fbpx
21 juni 2020

Liegen op je cv

liegen op je cv

Jezelf beter voordoen op je cv om een leuke baan binnen te halen, of liegen op je cv: gaat het dan om onschuldige leugentjes om bestwil of is het erg riskant?

Op meer dan de helft van de Nederlandse cv’s blijken onwaarheden terug te vinden te zijn. Leugens op het cv zijn er in allerlei soorten en maten: van het verlengen van de arbeidsduur om een gat in het cv te verbergen tot het toevoegen van opleidingen, functies en titels.

Meer dan de helft van de Nederlandse cvs bevat leugens

Volgens cv-verificatiebureau Een Streepje Voor staat in meer dan de helft van de cv’s tenminste één leugen: Wij zeggen altijd: in de helft van alle cvs, omdat men niet alle onwaarheden als leugens ziet.”

De meest voorkomende ‘onwaarheden’ op het cv zijn:

  • Verantwoordelijkheden overdrijven
  • Het ‘upgraden’ van functietitels
  • Begin- en einddatum van functies aanpassen
  • Talenkennis overdrijven
  • Reden van vertrek verdraaien
  • Valse referenties

De pakkans voor onwaarheden is vaak klein wanneer recruiters er tijdens de gesprekken niet achter komen. Slechts zelden worden cv’s daadwerkelijk aan een rigoureuze test onderworpen.

Leugentjes om bestwil

Stel, je hebt een aantal onwaarheden verteld en bent aangenomen. Wat maken een aantal kleine leugens uit wanneer je wel goed je werk doet, zou je zeggen?

Om diverse redenen zijn dit soort praktijken onethisch. Ten eerste was er hierdoor sprake van oneerlijke concurrentie tegenover de andere sollicitanten voor dezelfde functie. Zij hadden wellicht betere papieren dan jij voor de functie, als jij eerlijk was geweest over je kwalificaties.

Ten tweede heb je op je werk te maken met vertrouwensbanden tussen jou en je collega’s. Wanneer uitkomt dat je in je cv hebt gelogen, maak je het anderen erg moeilijk om je te vertrouwen. Zelfs wanneer je niet uit je functie wordt gezet, wat wel een realistische mogelijkheid is, is je imago wel enorm aangetast. Zij zullen niet graag meer met je werken en het komt de samenwerking niet ten goede.

Ook om kleine leugens op het cv kun je op staande voet worden ontslagen. Dus wees gewaarschuwd.

Grote leugens op het cv

Naast de kleine leugens uit het lijstje met meest voorkomende onwaarheden, zijn er ook regelmatig grote leugens terug te vinden op het cv. Denk hierbij aan het onterecht noemen van opleidingen, functies en titels. Er zijn zelfs ondernemingen die valse diploma’s verkopen, ook in Nederland.

Cv-fraude is niet alleen een misdrijf, het kan ook gevaarlijke situaties opleveren. Denk aan een piloot zonder brevet of een (tand)arts zonder diploma.

Enkele extreme gevallen van cv-fraude:

Kun je ontslagen worden vanwege liegen op je cv?

Zeker weten. Het is echter wel afhankelijk van de situatie. De jurisprudentie is divers op dit gebied. Er zijn gevallen bekend waarbij werknemers altijd goed hebben gefunctioneerd ondanks het valse cv en ontslag op staande voet daarom niet werd toegelaten. In de meeste gevallen is het echter zo dat de werknemer wél op staande voet wordt ontslagen.

Verzonnen feiten en vervalste diploma’s vallen onder valsheid in geschrifte.

Artikel 225: valsheid in geschrifte

  1. Hij die een geschrift dat bestemd is om tot bewijs van enig feit te dienen, valselijk opmaakt of vervalst, met het oogmerk om het als echt en onvervalst te gebruiken of door anderen te doen gebruiken, wordt als schuldig aan valsheid in geschrift gestraft, met gevangenisstraf van ten hoogste zes jaren of geldboete van de vijfde categorie.
  2. Met dezelfde straf wordt gestraft hij die opzettelijk gebruik maakt van het valse of vervalste geschrift als ware het echt en onvervalst dan wel opzettelijk zodanig geschrift aflevert of voorhanden heeft, terwijl hij weet of redelijkerwijs moet vermoeden dat dit geschrift bestemd is voor zodanig gebruik.

Conclusie

Behandel anderen zoals je zelf ook behandeld wenst te worden. Wees altijd eerlijk bij je sollicitaties. Je hoeft niet al je gevoeligheden bloot te leggen maar liegen is uit den boze. En als deze redenen nog niet genoeg voor je zijn; het is bij de wet verboden en daarmee strafbaar.

cv templates