LinkedIn: vriend of vijand?
  • 0

LinkedIn: vriend of vijand?

Als loopbaancoach in opleiding wil ik alles weten over LinkedIn, vooral omdat ik me specialiseer in arbeidsmarktbenadering. Tijdens mijn opleidingsdag bleek er nog veel meer te leren dan ik dacht. Vooral in psychologisch opzicht: veel mensen zijn bang voor LinkedIn, en ergens begrijp ik dat wel. Hoe tem je de digitale draak?

Sociale media zijn onderdeel van ons leven. Bijna iedereen zit op Facebook, tweet wat hij aan het doen is, en deelt vakantiefoto’s. Hoewel LinkedIn ook bij de standaard sociale media hoort, valt dit professionele netwerk naar ons gevoel in een iets andere categorie. Je stelt je kwetsbaar op door jezelf zakelijk te ‘verkopen’, vooral als je aangeeft dat je beschikbaar bent voor nieuwe mogelijkheden. Daarom een paar tips om de angst te overwinnen en LinkedIn voor je te laten werken…

1: LinkedIn is niet anders

Hoewel LinkedIn vooral om zakelijke profilering draait, zal iedere recruiter en vacaturehouder je googlen op het moment dat je solliciteert. Daarbij komen, afhankelijk van je instellingen in andere sociale netwerken, dus ook die foto’s van jouw winterwandeling en de heerlijke maaltijd die je gisteren kookte, naar boven. In het beste geval… In het slechtste geval worden de foto’s van een uit de hand gelopen avondje zichtbaar, en kan zelfs het sterkste LinkedIn profiel die indruk maar moeilijk uitwissen. Wees je er dus van bewust dat alles wat je online doet, vindbaar is.

2: Schilder je eigen plaatje

Het feit dat je vindbaar bent, hoeft absoluut niet negatief te zijn. Als je je daarvan bewust bent, kan je dat voor je laten werken. Controleer de instellingen van je profielen, en zorg dat je controle houdt over wat er voor wie zichtbaar is. Op die manier kun je een positief beeld van jezelf neerzetten dat mooi aansluit bij hoe jij je op LinkedIn profileert. Privé-foto’s op Facebook zijn prima, zolang ze versterken wat je wilt uitdragen.

3: Prikbord

Zie LinkedIn als een prikbord waarop je kunt aangeven wat je kunt en wat je zoekt. Waar je in je cv niet in koeienletters ‘BESCHIKBAAR’ opschrijft, kan dat op LinkedIn wel. Een cv probeer je tot twee A4-tjes te beperken, wat betekent dat je moet schrappen. Op LinkedIn hoeft dat niet, en kan je (bondig!) alles vermelden wat jij belangrijk vindt. Bovendien heb je de mogelijkheid om bijlagen toe te voegen. Heb jij bij een vorige werkgever een informatiebrochure geschreven of een congres georganiseerd? Op LinkedIn kan je de tekst of het congresprogramma toevoegen en jezelf zo meer kleur geven, letterlijk en figuurlijk.

4: Wie linkt, wordt gevonden

Vacaturehouders vinden je online op het moment dat je solliciteert op een concrete baan, maar gaan niet googlen op ‘Klaas uit Utrecht marketing manager’. Als Klaas gevonden wil worden voor een baan als marketing manager, zal hij op LinkedIn moeten zitten. Hoewel het erg wisselt per branche, is LinkedIn een middel dat in bepaalde sectoren actief ingezet wordt om banen in te vullen. Overigens wil dat niet zeggen dat je achterover kunt leunen en afwachten; hoe actiever jij bent, hoe groter de kans dat je gevonden wordt.

5: Linken is leuk

Mensen die beginnen met het inventariseren van hun netwerk, verzuchten vaak dat ze geen netwerk hebben. Dat is niet waar. Iedereen heeft een netwerk: vrienden, familie, (voormalige) collega’s, maar ook ouders met wie je op zaterdag langs het voetbalveld staat. Begin eens met het in kaart brengen van je netwerk op papier; je zult zien hoe snel dat netwerk zich verder uitbreidt als je online aan de slag gaat. Dat levert soms verrassende nieuwe verbindingen op en kan je
zelfvertrouwen een oppepper geven. Bovendien zet het je op het spoor van nieuwe bedrijven en functies waar je voorheen niet aan gedacht had.

6: Ga incognito

Nog steeds angstig? Jij bepaalt wat er op LinkedIn staat en wie je profiel ziet. Ga eventueel met een meer ervaren gebruiker achter de computer zitten of raadpleeg een van de vele handleidingen, om de instellingen precies zo te krijgen als jij wilt. Natuurlijk moet je zichtbaar zijn, maar het kan geen kwaad om eerst eens incognito rond te kijken (daar bestaat een knop voor…) en inspiratie op te doen. Zo verlaag je de drempel om het echt te gaan doen.

Dus zet je angst overboord, ga spelen met LinkedIn, en tem de virtuele draak!