leven-zonder-spijt-dr-seuss
  • 0

Over het veroveren van je droombaan en terugkijken op een geweldig leven zonder spijt

Komt het volgende je bekend voor?

Je had een heel plan uitgekiend om iets te veranderen in je leven…

…vaker sporten, meer tijd besteden met je kinderen, die verre reis maken waar je al jaren over dagdroomt of toch eindelijk de stap zetten om je droombaan te veroveren.

Mentaal had je alle plannen klaarliggen.

…en dan, enige tijd later, herinner je je ineens weer die mooie plannen die je had gemaakt en de stappen die je zou zetten. Wanneer je terugkijkt op de afgelopen periode, realiseer je je dat er van al die mooie dromen en plannen maar weinig terechtgekomen is.

Maar, zo zeg je tegen jezelf, dat is het leven. Het overkomt ons allemaal.

En inderdaad… het overkomt ons allemaal.

We zijn vaak zo bezig zijn met de triviale dingen in het leven (werken, het huishouden runnen, boodschappen doen) dat het makkelijk is om de zaken die ECHT belangrijk zijn, uit het oog te verliezen.

Een voorbeeld van zoiets belangrijks, is het veroveren van je droombaan.

Als je fulltime werkt, spendeer je meer tijd op de werkvloer dan met vrienden en familie. Een baan en carrière waarin je werk doet wat je echt leuk vindt, is dan ook geen overbodige luxe.

Maar als het zo belangrijk is, waarom lukt het de meeste dan niet om een droombaan te veroveren?

De angst om te falen

Een kort antwoord: we wachten op dat ene moment waarop alle puzzelstukjes op ‘magische wijze’ in elkaar lijken te vallen.

Nu is niet het goede moment want [reden 1, reden 2, etc.]

Maar het magische moment komt niet ineens uit de lucht komt vallen. Dat moment moet je creëren. 

Omdat we eigenlijk wel weten hoe belangrijk deze stap is, creëren we een enorme druk om niet te falen. Dus om die kans te minimaliseren, wachten we op dat ene goede moment. Het wachten voelt minder pijnlijk dan het idee dat we kunnen falen.

Het lijkt minder pijnlijk om jezelf en de buitenwereld te vertellen dat je de kans niet hebt gehad (reden 1, reden 2, etc.) dan toe te geven dat je het wel hebt geprobeerd maar dat het je niet is gelukt.

Weet je wat zo ironisch is?

Het is de angst om te falen die je ervan weerhoudt om te slagen.

Als je het niet probeert, lukt het sowieso niet.

Zoals de Britse poëet Alfred Lord Tennyson schreef: “It’s better to have tried and failed than to live life wondering what would’ve happened if I had tried.”

Het boek van Bronnie Ware bewijst Tennyson’s gelijk.

Levenswijsheid van de stervenden

Jarenlang werkte Bronnie als verpleegster op de afdeling palliatieve zorg.

Op deze afdeling wordt niet meer gefocust op genezing van patiënten. Daarvoor is het voor hen te laat. Je zou dus kunnen spreken van een afdeling voor ‘stervensbegeleiding’. De patiënten met wie ze werkte, hadden meestal niet meer dan drie tot twaalf weken te leven.

Wat ze leerde, is dat haar patiënten erg veel nadachten over de keuzes die ze hadden gemaakt in hun leven. En dan met name de zaken waar ze spijt van hadden en hoe ze, achteraf gezien, wensten dat ze situaties anders hadden aangepakt.

Uiteindelijk heeft Bronnie deze inzichten gebundeld in het boek The top Five Regrets of the Dying.

Weet je wat stijf bovenaan deze lijst staat?

I wish I’d had the courage to live a life true to myself, not the life others expected of me.”

En nog een stukje context:

Many did not realize until the end that happiness is a choice. They had stayed stuck in old patterns and habits. The so-called ‘comfort’ of familiarity overflowed into their emotions, as well as their physical lives. Fear of change had them pretending to others, and to their selves, that they were content.”

Powerful stuff!

Dit brengt mij tot de vraag…

…is het werk dat je nu doet, iets waar je ACTIEF voor gekozen hebt of is het iets waar je in bent gerold zonder heel kritisch na te denken over wat jou gelukkig maakt?

Als je net als ik gelooft dat de sleutel tot een mooi leven is om te genieten van zoveel mogelijk momenten, ben je het vast ook met me eens dat je het eigenlijk aan jezelf verplicht bent om je droombaan te veroveren.

Is dat realistisch in het ‘huidige economische klimaat’?

Absoluut! Laat je niet lijden door belemmerende overtuigingen.

Zelfs in tijden dat de werkloosheid hoog is, is er altijd ruimte voor goede arbeidskrachten. Als je een top performer bent, is er voor jou altijd wel een plekje beschikbaar. En zo niet, wordt er wel een plekje voor je gemaakt.

Ik daag je dan ook uit om eens kritisch te kijken naar je huidige carrière.

Kan jij later terugkijken zonder spijt?

Als we één ding kunnen leren van het boek van Bronnie, is dat we onze keuzes moeten maken op basis van wat we ECHT willen en wat we ECHT belangrijk vinden.

Doe jij nu werk dat je echt leuk vindt?

Verzeker jezelf van het feit dat je doet wat je doet, omdat je hier ACTIEF voor gekozen hebt.

Blijf niet slechts hetzelfde werk doen omdat je:

  • denkt dat andere werkgevers niet op je zitten te wachten.
  • er ingerold bent en daarna niet veel meer hebt nagedacht over de mogelijkheden.
  • anderen niet wil teleurstellen.
  • bang bent om buiten je comfortzone te treden.

Als je jezelf herkent in een van de bovenstaande zaken dan raad ik je aan om DIRECT in actie te komen. Maak van het veroveren van je droombaan je absolute #1 prioriteit.

Het is heel simpel: als je het beste met jezelf voor hebt, is het veroveren van je droombaan een niet-onderhandelbaar onderdeel van je leven.

Heb jij op dit moment een droombaan?

Meld je vandaag nog aan voor het droombaanprogramma

Laten we lering trekken uit de ervaringen van Bronnie’s patiënten 🙂