• 0

Maak gebruik van “dat baantje”

Heeft de crisis jouw carrièreplannen stevig gedwarsboomd, waardoor je in een lagere baan terecht kwam of een periode werkloos was. Betekent dat het einde van je carrière?

Doe iets aan je houding

Ja, het is vervelend dat je carrière een deukje heeft opgelopen. En ja, het is makkelijk om daar bitter over te zijn en te zeggen dat je slachtoffer bent. Maar wil je dat pad echt wel op? Het slechtste wat je kan doen is jezelf verslagen voordoen of het idee geven dat je niet met tegenslagen om kunt gaan.

Een deel van de oplossing zit in de manier waarop je je gesprekken benadert. Als je de hele tijd denkt “ik moet die baan, ik moet die baan”, dan geef je als het ware alle macht aan de interviewer. Als je angstig bij een gesprek verschijnt, en je geeft bijvoorbeeld sociaal wenselijke antwoorden, dan gaat het je naar alle waarschijnlijkheid niet lukken. Het gaat er niet zozeer om wat het niveau van je baantjes is geweest, het gaat er om dát je ze gedaan hebt, dat je je tijd nuttig hebt besteed en wat je ervan geleerd hebt.

Bereid je verhaal voor

Bedenk wat je gaat zeggen over deze periode in je carrière. En dat hoeft niet een luchtig verhaal te zijn of er omheen praten. Het gaat er om dat je bezig bent gebleven. Werk aan je verhaal waarin van verschillende kanten die “baantjes” benadert en uitlegt hoe ze hebben bijgedragen aan de baan waarvoor je nu solliciteert. Zoek die verbinding, wat heb je er geleerd dat je nu een extra streepje voor geeft?

Wanneer het gaat om een periode van werkeloosheid, ook in die tijd kun je nuttige dingen doen. En laten we eerlijk zijn, zelfs als je alleen maar op de bank hebt gezeten, als je op gesprek mag komen dan betekent dat dat de interviewer toch wat in je ziet.

Het gaat niet om schuld

Zelfs als je door de crisis genoodzaakt was om lagere banen aan te nemen, dan nog ga je natuurlijk niet het gesprek gebruiken om aan te geven dat het echt jouw schuld niet was. Mensen nemen geen zeurders aan. Ze nemen mensen aan die ook in moeilijke periodes laten zien dat er altijd iets van te maken is. Zelfs als dat betekent dat je (tijdelijk) een lagere baan moest accepteren.

Wees creatief

Werkgevers zoeken naar perfect passende medewerkers. Als jij een deuk in je carrière hebt opgelopen, dan kan dat reden zijn voor de werkgever om je sollicitatie terzijde te leggen. Dus moet je op een andere manier de aandacht trekken. Bijvoorbeeld via netwerken of LinkedIn. Door je netwerk in te zetten kom je anders binnen dan met alleen een brief en een cv.

Zie het als een expeditie

Natuurlijk wil je graag een baan, liever nog DE baan. Zie het als een avontuur, welke stappen kun je zetten op weg daar naartoe? Wat is jouw plan?

Zoek een coach

Natuurlijk kun je heel veel informatie online vinden, maar is “online” ook een stok achter de deur om echt die stappen te zetten?