• Comments Off on

Lettertypen voor cv en sollicitatiebrief

Een goede typografie voor je sollicitatiedocument zorgt voor een prettig leesbaar en zakelijk ogend document. Lees welke lettertypen een goede keus zijn voor je brief en cv.

Een goed verzorgde typografie zorgt ervoor dat een document prettig leesbaar is. Niet geheel onbelangrijk dus wanneer je een goed zakelijk document als het cv of een sollicitatiebrief wilt neerzetten.

In dit artikel lees je tips over het lettertype, lijnhoogte en tekstgrootte voor zowel je cv als je sollicitatiebrief.

Lettertype voor je cv en brief

De belangrijkste factor bij het kiezen van een lettertype is de leesbaarheid ervan. Sommige lettertypen ogen erg sierlijk maar zijn vermoeiend om te lezen, zoals Comic Sans, Trebuchet en Berlin Sans. Andere lettertypen daarentegen ogen wat saai maar zijn wel erg prettig om te lezen, zoals Times New Roman en Arial. Dat een lettertype misschien wat saai is, maakt het echter niet een slechte keuze. Je cv of brief zal echt niet minder gelezen worden wanneer je Times New Roman gebruikt.

Als je toch graag een iets sierlijker lettertype wilt gebruiken, zijn er genoeg alternatieven. De volgende lettertypen vormen een goede mix tussen zowel sierlijkheid als leesbaarheid:

  • Calibri
  • Verdana
  • Cambria

Probeer niet origineel te zijn door een heel apart lettertype te gebruiken. Het gebruik van een ‘apart’ of ‘speciaal’ lettertype maakt het aannemelijk dat je brief en cv in de prullenbak belanden zonder goed te zijn doorgelezen. Het cv en ook de sollicitatiebrief blijven zakelijke documenten. Behandel ze dus ook als zodanig.

Gebruik een prettige lijnhoogte

Een belangrijke factor voor een goede leesbaarheid die vaak over het hoofd wordt gezien, is de lijnhoogte. De lijnhoogte is de witte ruimte die zichtbaar is tussen zinnen. De standaard lijnhoogte in Microsoft Word is 1,0 maar 1,15 en 1,5 leest veel prettiger, omdat het makkelijker is om zinnen te onderscheiden van elkaar. Dit is met name het geval bij een kleine lettergrootte.

Gelukkig is het erg eenvoudig om zelf de lijnhoogte in je document aan te passen. De volgende afbeelding illustreert hoe de knop voor lijnhoogte er uitziet en waar je deze kan vinden in Word.

lijnhoogte in Microsoft Word

Gebruik hetzelfde lettertype in je cv en brief

Het is verstandig om hetzelfde lettertype aan te houden in zowel je cv als sollicitatiebrief. Het is geen doodzonde als je het niet doet, maar het staat erg slordig wanneer beide documenten worden uitgeprint en ze erg van elkaar afwijken.

Lettergrootte in je sollicitatiebrief en cv

Omdat elk lettertype zijn eigen lettergrootte heeft, is er geen standaardadvies te geven over lettergrootte. Dit zal je zelf moeten beoordelen. Let er in ieder geval op dat je tekst prettig leesbaar is. De meeste lettertypes worden prettig leesbaar vanaf lettergrootte 11, maar nogmaals, dit kan erg verschillen.

Prettig leesbare lettergroottes:

  • Calibri – 12
  • Verdana – 10,5
  • Cambria – 12
  • Times New Roman – 11
  • Arial – 11

Lees tip: een cv opstellen in Microsoft Word

Comments are closed.