• 0

Leven lang leren

Vandaag wil ik je meenemen in het nut van het inroepen van hulp binnen je loopbaan of als je aan het solliciteren bent. Waarom zou je een loopbaancoach in de arm nemen? Of waarom zou je deelnemen aan trainingen? Je kunt alle informatie immers op internet vinden, toch? Op het moment dat je je baan verliest, verandert jouw financiële situatie. Zorgen dat de vaste lasten en de boodschappen betaald kunnen worden, wordt prioriteit nummer één. Investeren in jezelf komt bij de meeste mensen pas op de laatste plaats. Net zoals dat het sollicitatieproces aan verandering onderhevig is, zo is ook jouw eigen loopbaan constant aan het veranderen. Zelfs als je twintig jaar bij hetzelfde bedrijf werkt. Denk maar aan de komst van computers en het internet, vergrijzing en de komst van nieuwe concurrenten.

Zelf de regie voeren over jouw loopbaan

Organisaties moeten constant leren omgaan met verandering en vragen flexibiliteit van het personeel. Om zelf de regie te voeren over jouw loopbaan en een optimale balans tussen werk en privé te creëren, is het belangrijk dat je weet wie je bent, wat je wil en wat je kunt. Loopbaanbegeleiding is zinvol om je zo breder inzetbaar te maken, meer bewust te worden van het feit dat je een leven lang leert en daardoor interessanter wordt voor de werkgever. Er zijn verschillende manieren om te blijven leren. En dit hoeft niet altijd (veel) geld te kosten. Mensen en bedrijven delen graag hun kennis. Je ziet steeds meer (online) trainingen, boeken, webinars, groepen en discussies via social media en inspirerende bijeenkomsten. Ga eens voor jezelf na over welke onderwerpen jij nog meer wilt leren en ga op zoek naar kennis hier over. Denk breed, maar blijf wel kritisch. Ben je verantwoordelijk voor bijvoorbeeld de marketing binnen jouw bedrijf? Er zijn veel coaches die zzp’ers op weg helpen met hun marketing. Deze kennis en informatie kan ook voor jou en jouw werkgever relevant zijn, ook al ben je geen zzp’er. Denk dus in kansen en de mogelijkheid om kennis op te doen, in plaats van dat je je zorgen maakt dat je niet direct binnen de gewenste doelgroep valt.

Op deze manier creëer je jouw eigen kansen. Je leert niet alleen voor je arbeidsloopbaan maar ook om je in algemene zin te blijven ontwikkelen. Merk je dat je te weinig diploma’s hebt om een werkgever te overtuigen van jouw capaciteiten? Dan kun je een ervaringscertificaat halen. EVC (erkenning van verworven competenties) brengt precies in kaart wat iemand aan kennis en vaardigheden in huis heeft. Er wordt gekeken naar wat iemand in de praktijk heeft (bij)geleerd en dit wordt vastgelegd in een ervaringscertificaat. Een ervaringscertificaat is dus, naast eventuele diploma’s, een bewijs van jouw kwaliteiten. EVC is geschikt als je weet wat je loopbaandoel is en als je relevante werkervaring hebt in die richting. 

Het financiële plaatje

Persoonlijke ontwikkeling kost geld en tijd. Jouw budget bepaalt of je een opleiding kunt volgen, een (online) cursus of dat je via internet of boeken nieuwe kennis op moet doen. Zet voor jezelf eens op een rijtje hoe jouw financiële plaatje eruit ziet. Zo krijg je inzicht in het bedrag dat je in jezelf kunt investeren. En zo weet je ook welke salaris je minimaal dient te krijgen om maandelijks de vaste lasten te kunnen betalen. Een (digitaal) huishoudboekje helpt je om je uitgaven en inkomsten overzichtelijk bij te houden. Wijzer in geldzaken (www.wijzeringeldzaken.nl) heeft een overzichtelijke website gemaakt met daarop onder andere een vergelijking van een aantal huishoudboekjes. Ook het Nibud heeft een uitgebreide website om inzicht te krijgen in jouw geldzaken: www.nibud.nl.

Ik wens je veel succes met het uitzoeken van jouw coach, training of boek. Mocht je vragen hebben, dan mag je uiteraard contact met me opnemen of een reactie bij dit blog plaatsen.