• Comments Off on

Liegen op je cv

Jezelf beter voordoen op je cv dan daadwerkelijk het geval is om een leuke baan binnen te halen: zijn dit onschuldige leugentjes om bestwil of is het erg riskant?

Op meer dan de helft van de Nederlandse cv’s blijken onwaarheden terug te vinden te zijn. Leugens op het cv zijn er in allerlei soorten en maten: van het verlengen van de arbeidsduur om een gat in het cv te verbergen tot het toevoegen van volledige opleidingen, functies en titels.

Meer dan de helft van de Nederlandse cv’s bevat leugens

Volgens cv-verificatiebureau Een Streepje Voor staat in meer dan de helft van de cv’s tenminste één leugen: “Wij zeggen altijd: in de helft van alle cv’s, omdat men niet alle onwaarheden als leugens ziet.”

De meest voorkomende ‘onwaarheden’ op het cv zijn:

  • Verantwoordelijkheden overdrijven
  • Het ‘upgraden’ van functietitels
  • Begin- en einddatum van functies aanpassen
  • Talenkennis overdrijven
  • Reden van vertrek verdraaien
  • Valse referenties

De pakkans voor onwaarheden is vaak klein wanneer recruiters er tijdens de gesprekken niet achterkomen. Slechts zelden worden cv’s daadwerkelijk aan een rigoureuze test onderworpen.

Kleine ‘leugentjes om bestwil’

Stel, je hebt een aantal onwaarheden verteld en bent aangenomen. Wat maken een aantal kleine leugentjes uit wanneer je wel goed je werk doet, zou je zeggen?

Er zijn een aantal heel goede redenen te verzinnen waarom dit soort praktijken volkomen onethisch is. Ten eerste is er hierdoor sprake van oneerlijke concurrentie geweest tegenover de andere sollicitanten voor dezelfde functie. Zij hadden wellicht betere papieren gehad dan jij voor de functie, ware het niet dat je je cv wat had opgeleukt.

Anderzijds heb je op je werk te maken met vertrouwensbanden tussen jou en je collega’s. Wanneer aan het licht komt dat je van begin af aan hebt gelogen, maak je het anderen erg moeilijk om je te vertrouwen. Zelfs wanneer je niet direct uit je functie wordt gezet – wat een realistische mogelijkheid is –, is je imago wel enorm aangetast. Het komt de samenwerking niet ten goede.

Overigens kan je ook om kleine leugens op het cv op staande voet worden ontslagen. Dus wees gewaarschuwd.

Grote leugens op het cv

Naast de kleine leugentjes, zoals het veranderen van de datum van in- en uitdiensttreding, je talenkennis of reden van vertrek zijn er ook regelmatig grote leugens terug te vinden op het cv. Denk hierbij aan het fabriceren van volledige opleidingen, functies en titels. Er zijn zelfs ondernemingen die valse diploma’s verkopen, ook in Nederland.

Buiten het feit dat deze extreme vorm van het opleuken van je cv ethisch niet deugt voor de werkgever kunnen de gevolgen veel verder dragen dan je in eerste instantie voor mogelijk hield. Hier volgen een aantal extreme voorbeelden van opgeleukte en frauduleuze cv’s:

Enkele extreme gevallen van cv-fraude:

Deze voorbeelden hierboven zijn nogal extreem, maar in elke functie heb je te maken met verantwoordelijkheid, van financiële transacties tot de veiligheid en verzorging van anderen.

Kan je ontslagen worden met een vals cv?

Zeker weten. Het is echter wel afhankelijk van de situatie. De jurisprudentie is divers op dit gebied. Er zijn gevallen bekend waarbij werknemers altijd goed hebben gefunctioneerd ondanks het valse cv en ontslag op staande voet dus niet werd toegelaten. In de meeste gevallen is het echter zo dat de werknemer wél op staande voet wordt ontslagen.

Verzonnen feiten en vervalste diploma’s vallen onder valsheid in geschrifte.

Artikel 225: valsheid in geschrifte

1. Hij die een geschrift dat bestemd is om tot bewijs van enig feit te dienen, valselijk opmaakt of vervalst, met het oogmerk om het als echt en onvervalst te gebruiken of door anderen te doen gebruiken, wordt als schuldig aan valsheid in geschrift gestraft, met gevangenisstraf van ten hoogste zes jaren of geldboete van de vijfde categorie.

2. Met dezelfde straf wordt gestraft hij die opzettelijk gebruik maakt van het valse of vervalste geschrift als ware het echt en onvervalst dan wel opzettelijk zodanig geschrift aflevert of voorhanden heeft, terwijl hij weet of redelijkerwijs moet vermoeden dat dit geschrift bestemd is voor zodanig gebruik.

Conclusie

Behandel anderen zoals je zelf ook behandeld wenst te worden. Wees altijd eerlijk bij je sollicitaties. Je hoeft niet al je gevoeligheden bloot te leggen maar liegen is uit den boze.

Zelf een top-cv opstellen?

In het cv-handboek deel ik mijn beste tips en methodes om een geweldig cv op te stellen. Ook laat ik diverse praktijkvoorbeelden van zowel goede als slechte cv’s zien. Bekijk het boek!

Comments are closed.