mijn humeur.Ā 

Wat deze keuze zo moeilijk maakte, is dat deze groep de hulp juist het meest nodig lijkt te hebben. De ervaring leert echter dat hoewel deze groep de meeste aandacht opeist, ze zelden bereid zijn om in zichzelf te investeren en veruit de minste progressie boeken. Frustrerend voor hen, maar ook voor iemand die probeert te helpen.

Na het jarenlang geprobeerd te hebben, heb ik nu besloten er een punt achter te zetten.

Wat ik me niet voldoende realiseerde, is dat door zo veel tijd te steken in deze groep, ik amper toekwam aan het helpen van de mensen waar ik wel graag mee werk.Ā 

Dit jaar heb ik dan ook bewust de keuze gemaakt om alleen nog te werken met mensen die me energie geven. Ik wil werken met top performers: intelligente, ambitieuze, zelf-startende mensen die moeilijke beslissingen durven te nemen en bereid zijn om in zichzelf te investeren.

De les is dan ook om goed na te denken over de personen waar je je tijd in investeert. Zowel op persoonlijk vlak als op professioneel vlak.

Les #5. Doe meer vanĀ de dingen die je blij maken

Life is a journey with problems to solve, lessons to learn, but most of all, experiences to enjoy.

Doordat ik een sterke interne locus of controlĀ heb, denk ik heel veel na over de maakbaarheid vanĀ een gelukkig leven.

Mijn visie is heel praktisch: om een gelukkiger leven te creƫren, is het zaak om meer te doen van wat je leuk vindt (en meer te genieten van wat je al hebt) en minder te doen van wat je niet leuk vindt.

Simpel he?

Een conceptĀ dat hier goed op aansluit, is dreamlining.

Dreamlining is een techniek die je helpt om je dromen te realiseren door ze concreet te beschrijven en er een kostenplaatje aan te hangen. De kunst hierbij is om je niet tegen te laten houden door wat je denkt dat wel of niet mogelijk is.

De belangrijkste vraag die je jezelf stelt is: wat zou je doen, wat zou je zijn en wat zou je hebben over 12 maanden als je niet kon falen?Ā 

Deze vraag helpt je om je dromen om te zetten in meetbare doelen; om het ontastbare tastbaar te maken. Het doel hiervan is om je te laten inzien dat veel van de dromen die we hebben, helemaal niet zo onhaalbaar lijken als we vaak denken.

Op basis van deze techniek heb ik mezelf voorgenomen om komend jaar:

  • te duiken met een walvishaai (veel betaalbaarder dan ik dacht)
  • een marathon te lopen (haalbaar als complete beginner in ongeveer 40 weken)
  • eindelijk een hond in huis te nemen (stelde ik al jaren om allerlei redenen uit)

Zie hier het voorlopige resultaat:Ā 

cosy-3-weken

VanafĀ februari komt Cosy bij ons wonen. Op de bovenstaande foto is hij drie weken oud.Ā 

Kortom, doe meer van de dingen die je blij maken!

Les #6.Ā Blijf jezelf uitdagen

Ik zit vol eigenaardigheden…

Zo ga ik ontzettend irritant stuiteren op de bal van mā€™n voet als ik me meer dan 20 seconden moet concentreren opĀ iets dat me niet volledig fascineert. Na twee minuten trek ik het in de meeste gevallen niet meerĀ en word ik vermoeiend voor mijn omgeving.Ā 

Het tegenovergestelde is ook waar: als iets me fascineert, heb ik een bijnaĀ obsessieve focus.

Het gevoel dat er iets aan de handĀ was, bekroop me enige tijd geleden tijdens het schrijven van een artikel – ik stuiterde de hele dag door op mijn voet en voelde niet zo veel energie als hiervoor. Eerst dacht ik dat het de Pfeiffer was. Het ging echter maar niet weg terwijl de rest van mijn gezondheid wel vooruit ging.

Hierdoor wist ik dat het tijd was om even goed zelfonderzoek te doen.

Waar lag het aan?Ā 

Het ‘probleem’ had ik al snel boven water. Het is een veelvoorkomend probleem dat ik ook zie bij veel van mijn klanten: mijn interesses waren aan het verschuiven.Ā 

De afgelopen twee jaar was ik volledig in de ban van hetĀ curriculum vitae en het schrijven van goede sollicitatiebrieven. Maar na het schrijven van het cv-handboek en het sollicitatiebriefhandboek voel ik veel minder uitdaging op deze gebieden.

Aan de andere kant ben ikĀ de afgelopen periode steeds meer gefascineerdĀ geraakt door het concept droombaanĀ en de mindset die ervoor nodig is om deze te veroveren.

Super interessante materie!

Nu ik daar meer mee bezig ben (vooral achter de schermen) merk ik een enorm verschil in mijn energieniveau.

De les is dan ook om jezelf te blijven uitdagen. Dat maakt het leven veel interessanter!

Over Sollicitatiedokter

Sinds 2010 hebben we duizenden sollicitanten geholpen om de baan van hun dromen te veroveren. Dit doen we middels onze boeken ā€˜het sollicitatiebriefhandboekā€™ en ā€˜ā€˜het cv-handboekā€™. Ook de online cursussen ā€˜zorgeloos op sollicitatiegesprekā€™ en ā€˜onderhandel een geweldig salarisā€™ helpen je hierbij. Wij geloven dat iedereen een baan verdient waar hij of zij gelukkig van wordt. Onze missie is om jou hierbij te helpen.